Pytanie 1
Którą gorącą przekąskę należy zaproponować do podanego menu na przyjęcie zasiadane?<br/>(UWAGA: to pytanie może zawierać błąd - jest weryfikowane)

Wynik: 1/40 punktów (2,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Którą gorącą przekąskę należy zaproponować do podanego menu na przyjęcie zasiadane?<br/>(UWAGA: to pytanie może zawierać błąd - jest weryfikowane)
Przystawkę do maszyny wieloczynnościowej, przedstawioną na rysunku, należy zastosować do
Na podstawie normatywu surowcowego na 1 porcję i cen surowca, określ cenę gastronomiczną mleczka waniliowego. Marża gastronomiczna wynosi 50%.
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przechowywanie mięsa w zalewie z wody, soli, cukru, saletry i przypraw to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przedstawiony schemat produkcyjny przedstawia etapy sporządzania<p style="text-align: center;"><i>Obróbka wstępna brudna ziemniaków → rozdrabnianie → mieszanie składników → formowanie → smażenie</i></p>
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zamieszczone w menu potrawy i napoje serwuje się podczas
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na postawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz, ile szpinaku i mleka należy przygotować do sporządzenia 9 porcji szpinaku zasmażanego.
Brak odpowiedzi na to pytanie.
100 g mleka pełnego zawiera 118 mg Ca, 138 mg K i 44 mg Na. Ile wapnia zawiera szklanka mleka (250 ml)?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Carpaccio wołowe należy serwować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas zagęszczania kisielu kakaowego zachodzi proces
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Obróbka wstępna marchwi obejmuje w kolejności wykonanie następujących czynności:
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zdolnością do barwienia potraw charakteryzują się przyprawy:
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Oblicz cenę gastronomiczną brutto butelki piwa, wiedząc, że cena zakupu butelki piwa wynosi 4,10 zł, marża gastronomiczna - 20%, a podatek VAT - 22%.
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Oblicz, ile wody należy przygotować do sporządzenia kleiku z 250 cm<sup>3</sup> kaszy manny, jeżeli na jedną objętość kaszy należy użyć 6 objętości wody.
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Risotto i lasagne to potrawy kuchni
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych przedstawionych na diagramie określ, które z wymienionych warzyw kapustnych jest najlepszym źródłem witaminy C
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Cena zakupu jednej butelki napoju wynosi 3 zł, marża gastronomiczna 200%, a stawka podatku VAT 22%. Ile wynosi cena sprzedaży 1 butelki napoju w zakładzie gastronomicznym?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ogrzewanie produktu w temperaturze od 115 °C do 125 °C w celu zniszczenia wegetatywnych i przetrwalnikowych form mikroorganizmów, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Obsuszony ser gouda bez żadnych zmian mikrobiologicznych należy przeznaczyć
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką potrawę można przygotować wykorzystując wszystkie podane surowce?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przedstawiony na rysunku wyrób cukierniczy, należy sporządzać z ciasta
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Optymalna temperatura przechowywania lodów śmietankowych wynosi
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Oblicz wartość energetyczną posiłku wiedząc, że zawiera on 40 g tłuszczu, 20 g białka i 100 g węglowodanów. Do obliczania wykorzystaj przeliczniki energetyczne Atwatera:<br/> 1 g tłuszczu - 9 kcal<br/> 1 g białka - 4 kcal<br/> 1 g węglowodanów - 4 kcal
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Liofilizacja to metoda utrwalania produktów spożywczych polegająca na
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Nerkówka to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W diecie ubogo energetycznej nie powinno się spożywać potraw
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Którą z wymienionych zup należy podać w naczyniu przedstawionym na rysunku?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Salamander gastronomiczny należy stosować do
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Które surowce są najlepszym źródłem witaminy C?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na obecność włośni należy badać mięso
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przygotowując potrawę "jaja po wiedeńsku", jaja należy
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ryby świeże ulegną zepsuciu na skutek
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Minimalna temperatura mierzona przez 2 minuty wewnątrz pieczonego schabu, powinna wynosić nie mniej niż
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki jest maksymalny czas i zakres temperatury przechowywania panierowanych półproduktów mięsnych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na rysunku przedstawiono
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do grupy ryb tłustych należy zaliczyć
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Pojemniki ze stali nierdzewnej przedstawione na ilustracji należy stosować podczas obróbki cieplnej potraw
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile białka pełnowartościowego zawiera 1 porcja zupy krem ze szparagów?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Które urządzenie zapewni optymalną temperaturę talerzy podczas ekspedycji potraw gorących?
Brak odpowiedzi na to pytanie.