Pytanie 1
Zakład gastronomiczny powinien dysponować przedmagazynem wyposażonym
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Zakład gastronomiczny powinien dysponować przedmagazynem wyposażonym
Który z przedstawionych zestawów obiadowych nie jest skomponowany zgodnie z zasadami układania jadłospisów?
Oblicz, jaką ilość wody należy przygotować do wykonania kleiku z 250 cm3 kaszy manny, jeśli na jedną objętość kaszy przypada 6 objętości wody?
Kiedy używa się kutra?
Aby uzyskać puszystość sufletu, należy używać
Jaką kwotę trzeba zapłacić za gastronomiczną cenę jednej porcji dania, jeśli koszt składników na 10 porcji wynosi 60 zł, a ryczałt na przyprawy to 5%, przy marży gastronomicznej wynoszącej 150%?
Wskaż brakujący etap w przedstawionej procedurze postępowania z jajami dostarczonymi do zakładu gastronomicznego.
Procedura postępowania z jajami używanymi do produkcji | ||||
---|---|---|---|---|
Dostawa jaj | Magazynowanie chłodnicze jaj | ? | Włożenie jaj do czystych pojemników | Obróbka wstępna jaj |
Największą zawartość cholesterolu ma
Masa przygotowywana z mąki, wody bądź mleka, z minimalnym dodatkiem jaj, odznaczająca się najwyższą twardością, to masa
Częste mieszanie ciasta ziemniaczanego prowadzi do tego, że ciasto staje się
Ziarno prosa przekształca się w kaszę
Czy w warunkach chłodniczych należy przechowywać
Dostosowanie mieszkań jest kluczowe dla osób
Osmoza występuje w trakcie
Do składników o najkrótszym okresie trwałości można zaliczyć
Deratyzację w lokalach gastronomicznych przeprowadza się w celu
W zależności od sposobu podawania, wina można klasyfikować na:
Ile porcji mięsa o wadze 100 gramów można uzyskać z 10 kilogramów wołowiny, biorąc pod uwagę, że straty podczas gotowania wynoszą 30%?
Zbilansowane śniadanie dla uczniów w wieku szkolnym powinno zawierać
Jakie produkty zaliczamy do pochodnych zwierzęcych?
Jakiego rodzaju nóż jest najbardziej odpowiedni do filetowania ryb?
Jakie surowce są wyłącznie klasyfikowane jako produkty tłuszczowe?
W magazynie, który jest wyposażony w umywalkę do mycia rąk, zlewowy stół, chłodziarkę oraz urządzenie do naświetlania promieniami UV, jakie produkty powinny być przechowywane?
Cyfra 3 na początku oznaczenia: 3-PL-66448877 widniejącego na skorupie jaja wskazuje, że jajo pochodzi od kur hodowanych w systemie
Jaką metodę zagęszczania należy zastosować, aby wmieszać w gorącym płynie i zagotować mąkę z masłem w równych częściach 1:1?
Dipy to rodzaj sosów
Jakie urządzenia nie są odpowiedzialne za oczyszczanie ścieków w obiekcie gastronomicznym?
Reakcje Maillarda mają miejsce w trakcie wytwarzania
Jaki deser powinien być wybrany zgodnie z regułami zdrowego odżywiania do obiadu, który obejmuje zupę truskawkową z makaronem, kotlet sojowy z sosem pomidorowym, ziemniaki oraz surówkę z białej kapusty?
Kucharz powinien podać porcję ciasta "szarlotka na gorąco" na talerzu
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż, która ryba zawiera najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Art. spożywcze (na 100g części jadalnych) | Tłuszcze ogółem [g] | NNKT [g] | Cholesterol [mg] | |
---|---|---|---|---|
I | Sardynka | 9,6 | 4,10 | 80 |
II | Śledź | 10,7 | 7,24 | 64 |
III | Makrela | 11,9 | 7,28 | 75 |
IV | Łosoś | 13,6 | 10,31 | 70 |
Podczas procesów cieplnych mięso zmienia kolor z różowego na szary, ponieważ
Jakie urządzenie nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, zapiekania oraz rozmrażania?
W tradycyjnej kuchni polskiej wysoko cenione były dania przygotowywane
Paszteciki z ciasta naleśnikowego tworzy się
Suchie warzywa strączkowe po zjedzeniu dostarczają organizmowi ludzkiego białka oraz
Przygotowując wołowinę w rosole, jakie czynności należy wykonać w odpowiedniej kolejności?
Przygotowując sztufadę wołową, co należy wykorzystać do szpikowania mięsa wołowego?
Jak powinien być podany kompot francuski?
Sorbinian potasu, który znajduje się na etykiecie w składzie marmolady wieloowocowej, jest substancją