Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.10 Pytanie 1 001
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na ile co najmniej punktów w 3-punktowej skali musi zostać sklasyfikowany stan urządzeń i wyposażenia przy nadaniu kategorii "trzy słoneczka" dla gospodarstw agroturystycznych?

A. 1
B. 3
C. 0
D. 2
HGT.10 Pytanie 1 002
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na podstawie cennika usług w gospodarstwie agroturystycznym oblicz, ile będzie wynosił koszt dwóch dób za świadczenie BB dla małżeństwa z dzieckiem.

Ilustracja do pytania 2
A. 270,00 zł
B. 520,00 zł
C. 300,00 zł
D. 540,00 zł
HGT.10 Pytanie 1 003
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Niezależnie od kategorii, w gospodarstwie agroturystycznym właściciel gospodarstwa powinien

A. posiadać apteczkę dostępną u gospodarza.
B. dostarczać posiłki do pokoju na życzenie gości.
C. świadczyć usługę korzystania z basenu.
D. umożliwiać korzystanie z sieci internetowej Wi-Fi.
HGT.10 Pytanie 1 004
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Umowa polegająca na czasowym dysponowaniu uzgodnioną ilością usług turystycznych w określonym terminie bez możliwości rezygnacji, to

A. Franchising.
B. Charter.
C. Timesharing.
D. Allotment.
HGT.10 Pytanie 1 005
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaki typ zakwaterowania powinien zaproponować właściciel gospodarstwa agroturystycznego dla 4-osobowej rodziny, która chciałaby wynająć pokój z aneksem kuchennym?

A. Przyzagrodowe pole namiotowe.
B. Pokój grupowy.
C. Pokój gościnny.
D. Samodzielna jednostka mieszkalna.
HGT.10 Pytanie 1 006
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osoba prowadząca gospodarstwo agroturystyczne, po wyjeździe gości przed ponownym wynajęciem pokoju, powinna go posprzątać oraz wymienić przede wszystkim

A. pościel i ręczniki.
B. koce i poduszki.
C. pościel i narzuty.
D. ręczniki i poduszki.
HGT.10 Pytanie 1 007
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do posiłków sporządzonych z duszoną wieprzowiną należy podać wino

A. białe wytrawne.
B. białe słodkie.
C. czerwone słodkie.
D. czerwone wytrawne.
HGT.10 Pytanie 1 008
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W jadłospisie dla małych dzieci, które przebywają w gospodarstwie agroturystycznym wraz z rodzicami, powinno się uwzględnić

A. trzy posiłki.
B. dwa posiłki.
C. cztery posiłki.
D. pięć posiłków.
HGT.10 Pytanie 1 009
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do czynności codziennych, przy sprzątaniu pokoi w gospodarstwie agroturystycznym, nie należy

A. opróżnianie koszy na śmieci.
B. wymiana ręczników na nowe na życzenie gościa.
C. wymiana pościeli.
D. odkurzanie w razie potrzeby.
HGT.10 Pytanie 1 010
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Najczęstszą formą zagęszczania zupy fasolowej jest

A. zasmażka z mąki.
B. żółtko jajka.
C. kasza manna.
D. puree ziemniaczane.
HGT.10 Pytanie 1 011
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do sporządzenia sałatki greckiej potrzebny jest ser typu

A. gouda.
B. gorgonzola.
C. parmezan.
D. feta.
HGT.10 Pytanie 1 012
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Sporządzając potrawy dla osób odchudzających się, w niektórych potrawach (np. sałatkach) zamiast śmietany można zastosować

A. jogurt naturalny.
B. mleko.
C. mleko skondensowane.
D. żółtko jaj.
HGT.10 Pytanie 1 013
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na osobach prowadzących działalność agroturystyczną ciąży obowiązek rejestracji gości na pobyt czasowy. Po przyjeździe czteroosobowej rodziny (dwoje dorosłych oraz sześcioletnie i czteroletnie dziecko) gospodarz w gospodarstwie agroturystycznym powinien dokonać rejestracji

