Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.10 Pytanie 561
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Musaka to tradycyjna potrawa grecka, która przygotowywana jest jako

A. szaszłyk z baraniny.
B. zupa z owoców morza.
C. sałatka z oliwek i pomidorów.
D. zapiekanka z bakłażana i mięsa.
HGT.10 Pytanie 562
Prowadzenie gospodarstwa agro…

"Czarna polewka" to atrakcja kulinarna w gospodarstwie agroturystycznym, która znana jest także pod nazwą

A. flaczki.
B. śliwianka.
C. czernina.
D. solanka.
HGT.10 Pytanie 563
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do sporządzenia tradycyjnego bigosu wiejskiego należy użyć kapusty

A. kwaszonej.
B. duszonej.
C. słodkiej.
D. kiszonej.
HGT.10 Pytanie 564
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Roślina znana w kraju jako polska cytryna, z której owoców sporządza się domowe syropy, nalewki czy konfitury, to

A. jeżyna.
B. żurawina.
C. aronia.
D. pigwa.
HGT.10 Pytanie 565
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Produktami, które należy uwzględnić w planowaniu diety lekkostrawnej dla osoby starszej, są

A. płatki ryżowe i jabłka pieczone.
B. jaja na miękko i fasola.
C. warzywa i kiełbasa smażona.
D. kasza gryczana i kapusta kiszona.
HGT.10 Pytanie 566
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z angielskim zwyczajem herbatę powinno podawać się

A. w szklankach.
B. w kubkach.
C. w filiżankach.
D. w czarkach.
HGT.10 Pytanie 567
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wodę mineralną niegazowaną przeznaczoną dla kilkunastu osób w czasie obiadu powinno podawać się

A. w dzbankach.
B. w karafkach.
C. w szklankach.
D. w gobletach.
HGT.10 Pytanie 568
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Szara Reneta to odmiana

A. czereśni.
B. gruszy.
C. śliwy.
D. jabłoni.
HGT.10 Pytanie 569
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zabiegiem agrotechnicznym nie jest

A. bronowanie.
B. nawożenie gleby.
C. korekcja racic.
D. zastosowanie herbicydu.
HGT.10 Pytanie 570
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przykładem starej odmiany gruszy, wyhodowanej w USA w 1860 roku, jest

A. Bergamotka.
B. Klapsa.
C. Antonówka.
D. Kosztela.
HGT.10 Pytanie 571
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Żyzność gleby to

A. wielkość plonów uzyskanych przez odpowiednią uprawę ziemi.
B. ogół procesów i zjawisk, polegających na pogorszeniu właściwości fizycznych gleby.
C. proces degradacji gleby spowodowany przez wiatr i wodę.
D. zespół właściwości gleby zapewniających roślinom dobre warunki wzrostu dzięki m.in. dużej zawartości próchnicy i związków mineralnych.
HGT.10 Pytanie 572
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do typu mleczno-mięsnego krów zaliczane są rasy

A. biała zwisłoucha, czarno-biała.
B. wietnamska zwisłobrzucha, czarno-biała.
C. kunekune, simentalska.
D. simentalska, czerwono-biała.
HGT.10 Pytanie 573
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Paszą suchą stosowaną przy żywieniu zwierząt jest

A. siano.
B. ziemniak.
C. zielonka.
D. kiszonka.
HGT.10 Pytanie 574
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W czasie prac związanych z rozrodem zwierząt w gospodarstwie należy założyć, że ciąża u świń trwa około

A. 112-114 dni.
B. 180-190 dni.
C. 200-210 dni.
D. 90-99 dni.
HGT.10 Pytanie 575
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Pługi, które odwracają skiby tylko w jednym kierunku, a przejazd w przeciwną stronę musi odbywać się z przeciwnej strony fragmentu pola (zagonu), to pługi

A. bezzagonowe wahadłowe.
B. zagonowe.
C. bezzagonowe odwracalne.
D. zrzutowe.
HGT.10 Pytanie 576
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rejestracja bydła polega na złożeniu formularza "Zgłoszenie bydła do rejestru" we właściwym biurze powiatowym ARiMR, nie później niż w ciągu

A. 7 dni od dnia urodzenia zwierzęcia.
B. 30 dni od dnia urodzenia zwierzęcia.
C. 14 dni od dnia urodzenia zwierzęcia.
D. 21 dni od dnia urodzenia zwierzęcia.
HGT.10 Pytanie 577
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na zdjęciu przedstawiono

