Pytanie 1
Wskaż optymalne warunki przechowywania pieczywa.
temperatura | wilgotność | |
---|---|---|
A. | 4°C | 75% |
B. | 4°C | 90% |
C. | 18°C | 75% |
D. | 18°C | 90% |
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Wskaż optymalne warunki przechowywania pieczywa.
temperatura | wilgotność | |
---|---|---|
A. | 4°C | 75% |
B. | 4°C | 90% |
C. | 18°C | 75% |
D. | 18°C | 90% |
Potrawą tradycyjną, związaną z myślistwem, jest
W jakich produktach owoce są wzbogacone cukrem i umieszczone w syropie?
Jakie są tradycyjne polskie zupy?
Rokfor klasyfikowany jest jako ser
Serwowanie kawy przez kelnera w tygielku oraz postawienie filiżanki przed gościem stanowi sposób podania kawy
Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej porcji surówki, jeśli koszt składników wynosi 3,5 zł, a marża wynosi 200%?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie grupy produktów, według systemu jakości żywności, mogą być przechowywane razem w zamrażarce?
Na uroczystości typu lampka wina serwuje się
Czym można rozpoznać, że mięso wieprzowe jest nieświeże?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zasadnicze wyposażenie niezależnego pokoju w agroturystyce obejmuje:
Koszt wyżywienia dla delegacji liczącej 15 osób wyniósł
- śniadanie - 225,00 zł
- lunch - 150,00 zł
- obiadokolacja - 375,00 zł
Jaką kwotę stanowi całodzienne wyżywienie jednego delegata?
Do grupy tłuszczów utwardzonych należy
Przyprawy, które mają zdolność nadawania koloru potrawom, to:
Ser kremowy w stylu brie klasyfikowany jest jako ser
Solanka peklująca jest używana między innymi do
Które z wymienionych warzyw zawiera najwięcej witaminy C na 100 g produktu?
Dipy to rodzaj sosów
Oblicz, ile kilogramów mięsa trzeba przygotować do wykonania 25 porcji sztufady, gdy na jedną porcję przypada 250 gramów mięsa?
Jakie odpady poprodukcyjne są nieodpowiednie do kompostowania?
Jaką metodę obróbki termicznej należy wykorzystać do przygotowania pulpetów w sosie potrawkowym?
Jakie rozwiązanie w organizacji miejsca pracy kucharza gwarantuje najwyższą efektywność jego pracy?
Do sporządzenia którego wyrobu kulinarnego należy wykorzystać wszystkie surowce wymienione w zamieszczonym normatywie?
Nazwa surowca | Jednostka miary | Ilość |
---|---|---|
Mąka | g | 300 |
Mleko | ml | 300 |
Woda | ml | 250 - 300 |
Jaja | szt. | 2 |
Sól | do smaku | |
Słonina/olej do smażenia | g | 20 |
Na podstawie danych z tabeli określ wartość energetyczną 1 porcji kopytek.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję kopytek [g] | Wartość energetyczna w 100 g produktu [kcal] |
---|---|---|---|
1. | Ziemniaki | 200 | 80 |
2. | Mąka pszenna | 40 | 350 |
3. | Mąka ziemniaczana | 8 | 325 |
4. | Jaja | 10 | 150 |
5. | Słonina | 10 | 800 |
Który z produktów jest znaczącym źródłem witaminy E oraz NNKT w diecie ludzkiej?
Jakie powinny być warunki temperaturowe w komorach chłodniczych przeznaczonych do składowania żywności?
Paja to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem z wiśni lub czereśni, typowe dla konkretnej kuchni
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie działanie nie ochroni obranych selerów ani jabłek przed enzymatycznym brunatnieniem?
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w najniższej temperaturze?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Do gatunków ryb słodkowodnych należą
Przechowywanie kartofli w cieple i w wilgotnym miejscu przyspiesza proces ich
Co to jest nerkówka?
Przechowywanie mięsa na krótki czas powinno odbywać się w następujących warunkach:
Jaja można przechowywać przez okres nieprzekraczający 7 miesięcy
Jakiego naczynia należy używać do zaparzania kawy w stylu tureckim?