Wyniki egzaminu

Informacje o egzaminie:
  • Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Kwalifikacja: HGT.02 - Przygotowanie i wydawanie dań
  • Data rozpoczęcia: 11 marca 2025 17:50
  • Data zakończenia: 11 marca 2025 18:05

Egzamin zdany!

Wynik: 26/40 punktów (65,0%)

Wymagane minimum: 20 punktów (50%)

Szczegółowe wyniki:
Pytanie 1

Do sporządzenia którego wyrobu kulinarnego należy wykorzystać wszystkie surowce wymienione w zamieszczonym normatywie?

Ilustracja do pytania
Pytanie 2

Wyrabianie mięsnej masy mielonej to

Pytanie 3

Która metoda utrwalania gwarantuje jedynie trzy dni przydatności mięsa do spożycia?

Pytanie 4

Wskaż, ile czasu należy zaplanować do upieczenia 15 porcji zapiekanek, jeżeli jednocześnie w czasie 30 minut można upiec 3 porcje.

Pytanie 5

Ciasto parzone należy przygotować z mąki pszennej, jaj, soli oraz

Pytanie 6

Racjonalna gospodarka żywnością polega na

Pytanie 7

Która z potraw jest charakterystyczna dla kuchni włoskiej?

Pytanie 8

Określ cenę gastronomiczną netto 1 szklanki kompotu (200 ml), jeżeli do przygotowania 20 I kompotu, cena zakupu owoców wyniosła 54 zł, cukru 6 zł, a marża gastronomiczna wynosi 100%.

Pytanie 9

Mleko utrwalone przez ogrzewanie do temperatury 75 stopni C maksymalnie przez 30 sekund, to mleko

Pytanie 10

Element kulinarny przedstawiony na rysunku pochodzi z rozbioru tuszy

Ilustracja do pytania
Pytanie 11

Które urządzenie do pieczenia pozwala skrócić czas obróbki i uzyskać większą wydajność?

Pytanie 12

Do podstawowych składników ciast ziemniaczanych, oprócz ugotowanych ziemniaków, należy zaliczyć

Pytanie 13

Sporządzając tradycyjne gołąbki, należy użyć: kapusty białej, mięsa mielonego mieszanego oraz

Pytanie 14

Planując funkcjonalny układ pomieszczeń w gospodarstwie agroturystycznym, kuchnię i zmywalnię należy zlokalizować od strony

Pytanie 15

Na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania należy sporządzić

Ilustracja do pytania
Pytanie 16

Ogrzewanie produktu w temperaturze od 115 °C do 125 °C w celu zniszczenia wegetatywnych i przetrwalnikowych form mikroorganizmów, to

Pytanie 17

Kąpiel noworodka powinna odbywać się w pomieszczeniu, którego temperatura wynosi

Pytanie 18

Kuter to maszyna, która służy do

Pytanie 19

Którego naczynia należy użyć do zapiekania sufletu?

Pytanie 20

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kotleta mielonego.

Ilustracja do pytania
Pytanie 21

Do przygotowania krupników należy kasze gotować do konsystencji

Pytanie 22

Na podstawie danych z tabeli określ, ile białka, węglowodanów i błonnika dostarczy organizmowi człowieka spożycie 150 gramów dodatku skrobiowego do dania podstawowego.

Ilustracja do pytania
Pytanie 23

Ile wynosi wartość energetyczna 100 g filetów z dorsza po grecku, jeżeli zawierają 11 g białka, 11 g tłuszczu i 5 g węglowodanów?

Pytanie 24

Wskaż optymalne warunki przechowywania mąki.

Ilustracja do pytania
Pytanie 25

GHP to system kontroli, który <u><strong>nie obejmuje</strong></u> procesów

Pytanie 26

Gryzonie w zakładzie gastronomicznym należy zwalczać stosując

Pytanie 27

Które właściwości jaj wykorzystuje się, sporządzając suflet czekoladowy?

Pytanie 28

Którą z czynności w pierwszej kolejności należy wykonać, udzielając pierwszej pomocy osobie z krwotokiem z przedramienia?

Pytanie 29

Na opakowaniu serka śmietankowego widnieje napis "Najlepiej spożyć przed końcem 31 lipca 2011 r." Produkt ten powinien być wydany z magazynu i wykorzystany do

Pytanie 30

Najkrócej w optymalnych warunkach chłodniczych należy przechowywać

Pytanie 31

Jaki sposób serwowania zupy przedstawia rysunek?

Ilustracja do pytania
Pytanie 32

Który owoc zawiera najwięcej witaminy C w 100 g?

Pytanie 33

Które działanie w technologii "cook-chill" ("gotuj-schłódź") nie zapewni dobrej jakości sporządzanych potraw?

Pytanie 34

Zastosowanie której metody utrwalania spowoduje powstanie najmniejszych strat składników odżywczych w żywności?

Pytanie 35

Który rysunek przedstawia sposób odłożenia sztućców po zakończeniu konsumpcji danej potrawy?

Ilustracja do pytania
Pytanie 36

Zestaw przypraw Bouguet garni należy użyć do sporządzania

Pytanie 37

Który zestaw zawiera wyłącznie produkty bogate w węglowodany?

Pytanie 38

Ile kilogramów mrożonych, rybnych filetów należy pobrać z magazynu, aby przygotować 150 porcji potrawy o wadze 100 gramów każda, jeżeli ubytki w czasie obróbki cieplnej wynoszą 25%?

Pytanie 39

Obsuszony ser gouda bez żadnych zmian mikrobiologicznych należy przeznaczyć

Pytanie 40

Strój ochronny kucharza pracującego w kuchni gorącej powinien być wykonany z materiału