Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.10 Pytanie 601
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do sporządzenia sałatki greckiej potrzebny jest ser typu

A. gouda.
B. feta.
C. gorgonzola.
D. parmezan.
HGT.10 Pytanie 602
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Sporządzając potrawy dla osób odchudzających się, w niektórych potrawach (np. sałatkach) zamiast śmietany można zastosować

A. jogurt naturalny.
B. żółtko jaj.
C. mleko.
D. mleko skondensowane.
HGT.10 Pytanie 603
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na osobach prowadzących działalność agroturystyczną ciąży obowiązek rejestracji gości na pobyt czasowy. Po przyjeździe czteroosobowej rodziny (dwoje dorosłych oraz sześcioletnie i czteroletnie dziecko) gospodarz w gospodarstwie agroturystycznym powinien dokonać rejestracji

A. czterech osób.
B. jednej osoby.
C. dwóch osób.
D. trzech osoby.
HGT.10 Pytanie 604
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Pierwszy zabieg na łąkach w nowym sezonie wegetacyjnym to

A. płytkie przykrycie darni.
B. wsiewki nasion ziół.
C. rozgarnianie kretowisk.
D. oprysk na chwasty w runi.
HGT.10 Pytanie 605
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz koszt zakupu cebulek tulipanów na rabatę o powierzchni 15 m2 przy założeniu, że na 1 m2 sadzi się 100 cebulek, a cena 5 sztuk wynosi 6,50 zł.

A. 1 500,00 zł
B. 3 250,00 zł
C. 1 950,00 zł
D. 9 750,00 zł
HGT.10 Pytanie 606
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dipping to inaczej

A. kąpiel poudojowa strzyków u krów.
B. kastracja knurków po porodzie.
C. proces szybkiego odczulania źrebięcia po porodzie.
D. korekcja racic u krów.
HGT.10 Pytanie 607
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Średnia liczba dni laktacji u czarno-białych krów mlecznych wynosi

A. 150 dni.
B. 305 dni.
C. 205 dni.
D. 250 dni.
HGT.10 Pytanie 608
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z wymienionych roślin nie należy do warzyw cebulowych?

A. Szczypiorek.
B. Por.
C. Seler.
D. Czosnek.
HGT.10 Pytanie 609
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Trawa przedstawiona na rysunku to

Ilustracja do pytania 9
A. kupkówka pospolita.
B. tymotka łąkowa.
C. wiechlina łąkowa.
D. życica trwała.
HGT.10 Pytanie 610
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Opas buhajków do 600 kg trwa około

A. 30-34 miesięcy.
B. 6-8 miesięcy.
C. 14-18 miesięcy.
D. 22-24 miesięcy.
HGT.10 Pytanie 611
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W celu poprawy wydajności rzeźnej, jako komponent ojcowski w krzyżowaniu towarowym świń, należy użyć knura rasy

A. Polskiej Białej Zwisłouchej.
B. Duroc.
C. Puławskiej.
D. Wielkiej Białej Polskiej.
HGT.10 Pytanie 612
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie, w którym zaplanowano hodowlę trzody chlewnej przeznaczonej na ubój, należy przygotować

A. tuczarnię.
B. oborę.
C. cielętnik.
D. bukaciarnię.
HGT.10 Pytanie 613
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który opis dotyczy krowy rasy polsko holsztyńsko-fryzyjskiej?

A. Krowa w typie mlecznym o umaszczeniu czarno-białym i bardzo wysokiej wydajności mlecznej.
B. Krowa w typie mlecznym o umaszczeniu beżowym i wysokiej wydajności mlecznej.
C. Krowa w typie kombinowanym o umaszczeniu czerwono-białym i średniej wydajności mlecznej.
D. Krowa w typie mięsnym o umaszczeniu czerwonym i niskiej wydajności mlecznej.
HGT.10 Pytanie 614
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż paszę objętościową suchą stosowaną w żywieniu zwierząt.

A. Siano.
B. Melasa.
C. Ziemniak.
D. Zielonka.
HGT.10 Pytanie 615
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz miesięczną dawkę owsa w styczniu, którą należy zabezpieczyć dla ogiera, jeżeli średnia zimowa dawka dzienna owsa wynosi 5 kg.

A. 145 kg
B. 155 kg
C. 135 kg
D. 165 kg
HGT.10 Pytanie 616
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który element nie stanowi wyposażenia kurnika?

A. Paszociągi.
B. Poidła.
C. Karmidła.
D. Lizawki.
HGT.10 Pytanie 617
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którą rasę kur powinien hodować rolnik, jeżeli chce uzyskać rocznie wysoką nieśność, tj. około 280 jaj o białej skorupie?

A. Żółtonóżka kuropatwiana.
B. White Leghorn.
C. Plymouth Rock.
D. Zielononóżka kuropatwiana.
HGT.10 Pytanie 618
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Poprawie smakowitości i zapachu paszy oraz dostarczaniu energii w dawkach pokarmowych dla krów mlecznych, służy produkt uboczny produkcji cukru, w postaci

A. kiszonki.
B. melasy.
C. śruty sojowej.
D. siana łąkowego.
HGT.10 Pytanie 619
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zwalczanie szkodliwych owadów za pomocą substancji chemicznych w formie dymu, pary lub gazu to

A. deratyzacja.
B. fumigacja.
C. sterylizacja.
D. sanityzacja.
HGT.10 Pytanie 620
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W celu przykrycia obornika rozrzuconego po polu należy stosować orkę

A. specjalną.
B. siewną.
C. podorywkę.
D. odwrotkę.
HGT.10 Pytanie 621
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W przypadku którego gatunku zwierząt każdy pojedynczy osobnik otrzymuje numer identyfikacyjny taki sam jak numer siedziby stada?

