Pytanie 1
Do zagęszczenia 1 porcji zupy owocowej należy użyć 4 gramów mąki ziemniaczanej. Ile mąki należy użyć do sporządzenia 50 porcji zupy?
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Do zagęszczenia 1 porcji zupy owocowej należy użyć 4 gramów mąki ziemniaczanej. Ile mąki należy użyć do sporządzenia 50 porcji zupy?
Do sporządzenia kruszonki, oprócz cukru, należy użyć
Rysunek przedstawia komplet zastawy stołowej do konsumpcji
Rolady należy sporządzać z ciasta
Cena zakupu 1 butelki wina o pojemności 0,5 litra wynosi 50 zł, marża gastronomiczna 100%, a stawka podatku VAT wynosi 22%. określ cenę gastronomiczną sprzedaży jednej lampki wina białego (100 ml).
Wskaż warunki, które zapewnią właściwe przechowanie ziemniaków.
Środkiem spożywczym bogatym w mioglobinę jest
Maksymalny czas przechowywania mąki pszennej w magazynie podręcznym kuchni powinien wynosić
Na postawie sposobu wykonania określ sposób zagęszczania potrawy.<br/> Sposób wykonania:<br/> Przeprowadzić obróbkę wstępną marchwi, rozdrobnić w drobną kostkę, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać do gotowania niewielką ilość masła, soli i cukru, gotować pod przykryciem. Pozostałe masło utrzeć z mąką. Rozprowadzić wywarem i powoli zagotować.<br/><br/> Marchew zagęszczono
Który sposób utrwalania mięsa przedstawiono w opisie?<p style="text-align: center;"><i>"Wodę zagotować z pokrojoną w krążki cebulą, przyprawami i octem. Po ostudzeniu zalać ułożone w naczyniu mięso"</i> </p>
Ile wynosi koszt jednostkowy obiadu, jeżeli całodzienny koszt wyżywienia 100 kuracjuszy w sanatorium wynosi 4500 zł, a łączny koszt pozostałych posiłków (śniadania, podwieczorku i kolacji) dla jednego kuracjusza wynosi 25 zł?
Które urządzenie przedstawiono na ilustracji?
Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia 30% energii dziennej powinno pochodzić z tłuszczu. Ile gramów tłuszczu powinna spożywać osoba, której dzienne zapotrzebowanie energetyczne wynosi 3000 kcal?
Wkładanie surowca do zimnej wody i bardzo wolne ogrzewanie, to sposób gotowania
Który sposób należy zastosować w celu przywrócenia świeżego wyglądu zwiędniętej marchwi?
Przedstawioną na rysunku patelnię należy używać do smażenia
W którym zestawie wszystkie produkty zawierają błonnik pokarmowy?
Którą nazwę surowca należy wpisać do tabeli w miejscu X, niezbędnego do sporządzenia <i>Fasolki po bretońsku</i>?
Wskaż prawidłowy dobór metody utrwalania środka spożywczego.
Zamieszczony fragment sposobu wykonania ciasta dotyczy produkcji
Utratę jędrności surówki z kapusty białej powoduje
Które warzywo zawiera kapsaicynę?
Mleko i przetwory mleczne należy przechowywać w temperaturze
Wskaż zestaw ryb zawierający wyłącznie ryby morskie.
Urządzenie zamieszczone na zdjęciu wykorzystuje się do
Do sporządzenia tradycyjnego krupniku należy użyć
Skrobia podczas ogrzewania w wodzie ulega
Którą technikę przygotowania tuszki drobiu do obróbki cieplnej przedstawiono na rysunku?
Ile należy zużyć bułki czerstwej do przygotowania mięsnej masy mielonej z 6 kg mięsa jeżeli udział bułki czerstwej w stosunku do mięsa wynosi 20%?
Schab jest przedstawiony na rysunku
Na rysunku przedstawiono owoce
W urządzeniu przedstawionym na rysunku należy przygotować
Zupę gulaszowa po węgiersku podaje się
Podlaski sękacz to rodzaj
W przypadku krwotoku miąższowego dłoni należy
Koszt surowców potrzebnych do sporządzenia 10 porcji pierogów wynosi 30 zł, a marża 50%. Ile wynosi cena gastronomiczna 1 porcji pierogów?
Serwowanie potraw w zakładzie gastronomicznym, bez względu na rodzaj i kategorię, powinno odbywać się w kolejności:
Potrawy poddane obróbce cieplnej, które nie będą spożywane w danym dniu, powinny być natychmiast schłodzone i przechowywane w temperaturze
Tradycyjna kuchnia staropolska słynie
Na podstawie normatywu surowcowego wskaż metodę utrwalania dyni.