Wyniki egzaminu

Informacje o egzaminie:
  • Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Kwalifikacja: HGT.02 - Przygotowanie i wydawanie dań
  • Data rozpoczęcia: 20 lutego 2025 20:06
  • Data zakończenia: 20 lutego 2025 20:07

Egzamin niezdany

Wynik: 1/40 punktów (2,5%)

Wymagane minimum: 20 punktów (50%)

Szczegółowe wyniki:
Pytanie 1

Którą gorącą przekąskę należy zaproponować do podanego menu na przyjęcie zasiadane?<br/>(UWAGA: to pytanie może zawierać błąd - jest weryfikowane)

Ilustracja do pytania
Pytanie 2

Przystawkę do maszyny wieloczynnościowej, przedstawioną na rysunku, należy zastosować do

Ilustracja do pytania
Pytanie 3

Na podstawie normatywu surowcowego na 1 porcję i cen surowca, określ cenę gastronomiczną mleczka waniliowego. Marża gastronomiczna wynosi 50%.

Ilustracja do pytania
Pytanie 4

Przechowywanie mięsa w zalewie z wody, soli, cukru, saletry i przypraw to

Pytanie 5

Ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?

Ilustracja do pytania
Pytanie 6

Przedstawiony schemat produkcyjny przedstawia etapy sporządzania<p style="text-align: center;"><i>Obróbka wstępna brudna ziemniaków → rozdrabnianie → mieszanie składników → formowanie → smażenie</i></p>

Pytanie 7

Zamieszczone w menu potrawy i napoje serwuje się podczas

Ilustracja do pytania
Pytanie 8

Na postawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz, ile szpinaku i mleka należy przygotować do sporządzenia 9 porcji szpinaku zasmażanego.

Ilustracja do pytania
Pytanie 9

100 g mleka pełnego zawiera 118 mg Ca, 138 mg K i 44 mg Na. Ile wapnia zawiera szklanka mleka (250 ml)?

Pytanie 10

Carpaccio wołowe należy serwować

Pytanie 11

Podczas zagęszczania kisielu kakaowego zachodzi proces

Pytanie 12

Obróbka wstępna marchwi obejmuje w kolejności wykonanie następujących czynności:

Pytanie 13

Zdolnością do barwienia potraw charakteryzują się przyprawy:

Pytanie 14

Oblicz cenę gastronomiczną brutto butelki piwa, wiedząc, że cena zakupu butelki piwa wynosi 4,10 zł, marża gastronomiczna - 20%, a podatek VAT - 22%.

Pytanie 15

Oblicz, ile wody należy przygotować do sporządzenia kleiku z 250 cm<sup>3</sup> kaszy manny, jeżeli na jedną objętość kaszy należy użyć 6 objętości wody.

Pytanie 16

Risotto i lasagne to potrawy kuchni

Pytanie 17

Na podstawie danych przedstawionych na diagramie określ, które z wymienionych warzyw kapustnych jest najlepszym źródłem witaminy C

Ilustracja do pytania
Pytanie 18

Cena zakupu jednej butelki napoju wynosi 3 zł, marża gastronomiczna 200%, a stawka podatku VAT 22%. Ile wynosi cena sprzedaży 1 butelki napoju w zakładzie gastronomicznym?

Pytanie 19

Ogrzewanie produktu w temperaturze od 115 °C do 125 °C w celu zniszczenia wegetatywnych i przetrwalnikowych form mikroorganizmów, to

Pytanie 20

Obsuszony ser gouda bez żadnych zmian mikrobiologicznych należy przeznaczyć

Pytanie 21

Jaką potrawę można przygotować wykorzystując wszystkie podane surowce?

Ilustracja do pytania
Pytanie 22

Przedstawiony na rysunku wyrób cukierniczy, należy sporządzać z ciasta

Ilustracja do pytania
Pytanie 23

Optymalna temperatura przechowywania lodów śmietankowych wynosi

Pytanie 24

Oblicz wartość energetyczną posiłku wiedząc, że zawiera on 40 g tłuszczu, 20 g białka i 100 g węglowodanów. Do obliczania wykorzystaj przeliczniki energetyczne Atwatera:<br/> 1 g tłuszczu - 9 kcal<br/> 1 g białka - 4 kcal<br/> 1 g węglowodanów - 4 kcal

Pytanie 25

Liofilizacja to metoda utrwalania produktów spożywczych polegająca na

Pytanie 26

Nerkówka to

Pytanie 27

W diecie ubogo energetycznej nie powinno się spożywać potraw

Pytanie 28

Którą z wymienionych zup należy podać w naczyniu przedstawionym na rysunku?

Ilustracja do pytania
Pytanie 29

Salamander gastronomiczny należy stosować do

Pytanie 30

Które surowce są najlepszym źródłem witaminy C?

Pytanie 31

Na obecność włośni należy badać mięso

Pytanie 32

Przygotowując potrawę "jaja po wiedeńsku", jaja należy

Pytanie 33

Ryby świeże ulegną zepsuciu na skutek

Pytanie 34

Minimalna temperatura mierzona przez 2 minuty wewnątrz pieczonego schabu, powinna wynosić nie mniej niż

Pytanie 35

Jaki jest maksymalny czas i zakres temperatury przechowywania panierowanych półproduktów mięsnych?

Pytanie 36

Na rysunku przedstawiono

Ilustracja do pytania
Pytanie 37

Do grupy ryb tłustych należy zaliczyć

Pytanie 38

Pojemniki ze stali nierdzewnej przedstawione na ilustracji należy stosować podczas obróbki cieplnej potraw

Ilustracja do pytania
Pytanie 39

Ile białka pełnowartościowego zawiera 1 porcja zupy krem ze szparagów?

Ilustracja do pytania
Pytanie 40

Które urządzenie zapewni optymalną temperaturę talerzy podczas ekspedycji potraw gorących?