Pytanie 1
Do sporządzenia którego wyrobu kulinarnego należy wykorzystać wszystkie surowce wymienione w zamieszczonym normatywie?

Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Do sporządzenia którego wyrobu kulinarnego należy wykorzystać wszystkie surowce wymienione w zamieszczonym normatywie?
Wyrabianie mięsnej masy mielonej to
Która metoda utrwalania gwarantuje jedynie trzy dni przydatności mięsa do spożycia?
Wskaż, ile czasu należy zaplanować do upieczenia 15 porcji zapiekanek, jeżeli jednocześnie w czasie 30 minut można upiec 3 porcje.
Ciasto parzone należy przygotować z mąki pszennej, jaj, soli oraz
Racjonalna gospodarka żywnością polega na
Która z potraw jest charakterystyczna dla kuchni włoskiej?
Określ cenę gastronomiczną netto 1 szklanki kompotu (200 ml), jeżeli do przygotowania 20 I kompotu, cena zakupu owoców wyniosła 54 zł, cukru 6 zł, a marża gastronomiczna wynosi 100%.
Mleko utrwalone przez ogrzewanie do temperatury 75 stopni C maksymalnie przez 30 sekund, to mleko
Element kulinarny przedstawiony na rysunku pochodzi z rozbioru tuszy
Które urządzenie do pieczenia pozwala skrócić czas obróbki i uzyskać większą wydajność?
Do podstawowych składników ciast ziemniaczanych, oprócz ugotowanych ziemniaków, należy zaliczyć
Sporządzając tradycyjne gołąbki, należy użyć: kapusty białej, mięsa mielonego mieszanego oraz
Planując funkcjonalny układ pomieszczeń w gospodarstwie agroturystycznym, kuchnię i zmywalnię należy zlokalizować od strony
Na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania należy sporządzić
Ogrzewanie produktu w temperaturze od 115 °C do 125 °C w celu zniszczenia wegetatywnych i przetrwalnikowych form mikroorganizmów, to
Kąpiel noworodka powinna odbywać się w pomieszczeniu, którego temperatura wynosi
Kuter to maszyna, która służy do
Którego naczynia należy użyć do zapiekania sufletu?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kotleta mielonego.
Do przygotowania krupników należy kasze gotować do konsystencji
Na podstawie danych z tabeli określ, ile białka, węglowodanów i błonnika dostarczy organizmowi człowieka spożycie 150 gramów dodatku skrobiowego do dania podstawowego.
Ile wynosi wartość energetyczna 100 g filetów z dorsza po grecku, jeżeli zawierają 11 g białka, 11 g tłuszczu i 5 g węglowodanów?
Wskaż optymalne warunki przechowywania mąki.
GHP to system kontroli, który <u><strong>nie obejmuje</strong></u> procesów
Gryzonie w zakładzie gastronomicznym należy zwalczać stosując
Które właściwości jaj wykorzystuje się, sporządzając suflet czekoladowy?
Którą z czynności w pierwszej kolejności należy wykonać, udzielając pierwszej pomocy osobie z krwotokiem z przedramienia?
Na opakowaniu serka śmietankowego widnieje napis "Najlepiej spożyć przed końcem 31 lipca 2011 r." Produkt ten powinien być wydany z magazynu i wykorzystany do
Najkrócej w optymalnych warunkach chłodniczych należy przechowywać
Jaki sposób serwowania zupy przedstawia rysunek?
Który owoc zawiera najwięcej witaminy C w 100 g?
Które działanie w technologii "cook-chill" ("gotuj-schłódź") nie zapewni dobrej jakości sporządzanych potraw?
Zastosowanie której metody utrwalania spowoduje powstanie najmniejszych strat składników odżywczych w żywności?
Który rysunek przedstawia sposób odłożenia sztućców po zakończeniu konsumpcji danej potrawy?
Zestaw przypraw Bouguet garni należy użyć do sporządzania
Który zestaw zawiera wyłącznie produkty bogate w węglowodany?
Ile kilogramów mrożonych, rybnych filetów należy pobrać z magazynu, aby przygotować 150 porcji potrawy o wadze 100 gramów każda, jeżeli ubytki w czasie obróbki cieplnej wynoszą 25%?
Obsuszony ser gouda bez żadnych zmian mikrobiologicznych należy przeznaczyć
Strój ochronny kucharza pracującego w kuchni gorącej powinien być wykonany z materiału