Pytanie 1
Ciasto spulchnione parą wodną, które po upieczeniu jest lekkie, suche i puste w środku to ciasto
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Ciasto spulchnione parą wodną, które po upieczeniu jest lekkie, suche i puste w środku to ciasto
Którego produktu mlecznego nie należy stosować w diecie łatwo strawnej?
Surówki są dobrym źródłem witamin oraz
Na którym rysunku przedstawiono goleń wołową?
Którą technikę obróbki cieplnej należy stosować do sporządzenia paprykarza drobiowego?
Którą potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie podane surowce i półprodukty?
Do przygotowania schabu pieczonego dla 5 osób zużyto: 700 g schabu, 35 g masła, 70 g musztardy. Ile surowców i produktów potrzeba, aby przygotować 25 porcji schabu pieczonego?
Porcję ciasta "szarlotka na gorąco" kucharz powinien wydać na talerzyku
Alkaloid nadający papryce ostry i piekący smak, to
Udzielając pierwszej pomocy omdlałemu pracownikowi, w pierwszej kolejności należy
Którą metodę oceny jakości żywności stosuje kucharz próbując sporządzoną potrawę ?
Do sporządzenia rolmopsów należy wykorzystać
Brokuł i kalafior należą do grupy warzyw
Który magazyn należy wyposażyć w urządzenie przedstawione na ilustracji?
Brązowa piana powstająca podczas gotowania rosołu spowodowana jest
Odzież robocza stosowana jest przez pracowników produkcyjnych zakładu gastronomicznego ze względów
Ile białka pełnowartościowego zawiera 1 porcja zupy krem ze szparagów?
Do produkcji 5 porcji sznycla ministerskiego potrzeba 500 g cielęciny bez kości. Ile mięsa należy użyć, aby przygotować 25 porcji tej potrawy?
Pasztet z kurczaka i warzyw należy kroić na desce koloru
W której potrawie dodatek soku z cytryny spowoduje utrwalenie barwy użytego surowca?
Sporządzając tradycyjne gołąbki, należy użyć: kapusty białej, mięsa mielonego mieszanego oraz
Której z cech potrawy nie ocenia się organoleptycznie?
W przypadku skaleczenia dłoni podczas obróbki wstępnej należy
Na ilustracji przedstawiono grzankę z jajem
Filet z dorsza przyprawiony, panierowany i przygotowany do smażenia, to
Podczas wydawania potraw nie mogą krzyżować się drogi
Której czynności brakuje w zamieszczonym schemacie przedstawiającym technikę sporządzania potrawy boeuf Strogonow?
Dodatkiem skrobiowym do mięs smażonych są
Na podstawie danych z tabeli określ wartość energetyczną 1 porcji kopytek.
Sos tatarski sporządza się na bazie
Mizerię jednoporcjowo do dania zasadniczego należy podawać
Befsztyk po angielsku sporządza się
Oliwę należy przechowywać w pomieszczeniu o temperaturze
Kaszami otrzymywanymi z pszenicy są
W największym stopniu wartość odżywczą zachowują owoce
Które urządzenie skraca czas gotowania potraw?
Kaszę jaglaną ze względu na skład chemiczny zalicza się do środków żywnościowych
Koncentrat pomidorowy otrzymuje się, stosując procesy
Na zasiadanym przyjęciu rodzinnym nie należy
Które wino powinno być podawane do potraw z dziczyzny?