Pytanie 1
Potrawa zalecana w diecie łatwo strawnej, to
Wynik: 21/40 punktów (52,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Potrawa zalecana w diecie łatwo strawnej, to
Który ze sposobów jest właściwy do sporządzania pulpetów mięsnych z przygotowanej mięsnej masy mielonej?
W liście surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego brakuje
Którą czynność podczas obsługi konsumenta kelner wykonuje z jego lewej strony ?
W strefie czystej zakładu gastronomicznego należy wykonywać
W zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego, próbki żywności przechowuje się przez
Na rysunku przedstawiono dojrzały owoc
Udzielając pierwszej pomocy osobie porażonej prądem, która jest nieprzytomna, nie oddycha i ma niewyczuwalny puls, w pierwszej kolejności należy
Do zagęszczenia której zupy należy używać podprawy zacieranej?
Na podstawie danych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania pasztetu drobiowego.
Pracownik zakładu żywienia zbiorowego został porażony prądem elektrycznym. W pierwszej kolejności należy
Którą technikę obróbki cieplnej należy stosować do sporządzenia "ryby po polsku"?
Który zestaw potraw należy podać jednoporcjowo na talerzu do dania zasadniczego?
W przypadku skaleczenia dłoni podczas obróbki wstępnej należy
W porcji 250 g naleśników z serem, masy serowej jest 100 g. Ile wynosi wartość energetyczna tej porcji, jeżeli 100 g naleśników dostarcza 180 kcal a 100 g masy serowej 133 kcal?
Jaja, woda, ocet to surowce, których należy użyć do wykonania jaj
Krem z ubitej śmietanki należy przechowywać w temperaturze 6 °C i nie dłużej niż
Jaka jest wymagana kolejność czynności przy sporządzaniu surówki z marchwi i jabłka?
Temperatura wewnątrz upieczonego kurczaka mierzona przez 2 minuty powinna wynosić nie mniej niż
Sporządzając krokiety z nadzieniem słonym, naleśniki należy uformować
Do warzyw strączkowych należy zaliczyć
Barszcz z uszkami podaje się
Smażenie potraw w woku jest charakterystyczne dla kuchni
Głównymi składnikami farszu do pierogów ruskich są
Temperatura przechowywanych potraw w bemarze powinna wynosić
Który zabieg polega na chemicznym niszczeniu drobnoustrojów ?
Z 1 kg wołowiny, 80 g tłuszczu i soli wykonano 6 porcji pieczeni wołowej po angielsku. Z 6500 g wołowiny kucharz przygotuje
Radełka karbowanego należy używać do
Proces wiązania wody przez pektyny to
Którą technikę obróbki cieplnej należy stosować do sporządzenia paprykarza drobiowego?
W przedstawionym systemie technologicznym, w miejscu oznaczonym znakiem zapytania, należy zaplanować
Chalazy są elementem budowy
Naczyniem, w którym należy podać surówkę owocową, jest
Krytycznym punktem kontroli przy produkcji potraw poddanych obróbce cieplnej i podawanych na ciepło jest
Ile węglowodanów dostarczy drugie śniadanie?
Barwniki betalainowe zmieniają nieodwracalnie barwę na żółtobrązową podczas
Który środek spożywczy zawiera przyswajalne i nieprzyswajalne przez organizm człowieka węglowodany?
Którą potrawę należy podawać z cząstką cytryny?
Przedstawione etapy składania i wałkowania należy zastosować do sporządzania ciasta
Formę przedstawioną na zdjęciu należy wykorzystać przy sporządzaniu