Pytanie 1
Przedstawiony na ilustracji sposób formowania należy zastosować do sporządzania

Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Przedstawiony na ilustracji sposób formowania należy zastosować do sporządzania
Przygotowując sztukę mięsa wołowego w rosole należy kolejno wykonać czynności:
Który zestaw zawiera wyłącznie produkty bogate w węglowodany?
Którą potrawę należy wykonać, wykorzystując wszystkie surowce podane w normatywie?
Tamowanie krwotoków i opatrywanie ran wykonuje się
Który z surowców należy użyć do sporządzenia sosu szodonowego?
Podczas tablerowania mięsnej masy mielonej
Sporządzając krem beżowy, białka należy
Na fotografii przedstawiono urządzenie, które należy wykorzystać podczas obróbki jaj do
Która grupa zawiera wyłącznie owoce pestkowe?
Które czynności obróbki cieplnej wpływają na obniżenie jakości gotowych potraw z mięsa?
Do sporządzania których klusek należy użyć drożdży?
Który deser należy zaplanować zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia do zestawu obiadowego składającego się z zupy truskawkowej z makaronem, kotleta sojowego z sosem pomidorowym, ziemniaków i surówki z białej kapusty?
Przechowywanie warzyw korzennych w ciepłym i suchym pomieszczeniu przyspiesza ich
Wnętrze urządzeń chłodniczych po wcześniejszym odłączeniu od sieci elektrycznej należy myć wodą z dodatkiem
Na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania należy sporządzić
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.
Do warzyw zawierających kwas szczawiowy zalicza się
Której czynności oznaczonej znakiem zapytania brakuje w schemacie przedstawiającym technikę wykonania ziemniaków puree?
Który rysunek przedstawia sposób odłożenia sztućców po zakończeniu konsumpcji danej potrawy?
Techniką obróbki wstępnej czystej jest
Pojemniki ze stali nierdzewnej przedstawione na ilustracji należy stosować podczas obróbki cieplnej potraw
Którą działalność hotelu należy zaliczyć do "public relations"?
Które środki ochrony indywidualnej powinien stosować pracownik zatrudniony w zmywalni naczyń?
Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności dotyczy analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?
Na którym rysunku przedstawiono gicz cielęcą?
Którą technikę należy stosować do dokładnego wymieszania składników mięsnej masy mielonej?
Kolagen zawarty w mięsie podczas gotowania
Którą z czynności w pierwszej kolejności należy wykonać, udzielając pierwszej pomocy osobie z krwotokiem z przedramienia?
Które zakłady gastronomiczne oferują napoje alkoholowe?
Najwięcej pełnowartościowego białka zawiera
Którą technikę obróbki cieplnej należy stosować do sporządzania jaj poszetowych?
W strefie czystej zakładu gastronomicznego należy wykonywać
Którą z wymienionych zup należy podać w naczyniu przedstawionym na rysunku?
Na postawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz, ile szpinaku i mleka należy przygotować do sporządzenia 9 porcji szpinaku zasmażanego.
Przedstawiony na rysunku wyrób cukierniczy, należy sporządzać z ciasta
Którego przyrządu należy użyć do pomiaru wilgotności w magazynie?
Element rozbioru tuszy wołowej jest przedstawiony na rysunku
Porcję ciasta "szarlotka na gorąco" kucharz powinien wydać na talerzyku
Wskaż, jakie naczynie służy do podania zupy - kremu z krewetek.