A. Świń.
B. Owiec.
C. Koni.
D. Krów.
HGT.10 Pytanie 622
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Głównym celem stosowania wałów Campbella jest

A. wgłębne ugniatanie gleby.
B. rozbijanie nadmiernie zbrylonej gleby.
C. powierzchniowe ugniatanie gleby.
D. ograniczenie parowania wody z gleby.
HGT.10 Pytanie 623
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dodatkiem przy produkcji wyrobów zawierających tłuszcze, zapobiegającym ich jełczeniu, są

A. regulatory kwasowości.
B. substancje żelujące.
C. emulgatory.
D. przeciwutleniacze.
HGT.10 Pytanie 624
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z przedstawionym opisem, temperatura powierzchni odkażanych w chlewni preparatami zawierającymi formaldehydy, musi osiągnąć w zimie co najmniej

Ilustracja do pytania 24
A. 15°C
B. 45°C
C. 10°C
D. 200°C
HGT.10 Pytanie 625
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Czynnościami procesu otrzymywania oleju z rzepaku są:

A. mycie, krojenie, ekstrakcja, filtracja.
B. czyszczenie, kalibrowanie, blanszowanie, chłodzenie.
C. mycie, rozdrobnienie, rafinacja, suszenie, chłodzenie.
D. oczyszczenie, rozdrobnienie, tłoczenie, ekstrakcja, rafinacja.
HGT.10 Pytanie 626
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na ilustracji przedstawiono maszynę służącą

Ilustracja do pytania 26
A. do nawożenia mineralnego.
B. do spulchniania gleby.
C. do nawożenia organicznego.
D. do zwalczania chwastów.
HGT.10 Pytanie 627
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Metodą konserwacji używaną do suszenia przez zamrażanie owoców, warzyw, grzybów, ryb oraz mięsa, jest

A. peklowanie.
B. fermentacja.
C. liofilizacja.
D. apertyzacja.
HGT.10 Pytanie 628
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel gospodarstwa agroturystycznego, który planuje udostępnić turystom 2 pokoje jednoosobowe i 3 pokoje dwuosobowe typu double, powinien wyposażyć je łącznie

A. w 2 łóżka pojedyncze i 6 łóżek małżeńskich.
B. w 6 pojedynczych łóżek.
C. w 6 podwójnych łóżek.
D. w 2 łóżka pojedyncze i 3 łóżka małżeńskie.
HGT.10 Pytanie 629
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ile posiłków dziennie zapewnia gościom pensjonat w ramach oferty FB?

A. Trzy.
B. Dwa.
C. Cztery.
D. Jeden.
HGT.10 Pytanie 630
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które urządzenie służy do obróbki cieplnej potraw, wykorzystując zjawisko wprowadzania ciepłego powietrza w ruch?

A. Kuchenka mikrofalowa.
B. Toster.
C. Bemar.
D. Piec konwekcyjny.
HGT.10 Pytanie 631
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które narzędzia powinien przygotować gospodarz dla gości w kwaterze wiejskiej przeznaczonej do prowadzenia warsztatów snycerskich?

A. Malarskie.
B. Ślusarskie.
C. Rzeźbiarskie.
D. Tokarskie.
HGT.10 Pytanie 632
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz koszt 14-dniowego wypoczynku 2 osób dorosłych i 2 dzieci, jeżeli pobyt 7-dniowy dla osoby dorosłej wynosi 1 300,00 zł, dla dziecka 800,00 zł, a przy rezerwacji drugiego tygodnia przysługuje wszystkim rabat 10% na cały pobyt.

A. 8 080,00 zł
B. 7 560,00 zł
C. 7 980,00 zł
D. 8 400,00 zł
HGT.10 Pytanie 633
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie dysponującym 3 pokojami SGL, 2 pokojami DBL i 3 pokojami TWIN można jednocześnie zakwaterować maksymalnie

A. 19 gości.
B. 16 gości.
C. 13 gości.
D. 10 gości.
HGT.10 Pytanie 634
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który składnik wykorzystuje się jako dodatek do przygotowania kawy po wiedeńsku?

A. Francuski koniak.
B. Skórkę pomarańczy.
C. Bitą śmietankę.
D. Konfiturę wiśniową.
HGT.10 Pytanie 635
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W którym naczyniu powinno się podać kawę cappuccino?

Ilustracja do pytania 35
A. W naczyniu 4.
B. W naczyniu 3.
C. W naczyniu 1.
D. W naczyniu 2.
HGT.10 Pytanie 636
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który rozmiar obrusa należy dobrać do stołu o wymiarach 100 cm x 100 cm?

A. 120 cm x 160 cm
B. 160 cm x 180 cm
C. 100 cm x 100 cm
D. 140 cm x 140 cm
HGT.10 Pytanie 637
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na podstawie zamieszczonego cennika, oblicz koszt pełnego wyżywienia dla 5 osób, które przebywały w gospodarstwie agroturystycznym w terminie od obiadu 10 sierpnia do śniadania 12 sierpnia.

Ilustracja do pytania 37
A. 275,00 zł
B. 110,00 zł
C. 550,00 zł
D. 55,00 zł
HGT.10 Pytanie 638
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Co należy umieścić, oprócz deski i noża na stole śniadaniowym gości, w miejscu do krojenia chleba?

A. Naczynie z wodą.
B. Sztućce serwisowe.
C. Podkłady pod talerze.
D. Białą serwetę.