Pytanie 1
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, który zestaw produktów dostarczy konsumentowi 5,3 g błonnika.

Wynik: 24/40 punktów (60,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, który zestaw produktów dostarczy konsumentowi 5,3 g błonnika.
Odparowanie wywaru podczas sporządzania sosów do około 1/3 pierwotnej objętości to
Udzielając pierwszej pomocy poszkodowanemu, który omdlał, należy
Do smażenia zanurzeniowego należy stosować
Przedstawione na zdjęciu urządzenie, to
Właściciel nowej restauracji, sporządzając analizę SWOT, zapis - "brak parkingu przed lokalem" powinien umieścić
Pomieszczenie magazynu produktów suchych powinno spełniać następujące parametry:
Do przygotowania której potrawy należy stosować technikę duszenia?
W zakładzie gastronomicznym droga pojemników z odpadami opakowaniowymi nie może krzyżować się z drogą
Przechowywanie których środków spożywczych, w optymalnych warunkach, zwiększa ich jakość organoleptyczną?
Jak nazywa się czynność dotycząca ryb, przedstawiona na rysunku?
Najdłuższym okresem przechowywania w optymalnych warunkach charakteryzują się
Magazyn podręczny w zakładzie gastronomicznym powinien znajdować się w jego części
Które warzywo zawiera przede wszystkim chlorofil?
Obsuszony ser gouda bez żadnych zmian mikrobiologicznych należy
Przechowywanie warzyw i owoców w szczelnie zamkniętych opakowaniach plastikowych powoduje
Ciasta kruche należy sporządzać stosując technikę
Na którym rysunku przedstawiono gicz cielęcą?
Nadzienie z rozdrobnionych ziemniaków, sera twarogowego i cebuli wykorzystuje się do produkcji
Prawidłowo uformowany kotlet de volaille powinien mieć kształt
Które opakowanie jest optymalne do przechowywania ciepłego chleba?
Zmywalnia naczyń kuchennych w zakładzie gastronomicznym powinna znajdować się w części
Zamieszczony wykaz produktów do sporządzenia kawy po irlandzku należy uzupełnić
Ile należy zużyć bułki czerstwej do przygotowania mięsnej masy mielonej z 6 kg mięsa jeżeli udział bułki czerstwej w stosunku do mięsa wynosi 20%?
Kawa z ekspresu podana w filiżankach z dodatkiem słodkiej śmietanki, to kawa po
System analizy zagrożern krytycznych punktów kontroli to
Związki Maillarda powstają podczas produkcji
Które z zakładowych urządzeń do oczyszczania ścieków rozdrabnia odpady gastronomiczne tak, że można je odprowadzać bezpośrednio do kanalizacji?
Zdezynfekowane jaja należy przechowywać
Powstałe podczas formowanie sztufady okrawki mięsa należy wykorzystać do sporządzania
W zapobieganiu powstawania odleżyn u obłożnie chorych istotną rolę pełni
Temperatura od +15 °C do +18 °C i wilgotność względna od 56% do 60% wymagana jest w magazynie
Spośród podanych surowców najmniej trwałym jest
Sprzęt przedstawiony na zdjęciu służy do
Wskaż zestaw ryb zawierający wyłącznie ryby morskie.
Malując dwoma kolorami pokój dziennego pobytu, właściciele zamierzają wykorzystać zasadę harmonizowania barw. Który zestaw kolorów nie powinien być przez nich zastosowany?
Która procedura nie zapewnia bezpieczeństwa zdrowotnego sporządzanych w zakładzie gastronomicznym potraw?
Z 1 kg schabu, 0,015 kg mąki i 0,05 kg tłuszczu przygotowano 5 porcji kotletów saute. Do przygotowania 30 porcji należy użyć:
Sprzątanie doraźne stanowisk pracy i pomieszczeń przeprowadza się
W naczyniu przedstawionym na ilustracji należy podawać