Pytanie 1
Jaką biologiczną metodę konserwacji żywności wykorzystuje się do produkcji
Wynik: 21/40 punktów (52,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką biologiczną metodę konserwacji żywności wykorzystuje się do produkcji
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Oprócz ugotowanych ziemniaków, jakie podstawowe składniki zawierają ciasta ziemniaczane?
Zatrucie salmonellą, spowodowane niewłaściwą obróbką wstępną, może wystąpić po spożyciu
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Z 1200 g mąki, 3 szt. jaj oraz wody przygotowano 2500 g klusek kładzionych. Waga jednej porcji klusek wynosi 250 g. Ile mąki oraz jaj należy użyć, aby zrobić 20 porcji klusek?
Którą z aktywności hotelu można uznać za część 'public relations'?
Jak można uniknąć negatywnych efektów przy rozmrażaniu rybnych filetów w dużych blokach?
Cyfra 3 na początku oznaczenia: 3-PL-66448877 widniejącego na skorupie jaja wskazuje, że jajo pochodzi od kur hodowanych w systemie
Jakie przyprawy są rekomendowane w diecie niskobiałkowej?
Jakie zmiany zachodzą w owocach podczas ich przechowywania?
Jakie składniki odżywcze dostarcza organizmowi mleko, które spożywamy?
W zakładzie gastronomicznym magazyn podręczny powinien być usytuowany w części
Podczas smażenia wołowiny w płytkim tłuszczu na patelni uzyskuje się
Do cyklicznych prac porządkowych należy mycie
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką temperaturę powinny mieć potrawy przechowywane w bemarze?
Surówka dobrej jakości powinna cechować się
W mięsie zwierząt rzeźnych po 48 godzinach od momentu uboju, w warunkach chłodniczych następuje
Mruganie stanowi metodę kulinarną
Procesy, które należy wykonać w trakcie przygotowywania surówki, to obróbka czysta obejmująca
Miękkim serem dojrzewającym z pleśnią jest
Usługa a'la carte polega na wyborze dań
Do krojenia należy zastosować niebieską deskę
Do jakich dań zaleca się zastosowanie zestawu przypraw Bouquet garni?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zasadnicze wyposażenie niezależnego pokoju w agroturystyce obejmuje:
Którą nazwę surowca należy wpisać do tabeli w miejscu X, niezbędnego do sporządzenia Fasolki po bretońsku?
Fasolka po bretońsku |
Fasola biała |
Kiełbasa |
Smalec |
X |
Koncentrat pomidorowy 30% |
Mąka pszenna |
Przyprawy |
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ maksymalny czas przechowywania papryki.
Nazwa grupy warzyw | Czas przechowywania w chłodni |
---|---|
liściowe | 2 tygodnie |
owocowe | 4 tygodnie |
cebulowe | 7 miesięcy |
korzeniowe | 8 miesięcy |
Aby całkowicie zlikwidować mikroorganizmy w konserwowanej żywności, należy zastosować
Bulion wołowy powinien być przygotowywany
Ilość usmażonego fileta saute z sandacza wynosi 100 g. Oblicz zapotrzebowanie na 180 porcji filetów saute wykonanych ze świeżych ryb, biorąc pod uwagę, że ubytek masy podczas smażenia filetów wynosi 25%.
Do oceny organoleptycznej chrupkości używa się zmysłu
Jakie słodkie wypieki są typowe dla regionu Podlasia?
Ile węglowodanów dostarczą produkty zbożowe wchodzące w skład pierogów z truskawkami?
Nazwa potrawy: Pierogi z truskawkami | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | |||
Białka [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Energia [kcal] | |||
2. | Mąka pszenna | 100 | 10 | 1,2 | 74 | 343 |
3. | Jaja | 5 | 12 | 97 | 0,6 | 140 |
4. | Truskawki | 150 | 1 | – | 7 | 28 |
5. | Masło | 20 | 1 | 74 | 1 | 660 |
6. | Bułka tarta | 20 | 10 | 2 | 78 | 345 |
7. | Cukier | 10 | – | – | 100 | 400 |
Jakie odpady poprodukcyjne są nieodpowiednie do kompostowania?
Zastosowanie kombinacji dwóch metod konserwacji żywności: mrożenia i osuszania występuje podczas
Aby przygotować 1 kg ryżu w wersji sypkiej, potrzebne jest 2,10 dm3 wody. Jaką ilość wody należy zastosować do przygotowania 200 porcji ryżu, jeśli na jedną porcję przypada 50 g ryżu?