Pytanie 1
Mleko poddane obróbce cieplnej w temperaturze 75 stopni C przez maksymalnie 30 sekund to mleko
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Mleko poddane obróbce cieplnej w temperaturze 75 stopni C przez maksymalnie 30 sekund to mleko
W kuchenkach mikrofalowych nie powinno się używać naczyń
Jaki deser jest zagęszczany przy użyciu mąki ziemniaczanej?
Których czynności brakuje w sposobie wykonania sufletu w miejscu oznaczonym znakiem zapytania?
Sposób wykonania sufletu jabłkowego. |
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. |
? |
Z białek ubić pianę, utrwalić cukrem. |
Wymieszać pianę z przygotowanymi jabłkami. |
Przełożyć masę do foremek. |
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C |
Podstawowe składniki do przygotowania biszkoptu to:
Normatyw surowcowy na sznycel ministerski należy uzupełnić
Surowiec |
Mięso mielone |
Bułka czerstwa |
Mleko |
? |
Jajo |
Cebula |
Bułka tarta |
Tłuszcz |
Sól, pieprz |
Określ, jakiej pojemności garnek jest wymagany do ugotowania 5 dm3 grochu, który w trakcie gotowania powiększa swoją objętość o 200%?
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania jabłek.
Surowiec | Temperatura środowiska [°C] | Wilgotność powietrza [%] | |
---|---|---|---|
I | owoce pestkowe | 0 ÷ 2 | 85 ÷ 90 |
II | owoce jagodowe | 0 ÷ 2 | 90 ÷ 95 |
III | owoce ziarnkowe | 2 ÷ 4 | 85 ÷ 90 |
IV | owoce południowe | 10 ÷ 15 | 90 ÷ 95 |
Aby przygotować potrawkę, należy wykorzystać mięso
Restauracja "BELWEDER" organizuje co roku turniej mający na celu wyłonienie "Najlepszego kucharza". Podczas ceremonii wręczenia nagród zawsze obecne są lokalne media, takie jak prasa i telewizja. Co sugeruje, że restauracja korzysta z narzędzia?
Deser sporządzony z owoców gotowanych w wodzie z dodatkiem cukru powinien być serwowany
Osoba jedząca krem zrobiony z surowych, nieodkażonych żółtek jaj jest narażona na zatrucie
Propozycja menu na elegancką kolację wygląda następująco:
- zupa krem z zielonych szparagów
- filet z indyka w sosie brzoskwiniowo - morelowym, ziemniaki pieczone, bukiet surówek
- półmisek serów
- wino musujące
Jaką gorącą przekąskę należałoby dołączyć do tego menu?
Aby przygotować krupniki, należy gotować kasze do odpowiedniej konsystencji?
Do podgrzewania produktów należy używać
Kombiwar to sprzęt wykorzystywany w kuchni do
W hotelowej restauracji serwowany jest gościom zestaw śniadaniowy, który zawiera: kawę z mlekiem, pieczywo drożdżowe, masło, dżem oraz miód. Jakie to śniadanie?
Obsługujący gości kelnerzy na bankiecie zasiadanym powinni zaserwować różnorodne potrawy oraz napoje. Jakie wino najlepiej pasuje do kotleta wieprzowego?
Oblicz brutto cenę gastronomiczną butelki piwa, mając na uwadze, że koszt zakupu butelki piwa to 4,10 zł, marża gastronomiczna wynosi 20%, a stawka VAT to 22%?
Wskaż właściwą metodę konserwacji dla danego środka spożywczego?
Jakie części tuszy wołowej powinny być wykorzystywane do potraw przygotowywanych na patelni?
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz, ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.
Pyzy z mięsem | |
---|---|
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość [g] |
Ziemniaki | 2000 |
Mąka pszenna | 120 |
Słonina | 80 |
Kiełbasa | 300 |
Sól, pieprz | do smaku |
Ziarno prosa przekształca się w kaszę
W diecie o niskiej zawartości błonnika zaleca się podawanie:
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wieprzowych w sosie własnym?
Jakie zmiany zachodzą w jajkach podczas ich długotrwałego przechowywania?
Paprykarz z kurczaka to danie
Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 100 ml koniaku, jeśli detaliczna cena butelki koniaku o pojemności 0,7 l to 140 zł, a marża wynosi 150%?
Jaką metodę obróbki cieplnej wykorzystuje się do przygotowania pyz ziemniaczanych?
Podaj nazwę kuchni, w której część dań przygotowuje się na oczach klientów z użyciem wózka kelnerskiego?
Do grupy warzyw owocowych zalicza się:
Najważniejszym wyposażeniem składu artykułów suchych są:
Produkty mięsne z wołowiny po zjedzeniu stanowią źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, substancji ekstrakcyjnych oraz
Co oznacza termin "mise en place" w kontekście gastronomii?
Rodzaj lokalu gastronomicznego, który specjalizuje się w oferowaniu win, miodów pitnych oraz zakąsek, to
Jakie ciasto jest wymagane do przygotowania vol-au-vent?
Który z deserów wymaga użycia żelatyny do stężenia?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Barwniki betalainowe nieodwracalnie przyjmują barwę żółtobrązową w trakcie
Lesco (leczo) to znane danie