Pytanie 1
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionej receptury?

Wynik: 22/40 punktów (55,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionej receptury?
Który magazyn należy wyposażyć w urządzenie chłodnicze przedstawione na ilustracji?
Które ciasto przed formowaniem wyrobów należy schłodzić w lodówce?
Norma dziennego spożycia żelaza dla kobiety w wieku 19-50 lat wynosi 19 mg. Ile wątróbki drobiowej należy spożyć, aby dostarczyć taką ilość żelaza, jeżeli 100 g dostarcza 9,5 mg żelaza?
Przedstawiony na ilustracji zestaw sztućców należy używać do porcjowania
W klasycznym sposobie wykonania sałatki caprese, oprócz pomidorów, należy wykorzystać ser
Wskaż zestaw potraw odpowiednich na przyjęcie angielskie.
Biologiczną metodę utrwalania żywności należy stosować do sporządzania
Mizerię jednoporcjowo do dania zasadniczego należy podawać
Skrobia podczas ogrzewania w wodzie ulega
Ryby świeże ulegną zepsuciu na skutek
Kucharz, który ma wykonać omlet naturalny, powinien zgromadzić na stanowisku miskę, patelnię oraz
Na którym rysunku w naczyniu z wodą znajduje się jajo najświeższe?
Jaka jest cena gastronomiczna 1 porcji pierogów z mięsem, jeżeli zużycie produktów na 1 porcję wynosi 5,00 zł, marża gastronomiczna - 30%, a podatek VAT - 8%?
Których środków żywnościowych nie należy przechowywać w magazynach w temperaturze od 10 °C do 14 °C i wilgotności względnej 60%?
Który produkt jest wytwarzany z sardeli?
Na podwieczorek w diecie łatwo strawnej należy podać
Do urządzeń magazynowych należy zaliczyć:
Cyrkulator temperatury należy stosować do
Podczas moczenia ziaren fasoli w zimnej wodzie zawarta w fasoli skrobia ulega
Za cierpki smak owoców aronii odpowiadają
Do opiekania produktów należy stosować
Na rysunku przedstawiono próbę wodną jaja
Ile kilogramów mrożonych, rybnych filetów należy pobrać z magazynu, aby przygotować 150 porcji potrawy o wadze 100 gramów każda, jeżeli ubytki w czasie obróbki cieplnej wynoszą 25%?
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż, który z wymienionych środków żywnościowych należy przechowywać w najniższej temperaturze.
Podczas którego z procesów następuje usunięcie z surowca zanieczyszczeń, części niejadalnych i zepsutych, mycie oraz nadanie mu odpowiedniego kształtu?
Piwo, miody pitne i nalewki są charakterystyczne dla kuchni
Pęczak otrzymuje się
Po spożyciu grzybów u domowników wystąpiły nudności, wymioty, biegunka, majaczenie. Pierwsza pomoc poszkodowanym w tym przypadku polega na
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi koszt 10 porcji potrawy.
Wieloporcjowa potrawa pieczona, sporządzona z mięsa mielonego, to
Monitorowanie temperatury pieczonego mięsa, ma na celu wyeliminowanie zagrożeń spowodowanych obecnością w mięsie
Brązowa piana powstająca podczas gotowania rosołu spowodowana jest
Którą technikę obróbki cieplnej należy stosować do sporządzenia "ryby po polsku"?
Serwis a'la carte polega na wyborze potraw
Przedstawione na ilustracji urządzenie gastronomiczne należy zastosować do
Schemat przedstawia sporządzanie sztufady. Etap oznaczony znakiem zapytania to
Ze względu na sposób konsumpcji wina dzieli się na:
Który element rozbioru tuszy wołowej przedstawiono ma ilustracji?
Kucharz, który ma skaleczony palec ze zmianami ropnymi i pracuje przy produkcji surówek, może być przyczyną zakażenia konsumentów