Ilustracja do pytania 17
A. jałowiec pospolity.
B. krzewuszkę cudowną.
C. leszczynę pospolitą.
D. kosaciec bródkowy.
HGT.10 Pytanie 578
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgłoszenia zwierząt oraz zdarzeń ich dotyczących do rejestru, dokonuje się w biurach powiatowych i oddziałach regionalnych ARiMR w sytuacji

A. chęci zmiany profilu na produkcję roślinną.
B. zmiany profilu hodowli zwierzęcej.
C. przemieszczenia zwierzęcia (kupno, sprzedaż, wywóz, sprzedaż do państw UE).
D. padnięcia w obcym gospodarstwie, do którego sprzedano bydło.
HGT.10 Pytanie 579
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na podstawie informacji przedstawionych na mapie określ, w których regionach Polski hoduje się najwięcej owiec.

Ilustracja do pytania 19
A. Wielkopolska i Mazury.
B. Małopolska i Śląsk.
C. Podlasie i Mazury.
D. Pomorze i Kujawy.
HGT.10 Pytanie 580
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z przepisami o ochronie przeciwpożarowej, podczas zbioru, transportu i składowania płodów rolnych nie należy

A. ustawiać silników spalinowych na podłożu palnym, w małej odległości od stert, stogów lub budynków o konstrukcji palnej.
B. zapewniać możliwości ewakuacji ludzi i sprzętu.
C. stosować się do wskazań podanych w instrukcjach obsługi przy eksploatacji maszyn rolniczych.
D. zabezpieczać urządzeń wydechowych silników spalinowych przed wylotem iskier.
HGT.10 Pytanie 581
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do zwalczania chwastów w uprawie ekologicznej zbóż powinny być stosowane

A. brony chwastowniki.
B. repelenty.
C. herbicydy.
D. fungicydy.
HGT.10 Pytanie 582
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Obywatele UE mogą przewozić zwierzęta domowe po jej terytorium, posiadając dla nich europejski paszport wydawany wyłącznie dla

A. psów i kotów.
B. psów, kotów oraz fretek.
C. psów i królików.
D. psów, kotów, świnek morskich i królików.
HGT.10 Pytanie 583
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przedstawione logo to certyfikat

Ilustracja do pytania 23
A. żywności ekologicznej.
B. gospodarstw agroturystycznych.
C. żywności modyfikowanej genetycznie.
D. gospodarstw rolnych w UE.
HGT.10 Pytanie 584
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jak nazywa się akt prawny regulujący prawo turystyczne w Polsce?

A. Ustawa o usługach turystycznych.
B. Ustawa o działalności turystycznej.
C. Ustawa o turystyce.
D. Ustawa o świadczeniu usług na rzecz turystów.
HGT.10 Pytanie 585
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Nowoczesna zagroda wiejska, pełniąca funkcję agroturystyczną, powinna łączyć w sobie cechy siedliska rolniczego i działki rekreacyjnej poprzez

A. utrzymanie układu strefowego zagrody wiejskiej, bez poszerzania jej stref.
B. rozszerzenie dotychczasowych stref o większą strefę działalności typowo rolniczej.
C. rozszerzenie dotychczasowych stref zagrody m.in. o strefę rekreacyjną i strefę parkingową.
D. rozszerzenie dotychczasowych stref zagrody m.in. o strefę inwentarsko-hodowlaną i strefę parkingową.
HGT.10 Pytanie 586
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W celu dostosowania wyposażenia gospodarstwa agroturystycznego na potrzeby pobytu osób niepełnosprawnych, gospodarstwo agroturystyczne powinno być wyposażone

A. w poręcze i uchwyty w łazience.
B. w dodatkowe podwójne łóżka.
C. w boisko do koszykówki.
D. w rolety w oknach.
HGT.10 Pytanie 587
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gospodarstwa agroturystyczne, które chcą przyjmować gości korzystających z noclegu w namiotach, powinny oferować noclegi

A. w pokojach gościnnych.
B. w kwaterach grupowych.
C. w przyzagrodowych polach namiotowych.
D. w samodzielnych jednostkach mieszkalnych.
HGT.10 Pytanie 588
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel gospodarstwa agroturystycznego świadczącego usługi jazdy konnej powinien dostosować produkcję rolniczą poprzez

A. zwiększenie i urozmaicenie hodowli koni w gospodarstwie oraz rozbudowę infrastruktury z tym związanej.
B. wprowadzenie całodziennego wyżywienia do oferty gospodarstwa.
C. zakup większej ilości pasz, w celu urozmaicenia produkcji rolniczej.
D. zakup zabronionych zwierząt egzotycznych, w celu urozmaicenia oferty.
HGT.10 Pytanie 589
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na postawie danych przedstawionych w tabeli, określ najbardziej opłacalny sposób uprawy łubinu wąskolistnego.

