Wyniki egzaminu

Informacje o egzaminie:
  • Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Kwalifikacja: HGT.02 - Przygotowanie i wydawanie dań
  • Data rozpoczęcia: 14 marca 2025 11:51
  • Data zakończenia: 14 marca 2025 12:14

Egzamin zdany!

Wynik: 24/40 punktów (60,0%)

Wymagane minimum: 20 punktów (50%)

Szczegółowe wyniki:
Pytanie 1

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, który zestaw produktów dostarczy konsumentowi 5,3 g błonnika.

Ilustracja do pytania
Pytanie 2

Odparowanie wywaru podczas sporządzania sosów do około 1/3 pierwotnej objętości to

Pytanie 3

Udzielając pierwszej pomocy poszkodowanemu, który omdlał, należy

Pytanie 4

Do smażenia zanurzeniowego należy stosować

Pytanie 5

Przedstawione na zdjęciu urządzenie, to

Ilustracja do pytania
Pytanie 6

Właściciel nowej restauracji, sporządzając analizę SWOT, zapis - "brak parkingu przed lokalem" powinien umieścić

Pytanie 7

Pomieszczenie magazynu produktów suchych powinno spełniać następujące parametry:

Pytanie 8

Do przygotowania której potrawy należy stosować technikę duszenia?

Pytanie 9

W zakładzie gastronomicznym droga pojemników z odpadami opakowaniowymi nie może krzyżować się z drogą

Pytanie 10

Przechowywanie których środków spożywczych, w optymalnych warunkach, zwiększa ich jakość organoleptyczną?

Pytanie 11

Jak nazywa się czynność dotycząca ryb, przedstawiona na rysunku?

Ilustracja do pytania
Pytanie 12

Najdłuższym okresem przechowywania w optymalnych warunkach charakteryzują się

Pytanie 13

Magazyn podręczny w zakładzie gastronomicznym powinien znajdować się w jego części

Pytanie 14

Które warzywo zawiera przede wszystkim chlorofil?

Pytanie 15

Obsuszony ser gouda bez żadnych zmian mikrobiologicznych należy

Pytanie 16

Przechowywanie warzyw i owoców w szczelnie zamkniętych opakowaniach plastikowych powoduje

Pytanie 17

Ciasta kruche należy sporządzać stosując technikę

Pytanie 18

Na którym rysunku przedstawiono gicz cielęcą?

Ilustracja do pytania
Pytanie 19

Nadzienie z rozdrobnionych ziemniaków, sera twarogowego i cebuli wykorzystuje się do produkcji

Pytanie 20

Prawidłowo uformowany kotlet de volaille powinien mieć kształt

Pytanie 21

Które opakowanie jest optymalne do przechowywania ciepłego chleba?

Pytanie 22

Zmywalnia naczyń kuchennych w zakładzie gastronomicznym powinna znajdować się w części

Pytanie 23

Zamieszczony wykaz produktów do sporządzenia kawy po irlandzku należy uzupełnić

Ilustracja do pytania
Pytanie 24

Ile należy zużyć bułki czerstwej do przygotowania mięsnej masy mielonej z 6 kg mięsa jeżeli udział bułki czerstwej w stosunku do mięsa wynosi 20%?

Pytanie 25

Kawa z ekspresu podana w filiżankach z dodatkiem słodkiej śmietanki, to kawa po

Pytanie 26

System analizy zagrożern krytycznych punktów kontroli to

Pytanie 27

Związki Maillarda powstają podczas produkcji

Pytanie 28

Które z zakładowych urządzeń do oczyszczania ścieków rozdrabnia odpady gastronomiczne tak, że można je odprowadzać bezpośrednio do kanalizacji?

Pytanie 29

Zdezynfekowane jaja należy przechowywać

Pytanie 30

Powstałe podczas formowanie sztufady okrawki mięsa należy wykorzystać do sporządzania

Pytanie 31

W zapobieganiu powstawania odleżyn u obłożnie chorych istotną rolę pełni

Pytanie 32

Temperatura od +15 °C do +18 °C i wilgotność względna od 56% do 60% wymagana jest w magazynie

Pytanie 33

Spośród podanych surowców najmniej trwałym jest

Pytanie 34

Sprzęt przedstawiony na zdjęciu służy do

Ilustracja do pytania
Pytanie 35

Wskaż zestaw ryb zawierający wyłącznie ryby morskie.

Pytanie 36

Malując dwoma kolorami pokój dziennego pobytu, właściciele zamierzają wykorzystać zasadę harmonizowania barw. Który zestaw kolorów nie powinien być przez nich zastosowany?

Pytanie 37

Która procedura nie zapewnia bezpieczeństwa zdrowotnego sporządzanych w zakładzie gastronomicznym potraw?

Pytanie 38

Z 1 kg schabu, 0,015 kg mąki i 0,05 kg tłuszczu przygotowano 5 porcji kotletów saute. Do przygotowania 30 porcji należy użyć:

Pytanie 39

Sprzątanie doraźne stanowisk pracy i pomieszczeń przeprowadza się

Pytanie 40

W naczyniu przedstawionym na ilustracji należy podawać

Ilustracja do pytania