Wyniki egzaminu

Informacje o egzaminie:
  • Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Kwalifikacja: HGT.02 - Przygotowanie i wydawanie dań
  • Data rozpoczęcia: 11 marca 2025 17:34
  • Data zakończenia: 11 marca 2025 17:47

Egzamin zdany!

Wynik: 31/40 punktów (77,5%)

Wymagane minimum: 20 punktów (50%)

Szczegółowe wyniki:
Pytanie 1

Do wykończenia podłogi w kuchni, ze względów higienicznych należy stosować

Pytanie 2

Wskaż produkt, któremu przypisano optymalne warunki i czas przechowywania.

Pytanie 3

Które grzyby przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania
Pytanie 4

Jaką potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie składniki zamieszczone w ramce?

Ilustracja do pytania
Pytanie 5

W której grupie znajdują się wyłącznie surowce należące do grupy produktów tłuszczowych?

Pytanie 6

Dobrej jakości surówka powinna charakteryzować się

Pytanie 7

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, ile tłuszczu dostarczy spożycie II śniadania składającego się z 50 g chleba razowego, 5 g masła roślinnego, 10 g szynki wędzonej i 100 g ogórka.

Ilustracja do pytania
Pytanie 8

Na którym rysunku przedstawiono gicz cielęcą?

Ilustracja do pytania
Pytanie 9

Do ogrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych nie można stosować naczyń

Pytanie 10

Smalec nie zjełczeje, jeżeli będzie przechowywany

Pytanie 11

W celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania zakładu gastronomicznego zmywalnia naczyń stołowych powinna

Pytanie 12

Przedstawiony na rysunku sposób formowania należy stosować do sporządzania

Ilustracja do pytania
Pytanie 13

<i>Mruganie</i> to technika gotowania

Pytanie 14

Przy oparzeniach drugiego stopnia poszkodowanemu należy

Pytanie 15

Przedstawiony na ilustracji zestaw sztućców należy używać do porcjowania

Ilustracja do pytania
Pytanie 16

Urządzeniem stosowanym do sporządzania koktajlu mleczno-owocowego jest

Pytanie 17

Aromatyczne związki Maillarda powstają w mięsie podczas

Pytanie 18

Przedstawiony na ilustracji półprodukt należy użyć do sporządzenia

Ilustracja do pytania
Pytanie 19

W którym zestawie wszystkie produkty zawierają błonnik pokarmowy?

Pytanie 20

Koszt surowców zużytych do produkcji 10 zestawów surówek wynosi 10 zł, a marża gastronomiczna równa jest 100%. Ile wyniesie cena gastronomiczna netto jednego zestawu surówek?

Pytanie 21

Podczas przechowywania sosów zagęszczonych skrobią, w temperaturze od -10°C do +20°C, zachodzi w niej proces

Pytanie 22

Która czynność wykonana podczas sporządzania surówki z selera, zapobiega jego ciemnieniu enzymatycznemu ?

Pytanie 23

Który rysunek przedstawia sposób odłożenia sztućców po zakończeniu konsumpcji danej potrawy?

Ilustracja do pytania
Pytanie 24

Skrobia podczas ogrzewania w wodzie ulega

Pytanie 25

Do pomiaru wilgotności w magazynie należy użyć

Pytanie 26

Na wszywce swetra damskiego producent umieścił znak przedstawiony na rysunku dotyczący konserwacji wyrobu. Oznacza on zakaz

Ilustracja do pytania
Pytanie 27

Mąka krupczatka, masło, jaja, sól to składniki, których należy użyć do sporządzenia klusek

Pytanie 28

Na podstawie danych z tabeli określ, ile białka, węglowodanów i błonnika dostarczy organizmowi człowieka spożycie 150 gramów dodatku skrobiowego do dania podstawowego.

Ilustracja do pytania
Pytanie 29

Jeśli podczas smażenia potrawy, nad patelnią zaczyna unosić się dym, drażniący błony śluzowe nosa, oczu oznacza to, że tłuszcz uległ

Pytanie 30

W zakładzie gastronomicznym do prac brudnych należy

Pytanie 31

Które rozwiązanie w organizacji stanowiska pracy zapewnia optymalną wydajność pracy kucharza?

Pytanie 32

Zupę cebulową krem należy wydawać

Pytanie 33

Koszt surowców potrzebnych do sporządzenia 10 porcji pierogów wynosi 30 zł, a marża 50%. Ile wynosi cena gastronomiczna 1 porcji pierogów?

Pytanie 34

Restauracja promując deser nie stosuje marży. Ustal cenę promocyjną deseru, jeżeli koszt surowca wynosi 3,6 zł a podatek VAT 7%.

Pytanie 35

Lesco (leczo) jest to popularna potrawa

Pytanie 36

Staropolskie zupy postne sporządzane na bazie piwa, to

Pytanie 37

Która potrawa powinna wystąpić w ofercie punktu gastronomicznego?

Pytanie 38

Białka zawarte w mięsie podczas jego gotowania ulegają

Pytanie 39

Na rysunku przedstawiono

Ilustracja do pytania
Pytanie 40

Jeżeli podczas prac porządkowych do oka pracownika dostał się mocny środek dezynfekcyjny, to udzielając pomocy należy