Pytanie 1
Farsz do kołdunów tworzy się
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Farsz do kołdunów tworzy się
Jaką wartość energetyczną ma 100 g filetów z dorsza podanych po grecku, w przypadku gdy zawierają 11 g białka, 11 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów?
Technika krojenia warzyw na piórka jest typowa dla
Jakie sery są uznawane za francuskie?
Częste mieszanie ciasta ziemniaczanego prowadzi do tego, że ciasto staje się
Potrawą, której nie powinno się serwować podczas polskiej postnej kolacji wigilijnej, jest
Aby przygotować frytki, należy wybrać odpowiednie ziemniaki
Do krojenia warzyw stosowane są deski i noże oznaczone kolorem
Jaką metodę obróbki cieplnej uznaje się za najbardziej optymalną w dietetyce?
Wśród głównych składników ciast ziemniaczanych, oprócz ugotowanych ziemniaków, jakie składniki powinny być uwzględnione?
Zamieszczony wykaz produktów do sporządzenia kawy po irlandzku należy uzupełnić
Produkty do sporządzenia kawy po irlandzku | |
---|---|
Cukier trzcinowy | |
Napar kawowy | |
? | |
Bita śmietana |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie czynności należy wykonać w odpowiedniej kolejności przy przygotowywaniu surówki z marchwi i jabłka?
Lokal gastronomiczny, który specjalizuje się w serwowaniu smażonych ryb, frytek, sałatek, surówek oraz napojów, to
Uzupełnieniem wartości odżywczych potrawy głównej, która składa się z pierogów z mięsem, w sezonie zimowym, jest
Wymień działania związane z obróbką wstępną.
Jaką ilość lodów i bitej śmietanki trzeba przygotować do przygotowania 5 porcji deseru, jeżeli do wykonania 1 porcji deseru potrzeba 80 g lodów waniliowych oraz 40 g bitej śmietanki?
Zatkany komin w kuchni z instalacją gazową stwarza ryzyko zatrucia dla pracujących tam kucharzy
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz, ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.
Pyzy z mięsem | |
---|---|
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość [g] |
Ziemniaki | 2000 |
Mąka pszenna | 120 |
Słonina | 80 |
Kiełbasa | 300 |
Sól, pieprz | do smaku |
Jakie składniki są potrzebne do przyrządzenia greckiej musaki?
Podczas podgrzewania skrobi w wodzie następuje
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Przed pieczeniem do sufletu jabłkowego wykonanego z przetartych jabłek, które zostały podsmażone z cukrem, należy dodać
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie artykuły powinny być przechowywane w lodówce?
Kluczowym etapem przy przygotowywaniu mleczka waniliowego jest
Aby zagwarantować prawidłowe działanie zakładu gastronomicznego, zmywalnia naczyń stołowych powinna
Po zakończeniu procesu mielenia mięsa w wilku, na początku trzeba
Najwyższą wartość odżywczą posiadają owoce
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w najniższej temperaturze?
Aby przygotować kawę po irlandzku, konieczne jest dodanie
Zgodnie z zasadami ergonomii, długość miejsca pracy dla pojedynczego pracownika w dziale produkcyjnym w zakładzie gastronomicznym powinna wynosić
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W kuchenkach mikrofalowych nie powinno się używać naczyń
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką kategorię reprezentuje zakład gastronomiczny zamkniętego typu?
Jakie słodkie wypieki są typowe dla regionu Podlasia?
U pracownika, który obsługuje krajalnicę, wystąpił zewnętrzny krwotok tętniczy w wyniku rany ciętej kończyny górnej. Jakie są kroki pierwszej pomocy?
Do przygotowywania potraw w wyższej temperaturze powinno się używać