A. trzech osoby.
B. czterech osób.
C. dwóch osób.
D. jednej osoby.
HGT.10 Pytanie 1 014
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Pierwszy zabieg na łąkach w nowym sezonie wegetacyjnym to

A. oprysk na chwasty w runi.
B. rozgarnianie kretowisk.
C. płytkie przykrycie darni.
D. wsiewki nasion ziół.
HGT.10 Pytanie 1 015
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz koszt zakupu cebulek tulipanów na rabatę o powierzchni 15 m2 przy założeniu, że na 1 m2 sadzi się 100 cebulek, a cena 5 sztuk wynosi 6,50 zł.

A. 1 950,00 zł
B. 1 500,00 zł
C. 3 250,00 zł
D. 9 750,00 zł
HGT.10 Pytanie 1 016
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dipping to inaczej

A. kastracja knurków po porodzie.
B. kąpiel poudojowa strzyków u krów.
C. korekcja racic u krów.
D. proces szybkiego odczulania źrebięcia po porodzie.
HGT.10 Pytanie 1 017
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Średnia liczba dni laktacji u czarno-białych krów mlecznych wynosi

A. 205 dni.
B. 305 dni.
C. 250 dni.
D. 150 dni.
HGT.10 Pytanie 1 018
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z wymienionych roślin nie należy do warzyw cebulowych?

A. Por.
B. Czosnek.
C. Szczypiorek.
D. Seler.
HGT.10 Pytanie 1 019
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Trawa przedstawiona na rysunku to

Ilustracja do pytania 19
A. życica trwała.
B. kupkówka pospolita.
C. wiechlina łąkowa.
D. tymotka łąkowa.
HGT.10 Pytanie 1 020
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Opas buhajków do 600 kg trwa około

A. 14-18 miesięcy.
B. 22-24 miesięcy.
C. 30-34 miesięcy.
D. 6-8 miesięcy.
HGT.10 Pytanie 1 021
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W celu poprawy wydajności rzeźnej, jako komponent ojcowski w krzyżowaniu towarowym świń, należy użyć knura rasy

A. Puławskiej.
B. Duroc.
C. Polskiej Białej Zwisłouchej.
D. Wielkiej Białej Polskiej.
HGT.10 Pytanie 1 022
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie, w którym zaplanowano hodowlę trzody chlewnej przeznaczonej na ubój, należy przygotować

A. tuczarnię.
B. oborę.
C. cielętnik.
D. bukaciarnię.
HGT.10 Pytanie 1 023
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który opis dotyczy krowy rasy polsko holsztyńsko-fryzyjskiej?

A. Krowa w typie mlecznym o umaszczeniu czarno-białym i bardzo wysokiej wydajności mlecznej.
B. Krowa w typie mlecznym o umaszczeniu beżowym i wysokiej wydajności mlecznej.
C. Krowa w typie kombinowanym o umaszczeniu czerwono-białym i średniej wydajności mlecznej.
D. Krowa w typie mięsnym o umaszczeniu czerwonym i niskiej wydajności mlecznej.
HGT.10 Pytanie 1 024
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż paszę objętościową suchą stosowaną w żywieniu zwierząt.

A. Ziemniak.
B. Melasa.
C. Siano.
D. Zielonka.
HGT.10 Pytanie 1 025
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz miesięczną dawkę owsa w styczniu, którą należy zabezpieczyć dla ogiera, jeżeli średnia zimowa dawka dzienna owsa wynosi 5 kg.

A. 165 kg
B. 135 kg
C. 155 kg
D. 145 kg
HGT.10 Pytanie 1 026
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który element nie stanowi wyposażenia kurnika?

A. Paszociągi.
B. Poidła.
C. Karmidła.
D. Lizawki.
HGT.10 Pytanie 1 027
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którą rasę kur powinien hodować rolnik, jeżeli chce uzyskać rocznie wysoką nieśność, tj. około 280 jaj o białej skorupie?

