Pytanie 1
W celu zwiększenia obrotów, zakład gastronomiczny wprowadził obniżki cen w weekendy oraz organizował konkursy z nagrodami dla swoich klientów. Jakie narzędzia promocji zostały zastosowane przez zakład?
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W celu zwiększenia obrotów, zakład gastronomiczny wprowadził obniżki cen w weekendy oraz organizował konkursy z nagrodami dla swoich klientów. Jakie narzędzia promocji zostały zastosowane przez zakład?
Wskaż, która z zasad jest niezgodna z regulacjami bhp obowiązującymi w lokalu gastronomicznym?
Przygotowywanie rosołu z zamrożonego kawałka mięsa drobiowego powinno zaczynać się od
Jakie danie można zagęścić żółtkami jaj?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Która z wymienionych potraw nie należy do tradycji kuchni staropolskiej?
Najważniejszym wyposażeniem składu artykułów suchych są:
Brukselka jest klasyfikowana jako warzywo
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Aby przygotować klasyczny krupnik, konieczne jest zastosowanie
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się wykorzystać do przygotowania pulpetów?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Do przygotowywania potraw w wyższej temperaturze powinno się używać
Podczas przygotowywania mleka waniliowego, wytrącanie białek jest skutkiem
Koszt wyżywienia dla delegacji liczącej 15 osób wyniósł
- śniadanie - 225,00 zł
- lunch - 150,00 zł
- obiadokolacja - 375,00 zł
Jaką kwotę stanowi całodzienne wyżywienie jednego delegata?
Do przygotowania ciasta kruchego dla 4 osób zużyto 0,3 kg mąki, 0,2 kg tłuszczu i 0,1 kg cukru. Ile surowców należy przygotować do sporządzenia ciasta dla 20 osób?
mąka [g] | tłuszcz [g] | cukier [g] | |
---|---|---|---|
A. | 150 | 100 | 50 |
B. | 300 | 200 | 100 |
C. | 1500 | 1000 | 500 |
D. | 3000 | 2000 | 1000 |
Wskaż dodatek, którego nie powinno się używać do serwowania czystego barszczu czerwonego?
Wśród wyposażenia pomieszczeń magazynowych można wymienić
Którego produktu spożywczego nie powinno się trzymać w lodówce o temperaturze 5-10°C?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wskaż, którymi cechami charakteryzuje się śmietanka.
Barwa | Smak | Konsystencja | Zawartość tłuszczu w % | |
---|---|---|---|---|
A. | biała | kwaśny, orzeźwiający | płynna, gęsta | 0÷2 |
B. | kremowa | słodki | płynna | 12÷36 |
C. | kremowa | lekko kwaśny | gęsta | 12÷24 |
D. | biała | łagodnie kwaśny | struktura luźna | 0÷55 |
W pszennej mące obecne są białka:
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Przekąska, której nie powinno się serwować podczas koktajlowego przyjęcia, to
Jakiego sosu należy użyć do zimnych dań mięsnych?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Mleko poddane obróbce UHT cechuje się
Seler, aby zachować białą barwę oraz nie stracić wartości odżywczych, powinien zostać
Bliny w tradycyjny sposób powinny być przyrządzane z mąki
W trakcie przerwy uczeń zjadł 150 g chipsów oraz wypił 200 ml coca-coli. Oblicz całkowitą wartość energetyczną tego posiłku (wartość energetyczna 100 g chipsów - 552 kcal, 100 ml coca-coli - 42 kcal)?
Która z instrukcji obowiązujących w lokalu gastronomicznym odnosi się do systemu GHP?
Przygotowując wyroby z ciasta kluskowego, należy przesiać mąkę, a następnie wykonać następujące czynności:
Do konserwacji warzyw powinno się użyć kwasu
Jaką potrawę mięsną powinno się serwować z masłem smakowym jako dekoracją?
Do wytycznych GHP/GMP nie należy
Do typowych dań w polskiej kuchni należą:
Jakie dania powinno się serwować do pieczonego indyka?
Który z produktów nie ma cholesterolu?
Jaką masę miały mrożonki rybne na początku, jeśli odnotowany 2% ubytek to 2 kg?
Sorbinian potasu, który znajduje się na etykiecie w składzie marmolady wieloowocowej, jest substancją