Pytanie 1
Kombiwar jest urządzeniem używanym w gospodarstwie domowym do
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Kombiwar jest urządzeniem używanym w gospodarstwie domowym do
W kuchni staropolskiej cenione były potrawy sporządzane
Wskaż optymalne warunki przechowywania pieczywa.
Przechowywanie warzyw korzennych w ciepłym i suchym pomieszczeniu przyspiesza ich
Kolagen zawarty w mięsie podczas gotowania
Vol-au-vent należy stosować jako dodatek do
W naczyniu przedstawionym na fotografii należy podawać
Do grupy deserów zestalanych na zimno należy zaliczyć
Dodanie której przyprawy do ryżu powoduje jego pomarańczowe zabarwienie?
Do serów typu włoskiego należy zaliczyć
Do krojenia gotowanych jaj należy użyć deski w kolorze
Do warzyw zawierających kwas szczawiowy zalicza się
Zamieszczony wykaz produktów do sporządzenia kawy po irlandzku należy uzupełnić
Menu na uroczystą kolację przedstawia się następująco: zupa krem z borowików, halibut po kapitańsku, ziemniaki pieczone, bukiet surówek. Do podanego menu dobierz zimną przekąskę z mięsa.
Podczas pielęgnacji chorego w domu nie należy
Na podstawie przedstawionego normatywu surowcowego dobierz metodę utrwalania kapusty białej.
Bazą sosu tatarskiego jest sos
Przedstawiony schemat kolejnych czynności obróbki mięsa dotyczy wykonywania
Środkiem spożywczym bogatym w mioglobinę jest
Które produkty spożywcze działają alkalizująco na organizm człowieka?
Do przygotowania której grupy potraw należy zastosować technikę smażenia?
Naczynie do zapiekania i podawania jednoporcjowo potraw na gorąco, to
Wskaż czynności obróbki wstępnej.
Delikatny smak kapusty włoskiej uzyskuje się dzięki gotowaniu jej
Zmywalnia naczyń kuchennych w zakładzie gastronomicznym powinna znajdować się w części
Do smażenia zanurzeniowego należy stosować
W trakcie zagęszczania zupy podprawą zacieraną
Wieloporcjowa potrawa pieczona, sporządzona z mięsa mielonego, to
Przeciętny udział energii z białek, tłuszczów i węglowodanów w prawidłowej diecie wynosi
Przechowywanie ziemniaków w ciepłym i wilgotnym pomieszczeniu przyspieszy proces ich
Do metod utrwalania żywności wysokimi temperaturami należy zaliczyć
Pojemniki ze stali nierdzewnej przedstawione na ilustracji należy stosować podczas obróbki cieplnej potraw
Do grupy warzyw liściowych należy zaliczyć
Do surowców o najkrótszym okresie trwałości należy zaliczyć
Którą technikę należy stosować do napowietrzania mąki?
Do serów pochodzenia francuskiego należą:
W zakładzie gastronomicznym do prac brudnych należy
Mleko spożywcze pasteryzowane należy przechowywać w temperaturze
Którego przyrządu należy użyć do pomiaru wilgotności w magazynie?
Do pieczonych mięs podawanych na zimno odpowiedni jest sos