Wyniki egzaminu

Informacje o egzaminie:
  • Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Kwalifikacja: HGT.02 - Przygotowanie i wydawanie dań
  • Data rozpoczęcia: 13 marca 2025 16:34
  • Data zakończenia: 13 marca 2025 16:51

Egzamin zdany!

Wynik: 28/40 punktów (70,0%)

Wymagane minimum: 20 punktów (50%)

Szczegółowe wyniki:
Pytanie 1

Przeczytaj uważnie zamieszczony tekst i określ, jaką kuchnię opisuje.

Ilustracja do pytania
Pytanie 2

Na zdjęciu przedstawiono sprzęt do sporządzania

Ilustracja do pytania
Pytanie 3

GMP oznacza

Pytanie 4

Których czynności brakuje w sposobie wykonania sufletu w miejscu oznaczonym znakiem zapytania?

Ilustracja do pytania
Pytanie 5

Kawę po turecku sporządza się i podaje

Pytanie 6

Do wyrobów z ciasta zarabianego w naczyniu należy zaliczyć

Pytanie 7

Pomoc konsumentowi, który zemdlał, w pierwszej kolejności polega na

Pytanie 8

Kawę po irlandzku należy wykonać z dodatkiem

Pytanie 9

W której grupie znajdują się wyłącznie surowce należące do grupy produktów tłuszczowych?

Pytanie 10

Jaką cenę gastronomiczną jednej butelki wina ustali zakład gastronomiczny, jeżeli jej cena detaliczna wynosi 35 zł a marża gastronomiczna wynosi 50%?

Pytanie 11

Wskaż prawidłowy dobór metody utrwalania do środka spożywczego.

Pytanie 12

Środkiem spożywczym pochodzenia zwierzęcego jest

Pytanie 13

Pomoc pracownikowi, który uległ zatruciu tlenkiem węgla, w pierwszej kolejności polega na

Pytanie 14

Oleje roślinne powinny być przechowywane w pomieszczeniach suchych w temperaturze

Pytanie 15

Wieloporcjowa potrawa pieczona, sporządzona z mięsa mielonego, to

Pytanie 16

Przekąska, której nie należy podawać podczas przyjęcia koktajlowego, to

Pytanie 17

Do podania sufletu <u><strong>nie należy</strong></u> stosować

Pytanie 18

Składniki ziemniaków w trakcie dłuższego przechowywania mogą ulec

Pytanie 19

Długi okres świeżości pierników, a tym samym opóźnienie procesu ich czerstwienia zapewnia dodanie do ciasta

Pytanie 20

Bukiet wina to cecha, którą należy ocenić za pomocą zmysłu

Pytanie 21

Które ilości surowców należy przygotować do sporządzania ciasta kruchego, jeżeli proporcje mąki, tłuszczu i cukru w tym cieście wynoszą 3:2:1?

Ilustracja do pytania
Pytanie 22

Krótkotrwałe przechowywanie mięsa powinno odbywać się w następujących warunkach:

Pytanie 23

Odparowanie wywaru podczas sporządzania sosów do około 1/3 pierwotnej objętości to

Pytanie 24

Które produkty należy przechowywać w chłodni?

Pytanie 25

W zapobieganiu powstawania odleżyn u obłożnie chorych istotną rolę pełni

Pytanie 26

Który element rozbioru tuszy wołowej przedstawiono ma ilustracji?

Ilustracja do pytania
Pytanie 27

Otwarte mleko UHT przechowuje się w lodówce w temperaturze

Pytanie 28

Ile objętości wody należy użyć do przygotowania musu z jednej objętości kaszy manny?

Pytanie 29

Obróbka wstępna i cieplna nasion fasoli obejmuje kolejno następujące czynności:

Pytanie 30

W jakiej temperaturze należy przechowywać warzywa na użytek domowy?

Pytanie 31

Technikę peklowania należy stosować do utrwalania

Pytanie 32

Stosowanie odpowiednich kolorów desek do określonych środków spożywczych jest zgodne z wymaganiami

Pytanie 33

Ile sztuk zapasu zastawy stołowej trzeba przygotować na przyjęcie zasiadane dla 150 osób, zakładając zapas na poziomie 30%?

Pytanie 34

W kawiarni, w której stosuje się marżę gastronomiczną w wysokości 25%, deser lodowy kosztuje 10 zł. Ile wynosi cena gastronomiczna deseru lodowego bez marży?

Pytanie 35

Na obiad w przedszkolu podano między innymi zupę kalafiorową w ilości 250 g. Korzystając z danych zawartych w tabeli, oblicz ile białka dostarczy ta potrawa. Zawartość składników odżywczych w 100 g potrawy:

Ilustracja do pytania
Pytanie 36

W urządzeniu przedstawionym na rysunku należy przygotować

Ilustracja do pytania
Pytanie 37

Porcję ciasta "szarlotka na gorąco" kucharz powinien wydać na talerzyku

Pytanie 38

Których produktów nie należy spożywać w diecie niskoenergetycznej?

Pytanie 39

Sinozielona otoczka na powierzchni ugotowanego żółtka jaja kurzego powstaje w wyniku

Pytanie 40

Który zestaw obiadowy składa się z potraw łatwo strawnych?