Pytanie 1
Do wykończenia podłogi w kuchni, ze względów higienicznych należy stosować
Wynik: 31/40 punktów (77,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Do wykończenia podłogi w kuchni, ze względów higienicznych należy stosować
Wskaż produkt, któremu przypisano optymalne warunki i czas przechowywania.
Które grzyby przedstawiono na rysunku?
Jaką potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie składniki zamieszczone w ramce?
W której grupie znajdują się wyłącznie surowce należące do grupy produktów tłuszczowych?
Dobrej jakości surówka powinna charakteryzować się
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, ile tłuszczu dostarczy spożycie II śniadania składającego się z 50 g chleba razowego, 5 g masła roślinnego, 10 g szynki wędzonej i 100 g ogórka.
Na którym rysunku przedstawiono gicz cielęcą?
Do ogrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych nie można stosować naczyń
Smalec nie zjełczeje, jeżeli będzie przechowywany
W celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania zakładu gastronomicznego zmywalnia naczyń stołowych powinna
Przedstawiony na rysunku sposób formowania należy stosować do sporządzania
<i>Mruganie</i> to technika gotowania
Przy oparzeniach drugiego stopnia poszkodowanemu należy
Przedstawiony na ilustracji zestaw sztućców należy używać do porcjowania
Urządzeniem stosowanym do sporządzania koktajlu mleczno-owocowego jest
Aromatyczne związki Maillarda powstają w mięsie podczas
Przedstawiony na ilustracji półprodukt należy użyć do sporządzenia
W którym zestawie wszystkie produkty zawierają błonnik pokarmowy?
Koszt surowców zużytych do produkcji 10 zestawów surówek wynosi 10 zł, a marża gastronomiczna równa jest 100%. Ile wyniesie cena gastronomiczna netto jednego zestawu surówek?
Podczas przechowywania sosów zagęszczonych skrobią, w temperaturze od -10°C do +20°C, zachodzi w niej proces
Która czynność wykonana podczas sporządzania surówki z selera, zapobiega jego ciemnieniu enzymatycznemu ?
Który rysunek przedstawia sposób odłożenia sztućców po zakończeniu konsumpcji danej potrawy?
Skrobia podczas ogrzewania w wodzie ulega
Do pomiaru wilgotności w magazynie należy użyć
Na wszywce swetra damskiego producent umieścił znak przedstawiony na rysunku dotyczący konserwacji wyrobu. Oznacza on zakaz
Mąka krupczatka, masło, jaja, sól to składniki, których należy użyć do sporządzenia klusek
Na podstawie danych z tabeli określ, ile białka, węglowodanów i błonnika dostarczy organizmowi człowieka spożycie 150 gramów dodatku skrobiowego do dania podstawowego.
Jeśli podczas smażenia potrawy, nad patelnią zaczyna unosić się dym, drażniący błony śluzowe nosa, oczu oznacza to, że tłuszcz uległ
W zakładzie gastronomicznym do prac brudnych należy
Które rozwiązanie w organizacji stanowiska pracy zapewnia optymalną wydajność pracy kucharza?
Zupę cebulową krem należy wydawać
Koszt surowców potrzebnych do sporządzenia 10 porcji pierogów wynosi 30 zł, a marża 50%. Ile wynosi cena gastronomiczna 1 porcji pierogów?
Restauracja promując deser nie stosuje marży. Ustal cenę promocyjną deseru, jeżeli koszt surowca wynosi 3,6 zł a podatek VAT 7%.
Lesco (leczo) jest to popularna potrawa
Staropolskie zupy postne sporządzane na bazie piwa, to
Która potrawa powinna wystąpić w ofercie punktu gastronomicznego?
Białka zawarte w mięsie podczas jego gotowania ulegają
Na rysunku przedstawiono
Jeżeli podczas prac porządkowych do oka pracownika dostał się mocny środek dezynfekcyjny, to udzielając pomocy należy