Pytanie 1
Ile kalorii ma obiad, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 40% z dziennego zapotrzebowania mężczyzny, które wynosi 3200 kcal?
Wynik: 22/40 punktów (55,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Ile kalorii ma obiad, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 40% z dziennego zapotrzebowania mężczyzny, które wynosi 3200 kcal?
Korpusy ptysi powinny być przygotowywane z ciasta
Suflet powinien być serwowany
Który z procesów obejmuje eliminację z surowca zanieczyszczeń, elementów niejadalnych oraz zepsutych, a także mycie i nadanie mu właściwego kształtu?
Daną potrawą, która jest smażona z mięsa, jest
W niskokalorycznej diecie zaleca się unikanie spożycia
Który z produktów powstał w wyniku chemicznej metody konserwacji?
Jakie odpady poprodukcyjne są nieodpowiednie do kompostowania?
Który typ przetworów owocowych uzyskuje się poprzez konserwację surowca techniką zagęszczania?
Do wytycznych GHP/GMP nie należy
Jaką metodę należy zastosować do starannego wymieszania składników masy mięsnej mielonej?
Jaka jest najmniejsza masa naczynia z potrawą, do którego transportowania, ustawiania oraz przenoszenia konieczna jest pomoc innej osoby, zgodnie z zasadami BHP w gastronomii?
W zależności od sposobu podawania, wina można klasyfikować na:
Wskaż grupę ryb składającą się wyłącznie z ryb morskich?
Jaką potrawę należy zagęścić przy pomocy podprawy zacieranej oraz śmietany i żółtek?
Najwięcej tłuszczu znajduje się w mięsie
Ser gouda, który został osuszony i nie przeszedł żadnych zmian mikrobiologicznych, powinien
Jakie naczynie jest odpowiednie do podania surówki owocowej?
Pasztet z kurczaka oraz warzyw powinno się kroić na desce w kolorze
Ile węglowodanów dostarczy drugie śniadanie?
Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
---|---|---|---|
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |
Aby przygotować galaretę z mięsa zwierząt rzeźnych, konieczne jest użycie
Jeśli wartość surowców niezbędnych do przygotowania 150 obiadów wynosi 1500 zł, a narzut to 50 %, to jaka jest cena gastronomiczna netto jednego obiadu?
Chalazy są składnikiem strukturalnym
Miejsce przeznaczone do relaksu i jedzenia posiłków dla personelu kuchni powinno być zlokalizowane
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Przygotowano porcję jajecznicy z dwóch jajek i 10 g masła. Koszt jednego jaja wynosi 0,40 zł, a 10 g masła kosztuje 0,17 zł. Marża gastronomiczna to 100%. Jaką cenę netto ma jedna porcja jajecznicy?
Której zupie należy unikać podczas diety lekkostrawnej?
Co należy zrobić w pierwszej kolejności, gdy kucharz skaleczy się w rękę?
Jak nazywa się zakąska przygotowywana z surowego mięsa?
Wewnętrzna temperatura smażonego kotleta wieprzowego powinna wynosić co najmniej
Rozwałkowanie ciasta podstawowego z ciastem maślanym wiąże się z uzyskaniem ciasta
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zabielanie to technika, która polega na
Jakie urządzenie powinno być wykorzystane do smażenia oraz duszenia?
Jakiego przetworu używa się do nadziewania zrazów wołowych zwijanych?
Resztki z filetowania ryb, takie jak głowy i kręgosłupy, powinny być
Krokiety z nadzieniem z kapusty oraz grzybów należy formować
Według zasad zdrowego odżywiania 30% dziennej energii powinno pochodzić z tłuszczów. Ile gramów tłuszczu powinna przyjmować osoba, której codzienne zapotrzebowanie na energię wynosi 3000 kcal?
Laktoza jest typem cukru