Wyniki egzaminu

Informacje o egzaminie:
  • Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Kwalifikacja: HGT.02 - Przygotowanie i wydawanie dań
  • Data rozpoczęcia: 11 marca 2025 20:03
  • Data zakończenia: 11 marca 2025 20:14

Egzamin zdany!

Wynik: 28/40 punktów (70,0%)

Wymagane minimum: 20 punktów (50%)

Szczegółowe wyniki:
Pytanie 1

Ciasto spulchnione parą wodną, które po upieczeniu jest lekkie, suche i puste w środku to ciasto

Pytanie 2

Którego produktu mlecznego nie należy stosować w diecie łatwo strawnej?

Pytanie 3

Surówki są dobrym źródłem witamin oraz

Pytanie 4

Na którym rysunku przedstawiono goleń wołową?

Ilustracja do pytania
Pytanie 5

Którą technikę obróbki cieplnej należy stosować do sporządzenia paprykarza drobiowego?

Pytanie 6

Którą potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie podane surowce i półprodukty?

Ilustracja do pytania
Pytanie 7

Do przygotowania schabu pieczonego dla 5 osób zużyto: 700 g schabu, 35 g masła, 70 g musztardy. Ile surowców i produktów potrzeba, aby przygotować 25 porcji schabu pieczonego?

Pytanie 8

Porcję ciasta "szarlotka na gorąco" kucharz powinien wydać na talerzyku

Pytanie 9

Alkaloid nadający papryce ostry i piekący smak, to

Pytanie 10

Udzielając pierwszej pomocy omdlałemu pracownikowi, w pierwszej kolejności należy

Pytanie 11

Którą metodę oceny jakości żywności stosuje kucharz próbując sporządzoną potrawę ?

Pytanie 12

Do sporządzenia rolmopsów należy wykorzystać

Pytanie 13

Brokuł i kalafior należą do grupy warzyw

Pytanie 14

Który magazyn należy wyposażyć w urządzenie przedstawione na ilustracji?

Ilustracja do pytania
Pytanie 15

Brązowa piana powstająca podczas gotowania rosołu spowodowana jest

Pytanie 16

Odzież robocza stosowana jest przez pracowników produkcyjnych zakładu gastronomicznego ze względów

Pytanie 17

Ile białka pełnowartościowego zawiera 1 porcja zupy krem ze szparagów?

Ilustracja do pytania
Pytanie 18

Do produkcji 5 porcji sznycla ministerskiego potrzeba 500 g cielęciny bez kości. Ile mięsa należy użyć, aby przygotować 25 porcji tej potrawy?

Pytanie 19

Pasztet z kurczaka i warzyw należy kroić na desce koloru

Pytanie 20

W której potrawie dodatek soku z cytryny spowoduje utrwalenie barwy użytego surowca?

Pytanie 21

Sporządzając tradycyjne gołąbki, należy użyć: kapusty białej, mięsa mielonego mieszanego oraz

Pytanie 22

Której z cech potrawy nie ocenia się organoleptycznie?

Pytanie 23

W przypadku skaleczenia dłoni podczas obróbki wstępnej należy

Pytanie 24

Na ilustracji przedstawiono grzankę z jajem

Ilustracja do pytania
Pytanie 25

Filet z dorsza przyprawiony, panierowany i przygotowany do smażenia, to

Pytanie 26

Podczas wydawania potraw nie mogą krzyżować się drogi

Pytanie 27

Której czynności brakuje w zamieszczonym schemacie przedstawiającym technikę sporządzania potrawy boeuf Strogonow?

Ilustracja do pytania
Pytanie 28

Dodatkiem skrobiowym do mięs smażonych są

Pytanie 29

Na podstawie danych z tabeli określ wartość energetyczną 1 porcji kopytek.

Ilustracja do pytania
Pytanie 30

Sos tatarski sporządza się na bazie

Pytanie 31

Mizerię jednoporcjowo do dania zasadniczego należy podawać

Pytanie 32

Befsztyk po angielsku sporządza się

Pytanie 33

Oliwę należy przechowywać w pomieszczeniu o temperaturze

Pytanie 34

Kaszami otrzymywanymi z pszenicy są

Pytanie 35

W największym stopniu wartość odżywczą zachowują owoce

Pytanie 36

Które urządzenie skraca czas gotowania potraw?

Pytanie 37

Kaszę jaglaną ze względu na skład chemiczny zalicza się do środków żywnościowych

Pytanie 38

Koncentrat pomidorowy otrzymuje się, stosując procesy

Pytanie 39

Na zasiadanym przyjęciu rodzinnym nie należy

Pytanie 40

Które wino powinno być podawane do potraw z dziczyzny?