Pytanie 1
Aby przygotować medalion, należy zastosować
Wynik: 25/40 punktów (62,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Aby przygotować medalion, należy zastosować
W restauracji zauważono wzrost cen surowców. Głównymi klientami zakładu są stali goście. Jakie działania powinny zostać podjęte, aby utrzymać ceny serwowanych potraw oraz zyski na tym samym poziomie?
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ maksymalny czas przechowywania papryki.
Nazwa grupy warzyw | Czas przechowywania w chłodni |
---|---|
liściowe | 2 tygodnie |
owocowe | 4 tygodnie |
cebulowe | 7 miesięcy |
korzeniowe | 8 miesięcy |
Długi czas zachowania świeżości pierników oraz opóźnienie ich wysychania zapewnia dodanie do ciasta
Jak powinien być podany kompot francuski?
Jaki sos powinien być przygotowany na podstawie emulsji składającej się z żółtka i masła?
Krem przygotowany z ubitej śmietany powinien być przechowywany w temperaturze 6 °C i przez maksymalnie
Jakie urządzenie powinno się używać do przygotowywania zup kremowych?
Jakie dania powinny być uwzględnione w menu baru szybkiej obsługi?
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż zakres temperatur przechowywania szpinaku.
Grupa warzyw | Zakres temperatur przechowywania | |
---|---|---|
A. | Inne | 2÷3°C |
B. | Liściowe | 0÷1°C |
C. | Owocowe | 6÷8°C |
D. | Cebulowe | -2÷0°C |
Mąka pszenna wysokiej jakości wyróżnia się smakiem
Paszteciki z ciasta naleśnikowego tworzy się
Po ugotowaniu, ziemniaki na sałatkę wyróżniają się miąższem
Jakie ilości mąki oraz cukru trzeba odmierzyć, mając 500 g tłuszczu, jeśli optymalne ciasto kruche uzyskuje się w proporcjach trzech części mąki, dwóch części tłuszczu i jednej części cukru (3:2:1)?
Który z produktów jest znaczącym źródłem witaminy E oraz NNKT w diecie ludzkiej?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie dodatki powinny być zaproponowane do potrawki cielęcej?
Według zasad HACCP do przygotowywania mięs gotowanych powinny być używane deski o kolorze
Jakie odpady stanowią zagrożenie dla środowiska?
Przedstawiony sposób wykonania potrawy należy stosować do sporządzania
Sposób wykonania |
---|
1. Wykonaj obróbkę wstępną surowców. |
2. Mięso pokrój w grubą kostkę, oprósz mąką, zrumień na rozgrzanym tłuszczu. |
3. Dodaj pokrojoną i usmażoną cebulę, duś do miękkości ze słodką papryką mieloną. |
4. Dodaj śmietanę z mąką, zagotuj i dopraw do smaku. |
Warzywa pokrojone w julienne przyjmują formę
Wśród wyposażenia pomieszczeń magazynowych można wymienić
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kasza manna wytwarzana jest z ziaren
Jaką wartość energetyczną ma 100 g pizzy z pieczarkami i cebulą, jeśli zawiera 13 g białka, 13 g tłuszczu oraz 32 g węglowodanów?
Miejsce przeznaczone do relaksu i jedzenia posiłków dla personelu kuchni powinno być zlokalizowane
Aby zapewnić optymalne warunki przechowywania warzyw strączkowych, w magazynie powinny być zachowane następujące warunki
Temperatura | Wilgotność względna | |
---|---|---|
A. | 0÷4°C | ok. 60% |
B. | 0÷4°C | ok. 95% |
C. | 10÷14°C | ok. 60% |
D. | 10÷14°C | ok. 95% |
Podczas przygotowywania mleka waniliowego, wytrącanie białek jest skutkiem
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Obiekt gastronomiczny, zajmujący się przygotowaniem posiłków abonamentowych, regeneracyjnych oraz dietetycznych dla wyznaczonej grupy osób, to
Mleko UHT po otwarciu powinno być przechowywane w lodówce w temperaturze
Którą potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie podane surowce i półprodukty?
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
---|---|
Surowce/ półprodukty | Ilość |
ziemniaki | 1700g |
cebula | 100g |
mąka pszenna | 50g |
jaja | 2 szt. |
olej | 150g |
cukier | 150g |
sól | do smaku |
Do przygotowania kawy po turecku konieczne jest użycie
Nieulegający rozpadowi i gęsty miąższ ziemniaka po ugotowaniu jest zalecany
Jaką czynność w procesie mycia naczyń stołowych realizuje się na końcu?
Po wyjęciu z zaprawy oczyść wołowinę z warzyw, wypełnij przyprawioną, pokrojoną w cienkie paski słoniną, układając je w rzędach jak na szachownicy. Posól tuż przed obróbką cieplną. Jaką potrawę należy przygotować na podstawie tego przepisu?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ wartość energetyczną 1 porcji kotleta z ziemniaków.
Surowce do produkcji Kotletów z ziemniaków | Zużycie surowca na 1 porcję | Wartość energetyczna 100 g surowca |
---|---|---|
ziemniaki | 300 g | 60 kcal |
jaja | 25 g | 138 kcal |
tłuszcz | 30 g | 900 kcal |
cebula | 30 g | 28 kcal |
bułka tarta | 25 g | 362 kcal |
Oblicz, ile elektrycznych patelni będzie wymaganych w stołówce szkolnej do równoczesnego usmażenia 250 porcji kotletów mielonych. Przyjmij do obliczeń:
- wydajność katalogowa jednej patelni - 180 szt./h,
- czas potrzebny na usmażenie wszystkich porcji kotletów - 30 minut.
Podaj maksymalny czas, przez jaki tłuste ryby mogą być przechowywane w zamrażarce w temperaturze -18 st.C?