Pytanie 1
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wołowych?
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wołowych?
Jaką dodatkę powinno się serwować do zupy szczawiowej?
Która z metod zabezpieczeń nie stanowi ochrony przed porażeniem prądem?
W hotelowej restauracji serwowany jest gościom zestaw śniadaniowy, który zawiera: kawę z mlekiem, pieczywo drożdżowe, masło, dżem oraz miód. Jakie to śniadanie?
Jakie dania powinny zostać uwzględnione w menu na przyjęcie koktajlowe?
Ziarno prosa przekształca się w kaszę
W diecie o niskiej strawności zaleca się konsumowanie jajek
Która przyprawa dodana do ryżu sprawia, iż zyskuje on pomarańczowe zabarwienie?
Jak nazywa się naczynie przeznaczone do zapiekania oraz serwowania potraw w pojedynczych porcjach na gorąco?
Jakiego rodzaju obuwie powinien nosić pracownik zatrudniony w obieralni warzyw?
Jakim składnikiem zagęszczającym jest mleczko waniliowe?
Jaki deser powinien być wybrany zgodnie z regułami zdrowego odżywiania do obiadu, który obejmuje zupę truskawkową z makaronem, kotlet sojowy z sosem pomidorowym, ziemniaki oraz surówkę z białej kapusty?
Do artykułów utrwalonych techniką UHT można zaliczyć
Ciupka z grochem to danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej, przygotowywane
Befsztyk to danie z chudego mięsa wołowego, które jest smażone po wcześniejszym rozbiciu, uformowaniu i pokryciu mąką. Wskaż, która część półtuszy wołowej powinna być wykorzystywana do sporządzania befsztyka?
Jakim skrótem określa się krytyczne punkty kontroli?
Jakie surowce stanowią najlepsze źródło witaminy C?
Jakie największe zagrożenie występuje dla kucharza przy nagłym odsłonięciu kociołków warzelnych?
Przed smażeniem sznycla ministerskiego należy
Salamandra to urządzenie, które powinno być wykorzystywane do
Aromatyczne substancje Maillarda pojawiają się w mięsie podczas
Aby zapobiec powstawaniu zielonej obwódki wokół żółtka jaja gotowanego na twardo, należy je gotować
Jaką wartość ma cena gastronomiczna brutto jednego obiadowego zestawu, jeśli koszt surowców^ wynosi 5 zł, marża to 200% a stawka VAT to 8%?
Jogurt jest charakterystycznym napojem kuchni
Umieszczanie składnika w zimnej wodzie i bardzo powolne podgrzewanie to technika gotowania
Jakie przyprawy są niewskazane w diecie lekkostrawnej?
Jakie urządzenia nie są odpowiedzialne za oczyszczanie ścieków w obiekcie gastronomicznym?
Jakie warzywa powinny być uznawane za owocowe?
Paprykarz z kurczaka to danie
W placówce gastronomicznej przygotowywane są sałatki oraz soki z owoców i warzyw. W zestawie dostępnych urządzeń znajdują się już płuczko-obieraczka oraz maszyna do rozdrabniania warzyw. Wskaż urządzenie, które powinno być dołączone do zestawu niezbędnego do tej produkcji?
Jaka technika konserwacji zapewnia jedynie trzy dni świeżości mięsa do jedzenia?
Boeuf Strogonow to danie przyrządzone z mięsa
Jakie warzywa powinny być mielone w szyfonadzie?
Jakie urządzenia służą do utrzymywania wysokiej temperatury płynnych potraw podczas ich przewozu?
Potrawą, która nie jest wskazana dla osób stosujących dietę lekkostrawną, jest
Potrawa pieczona, która składa się z mielonego mięsa i jest podawana w porcjach, to
Jeśli wartość surowców niezbędnych do przygotowania 150 obiadów wynosi 1500 zł, a narzut to 50 %, to jaka jest cena gastronomiczna netto jednego obiadu?
Sprzęt grzewczy, który utrzymuje temperaturę potrawy do chwili jej serwowania, to
Jaja można przechowywać przez okres nieprzekraczający 7 miesięcy
Kazeina to białko, które można znaleźć