Pytanie 1
Jaką dietę powinno się zalecić osobie po hospitalizacji z powodu wirusowego zapalenia wątroby?
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką dietę powinno się zalecić osobie po hospitalizacji z powodu wirusowego zapalenia wątroby?
Jaką kaszę uzyskuje się z pszenicy?
W hotelowej restauracji zamówiono danie kuchni węgierskiej. Które danie nie powinno być serwowane gościom?
Potrawy, które zostały poddane obróbce cieplnej i nie będą spożywane tego samego dnia, muszą być natychmiast schłodzone oraz przechowywane w temperaturze
Co nie wchodzi w skład tradycyjnego amerykańskiego śniadania?
Jakie urządzenie nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, zapiekania oraz rozmrażania?
W przypadku diety łatwostrawnej zaleca się
Jak nazywa się metoda łączenia mąki z innymi składnikami do ciasta biszkoptowego?
Podejmując działania w celu udzielenia pierwszej pomocy osobie z krwawieniem z nosa, należy
Źródłem łatwo przyswajalnego przez organizm żelaza jest
Ile kilogramów kartofli trzeba przygotować do przygotowania 200 porcji po 200 gramów każda, jeśli straty przy obieraniu wynoszą 20%?
W tabeli przedstawiono sposób wykonania klusek
Sposób wykonania | |
---|---|
1. | Do miski przesiać mąkę. |
2. | Wymieszać jaja z wodą i solą. |
3. | Wlać masę jajeczną do mąki mieszając. |
4. | Metalową łyżką zwilżoną we wrzącej wodzie formować małe kluski. |
5. | Kluski wrzucać do wrzącej wody. Gotować około 5 minut. |
Technikę szarpania, skubania lub krojenia należy wykorzystywać do przygotowywania ciasta na
Jakim środkiem spulchniającym dla sufletu jest?
Przygotowując wołowinę w rosole, jakie czynności należy wykonać w odpowiedniej kolejności?
Jakie desery schładzane na zimno można wymienić?
Deser przygotowany z owoców gotowanych w wodzie z dodatkiem cukru powinien być serwowany konsumentowi
Kluczowym elementem w procesie przygotowywania mleczka waniliowego jest
Gdy podczas przygotowywania potrawy nad patelnią zaczyna wydobywać się dym, podrażniający błony śluzowe nosa oraz oczu, oznacza to, że tłuszcz przeszedł
Jakie danie deserowe można zalecić osobie na diecie łatwostrawnej?
Urządzenie wykorzystywane do rozdrabniania, emulgacji oraz mieszania masy mięsnej to
Potrawą tradycyjną, związaną z myślistwem, jest
Jakie przyprawy są uprawiane w Polsce?
W zakładzie gastronomicznym zmywalnia naczyń powinna być zlokalizowana w obszarze
W jakim pomieszczeniu, w celu utylizacji odpadów użytkowych, należy zamontować pod zlewozmywakiem młynek koloidalny z osadnikiem tłuszczu?
Podczas podgrzewania skrobi w wodzie następuje
Jakie jest zalecane temperatura dla magazynowania świeżych tuszek drobiowych w warunkach o wilgotności 90 %?
Aby przygotować sos "tzatziki", konieczne są składniki
Do jakich dań zaleca się zastosowanie zestawu przypraw Bouquet garni?
Cierpki smak owoców aronii jest spowodowany przez
Pierwsza pomoc kucharzowi, który doznał lekkiego poparzenia dłoni, powinna w pierwszej kolejności obejmować
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania świeżego pasztetu drobiowego.
Warunki | Środki spożywcze | Temperatura (w °C) | Wilgotność ( w %) |
---|---|---|---|
I | Koncentraty, produkty zbożowe | 10 ÷ 14 | ~ 60 |
II | Wyroby garmażeryjne, przetwory mleczne | 0 ÷ 4 | ~ 60 |
III | Warzywa korzeniowe, ziemniaki | 6 ÷ 10 | ~ 90 |
IV | Ryby, mięso, drób | 0 ÷ 3 | ~ 80 |
Jakie artykuły powinny być przechowywane w lodówce?
Na podstawie normatywu surowcowego wskaż metodę utrwalania dyni.
Normatyw surowcowy |
---|
1,0 kg obranej dyni |
0,5 kg cukru |
0,3 l octu winnego |
przyprawy |
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najmniej węglowodanów.
Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp. | Rodzaj kaszy | Białko (g) | Skrobia (g) | Błonnik (g) | Popiół (g) | Tłuszcz (g) |
1. | manna | 8,7 | 74,0 | 2,5 | 0,3 | 1,0 |
2. | jaglana | 10,5 | 55,0 | 3,2 | 1,0 | 3,5 |
3. | pęczak | 8,4 | 68,2 | 5,4 | 1,1 | 2,0 |
4. | gryczana | 12,6 | 60,5 | 5,9 | 2,0 | 1,9 |
Salamandra to urządzenie, które powinno być wykorzystywane do
W restauracji butelka wina o objętości 0,75 l kosztuje 60,00 zł. Oblicz cenę lampki wina o objętości 100 ml.
W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, dodać sól, podgrzaną masę jajowo-cukrową oraz przesianą mąkę, a następnie wyrobić ciasto. Do masy dodać upłynniony tłuszcz, wymieszać z ciastem i pozostawić do wyrośnięcia.
Zgodnie z powyższym opisem należy przygotować ciasto
Aby wykończyć podłogę w kuchni, z uwagi na kwestie higieniczne, należy zastosować
Który z produktów powstał w wyniku chemicznej metody konserwacji?