Wyniki egzaminu

Informacje o egzaminie:
  • Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Kwalifikacja: HGT.02 - Przygotowanie i wydawanie dań
  • Data rozpoczęcia: 13 marca 2025 15:43
  • Data zakończenia: 13 marca 2025 15:56

Egzamin zdany!

Wynik: 26/40 punktów (65,0%)

Wymagane minimum: 20 punktów (50%)

Szczegółowe wyniki:
Pytanie 1

Przedstawiony na ilustracji sposób formowania należy zastosować do sporządzania

Ilustracja do pytania
Pytanie 2

Przygotowując sztukę mięsa wołowego w rosole należy kolejno wykonać czynności:

Pytanie 3

Który zestaw zawiera wyłącznie produkty bogate w węglowodany?

Pytanie 4

Którą potrawę należy wykonać, wykorzystując wszystkie surowce podane w normatywie?

Ilustracja do pytania
Pytanie 5

Tamowanie krwotoków i opatrywanie ran wykonuje się

Pytanie 6

Który z surowców należy użyć do sporządzenia sosu szodonowego?

Pytanie 7

Podczas tablerowania mięsnej masy mielonej

Pytanie 8

Sporządzając krem beżowy, białka należy

Pytanie 9

Na fotografii przedstawiono urządzenie, które należy wykorzystać podczas obróbki jaj do

Ilustracja do pytania
Pytanie 10

Która grupa zawiera wyłącznie owoce pestkowe?

Pytanie 11

Które czynności obróbki cieplnej wpływają na obniżenie jakości gotowych potraw z mięsa?

Pytanie 12

Do sporządzania których klusek należy użyć drożdży?

Pytanie 13

Który deser należy zaplanować zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia do zestawu obiadowego składającego się z zupy truskawkowej z makaronem, kotleta sojowego z sosem pomidorowym, ziemniaków i surówki z białej kapusty?

Pytanie 14

Przechowywanie warzyw korzennych w ciepłym i suchym pomieszczeniu przyspiesza ich

Pytanie 15

Wnętrze urządzeń chłodniczych po wcześniejszym odłączeniu od sieci elektrycznej należy myć wodą z dodatkiem

Pytanie 16

Na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania należy sporządzić

Ilustracja do pytania
Pytanie 17

Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.

Ilustracja do pytania
Pytanie 18

Do warzyw zawierających kwas szczawiowy zalicza się

Pytanie 19

Której czynności oznaczonej znakiem zapytania brakuje w schemacie przedstawiającym technikę wykonania ziemniaków puree?

Ilustracja do pytania
Pytanie 20

Który rysunek przedstawia sposób odłożenia sztućców po zakończeniu konsumpcji danej potrawy?

Ilustracja do pytania
Pytanie 21

Techniką obróbki wstępnej czystej jest

Pytanie 22

Pojemniki ze stali nierdzewnej przedstawione na ilustracji należy stosować podczas obróbki cieplnej potraw

Ilustracja do pytania
Pytanie 23

Którą działalność hotelu należy zaliczyć do "public relations"?

Pytanie 24

Które środki ochrony indywidualnej powinien stosować pracownik zatrudniony w zmywalni naczyń?

Pytanie 25

Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności dotyczy analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?

Pytanie 26

Na którym rysunku przedstawiono gicz cielęcą?

Ilustracja do pytania
Pytanie 27

Którą technikę należy stosować do dokładnego wymieszania składników mięsnej masy mielonej?

Pytanie 28

Kolagen zawarty w mięsie podczas gotowania

Pytanie 29

Którą z czynności w pierwszej kolejności należy wykonać, udzielając pierwszej pomocy osobie z krwotokiem z przedramienia?

Pytanie 30

Które zakłady gastronomiczne oferują napoje alkoholowe?

Pytanie 31

Najwięcej pełnowartościowego białka zawiera

Pytanie 32

Którą technikę obróbki cieplnej należy stosować do sporządzania jaj poszetowych?

Pytanie 33

W strefie czystej zakładu gastronomicznego należy wykonywać

Pytanie 34

Którą z wymienionych zup należy podać w naczyniu przedstawionym na rysunku?

Ilustracja do pytania
Pytanie 35

Na postawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz, ile szpinaku i mleka należy przygotować do sporządzenia 9 porcji szpinaku zasmażanego.

Ilustracja do pytania
Pytanie 36

Przedstawiony na rysunku wyrób cukierniczy, należy sporządzać z ciasta

Ilustracja do pytania
Pytanie 37

Którego przyrządu należy użyć do pomiaru wilgotności w magazynie?

Pytanie 38

Element rozbioru tuszy wołowej jest przedstawiony na rysunku

Ilustracja do pytania
Pytanie 39

Porcję ciasta "szarlotka na gorąco" kucharz powinien wydać na talerzyku

Pytanie 40

Wskaż, jakie naczynie służy do podania zupy - kremu z krewetek.