Ilustracja do pytania 29
A. Siew bezpośredni w ściernisko.
B. Siew uproszczony bez orki.
C. Siew tradycyjny z orką.
D. Siew częściowy.
HGT.10 Pytanie 590
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z system kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej w kategorii "trzy słoneczka"

A. minimum 25% pokoi gościnnych posiada własny węzeł higieniczno-sanitarny.
B. 100% pokoi gościnnych posiada własny węzeł higieniczno-sanitarny.
C. minimum 50% pokoi gościnnych posiada własny węzeł higieniczno-sanitarny.
D. żaden z pokoi gościnnych nie posiada własnego węzła higieniczno-sanitarnego.
HGT.10 Pytanie 591
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na ile co najmniej punktów w 3-punktowej skali musi zostać sklasyfikowany stan urządzeń i wyposażenia przy nadaniu kategorii "trzy słoneczka" dla gospodarstw agroturystycznych?

A. 3
B. 2
C. 0
D. 1
HGT.10 Pytanie 592
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na podstawie cennika usług w gospodarstwie agroturystycznym oblicz, ile będzie wynosił koszt dwóch dób za świadczenie BB dla małżeństwa z dzieckiem.

Ilustracja do pytania 32
A. 270,00 zł
B. 300,00 zł
C. 540,00 zł
D. 520,00 zł
HGT.10 Pytanie 593
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Niezależnie od kategorii, w gospodarstwie agroturystycznym właściciel gospodarstwa powinien

A. posiadać apteczkę dostępną u gospodarza.
B. dostarczać posiłki do pokoju na życzenie gości.
C. umożliwiać korzystanie z sieci internetowej Wi-Fi.
D. świadczyć usługę korzystania z basenu.
HGT.10 Pytanie 594
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Umowa polegająca na czasowym dysponowaniu uzgodnioną ilością usług turystycznych w określonym terminie bez możliwości rezygnacji, to

A. Timesharing.
B. Franchising.
C. Allotment.
D. Charter.
HGT.10 Pytanie 595
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaki typ zakwaterowania powinien zaproponować właściciel gospodarstwa agroturystycznego dla 4-osobowej rodziny, która chciałaby wynająć pokój z aneksem kuchennym?

A. Przyzagrodowe pole namiotowe.
B. Pokój grupowy.
C. Pokój gościnny.
D. Samodzielna jednostka mieszkalna.
HGT.10 Pytanie 596
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osoba prowadząca gospodarstwo agroturystyczne, po wyjeździe gości przed ponownym wynajęciem pokoju, powinna go posprzątać oraz wymienić przede wszystkim

A. ręczniki i poduszki.
B. pościel i narzuty.
C. koce i poduszki.
D. pościel i ręczniki.
HGT.10 Pytanie 597
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do posiłków sporządzonych z duszoną wieprzowiną należy podać wino

A. czerwone wytrawne.
B. czerwone słodkie.
C. białe słodkie.
D. białe wytrawne.
HGT.10 Pytanie 598
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W jadłospisie dla małych dzieci, które przebywają w gospodarstwie agroturystycznym wraz z rodzicami, powinno się uwzględnić

A. cztery posiłki.
B. pięć posiłków.
C. trzy posiłki.
D. dwa posiłki.
HGT.10 Pytanie 599
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do czynności codziennych, przy sprzątaniu pokoi w gospodarstwie agroturystycznym, nie należy

A. wymiana pościeli.
B. odkurzanie w razie potrzeby.
C. opróżnianie koszy na śmieci.
D. wymiana ręczników na nowe na życzenie gościa.
HGT.10 Pytanie 600
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Najczęstszą formą zagęszczania zupy fasolowej jest

A. puree ziemniaczane.
B. żółtko jajka.
C. kasza manna.
D. zasmażka z mąki.