A. Zielononóżka kuropatwiana.
B. Plymouth Rock.
C. White Leghorn.
D. Żółtonóżka kuropatwiana.
HGT.10 Pytanie 1 028
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Poprawie smakowitości i zapachu paszy oraz dostarczaniu energii w dawkach pokarmowych dla krów mlecznych, służy produkt uboczny produkcji cukru, w postaci

A. śruty sojowej.
B. siana łąkowego.
C. kiszonki.
D. melasy.
HGT.10 Pytanie 1 029
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zwalczanie szkodliwych owadów za pomocą substancji chemicznych w formie dymu, pary lub gazu to

A. deratyzacja.
B. sterylizacja.
C. sanityzacja.
D. fumigacja.
HGT.10 Pytanie 1 030
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W celu przykrycia obornika rozrzuconego po polu należy stosować orkę

A. specjalną.
B. odwrotkę.
C. siewną.
D. podorywkę.
HGT.10 Pytanie 1 031
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W przypadku którego gatunku zwierząt każdy pojedynczy osobnik otrzymuje numer identyfikacyjny taki sam jak numer siedziby stada?

A. Krów.
B. Świń.
C. Koni.
D. Owiec.
HGT.10 Pytanie 1 032
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Głównym celem stosowania wałów Campbella jest

A. powierzchniowe ugniatanie gleby.
B. wgłębne ugniatanie gleby.
C. rozbijanie nadmiernie zbrylonej gleby.
D. ograniczenie parowania wody z gleby.
HGT.10 Pytanie 1 033
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dodatkiem przy produkcji wyrobów zawierających tłuszcze, zapobiegającym ich jełczeniu, są

A. regulatory kwasowości.
B. substancje żelujące.
C. przeciwutleniacze.
D. emulgatory.
HGT.10 Pytanie 1 034
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z przedstawionym opisem, temperatura powierzchni odkażanych w chlewni preparatami zawierającymi formaldehydy, musi osiągnąć w zimie co najmniej

Ilustracja do pytania 34
A. 200°C
B. 15°C
C. 45°C
D. 10°C
HGT.10 Pytanie 1 035
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Czynnościami procesu otrzymywania oleju z rzepaku są:

A. czyszczenie, kalibrowanie, blanszowanie, chłodzenie.
B. mycie, rozdrobnienie, rafinacja, suszenie, chłodzenie.
C. mycie, krojenie, ekstrakcja, filtracja.
D. oczyszczenie, rozdrobnienie, tłoczenie, ekstrakcja, rafinacja.
HGT.10 Pytanie 1 036
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na ilustracji przedstawiono maszynę służącą

Ilustracja do pytania 36
A. do nawożenia mineralnego.
B. do zwalczania chwastów.
C. do nawożenia organicznego.
D. do spulchniania gleby.
HGT.10 Pytanie 1 037
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Metodą konserwacji używaną do suszenia przez zamrażanie owoców, warzyw, grzybów, ryb oraz mięsa, jest

A. peklowanie.
B. apertyzacja.
C. liofilizacja.
D. fermentacja.
HGT.10 Pytanie 1 038
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel gospodarstwa agroturystycznego, który planuje udostępnić turystom 2 pokoje jednoosobowe i 3 pokoje dwuosobowe typu double, powinien wyposażyć je łącznie

A. w 6 pojedynczych łóżek.
B. w 2 łóżka pojedyncze i 6 łóżek małżeńskich.
C. w 2 łóżka pojedyncze i 3 łóżka małżeńskie.
D. w 6 podwójnych łóżek.
HGT.10 Pytanie 1 039
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ile posiłków dziennie zapewnia gościom pensjonat w ramach oferty FB?

A. Dwa.
B. Trzy.
C. Cztery.
D. Jeden.
HGT.10 Pytanie 1 040
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które urządzenie służy do obróbki cieplnej potraw, wykorzystując zjawisko wprowadzania ciepłego powietrza w ruch?

A. Toster.
B. Bemar.
C. Piec konwekcyjny.
D. Kuchenka mikrofalowa.