Pytanie 1
Wątróbka wieprzowa w stylu saute powinna być zaklasyfikowana jako potrawa
Wynik: 20/40 punktów (50,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Wątróbka wieprzowa w stylu saute powinna być zaklasyfikowana jako potrawa
Kucharz, który ma sporządzić z 9,00 kg ziemniaków pyzy ziemniaczane, postępując zgodnie z zamieszczonym sposobem ich wykonania, powinien ugotować
Sposób wykonania pyż ziemniaczanych | |
---|---|
1. | 1/3 ziemniaków zagotować, ostudzić i zmielić. |
2. | 2/3 ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć i połączyć ze zmielonymi ziemniakami ugotowanymi. |
3. | Ziemniaki wymieszać na jednolitą masę, podzielić na porcje, uformować i ugotować. |
Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto jednej porcji klusek śląskich, jeśli koszt zakupu składników potrzebnych do przygotowania pięciu porcji wynosi 8 zł, a marża gastronomiczna to 100%?
Które z warzyw jest głównym źródłem chlorofilu?
Jaką cenę gastronomiczną ma jedna porcja pierogów, jeśli koszt surowców do przygotowania 10 porcji wynosi 30 zł, a marża to 50%?
Z wykorzystaniem mąki pszennej, masła, mleka, żółtek oraz przypraw należy przygotować sos
Jakie produkty znajdują się w grupie zakwaszającej organizm?
Który z wymienionych sosów nie jest związany z kuchnią francuską?
Jakie dodatki skrobiowe powinno się wybrać do kurczaka w potrawce?
Jakie kluski wymagają do przygotowania użycia drożdży?
Ostatni etap przygotowywania dania w restauracyjnej sali przy stole klienta, który polega na skropieniu gotowego jedzenia alkoholem i jego podpaleniu to
Paszteciki z ciasta naleśnikowego tworzy się
Jeżeli koszt surowców (pomijając przyprawy) do przygotowania 100 zestawów obiadowych wynosi 500 zł, a ryczałt na przyprawy to 3%, to koszt jednego zestawu obiadowego z przyprawami wynosi
Wskaż brakujący etap w przedstawionej procedurze postępowania z jajami dostarczonymi do zakładu gastronomicznego.
Procedura postępowania z jajami używanymi do produkcji | ||||
---|---|---|---|---|
Dostawa jaj | Magazynowanie chłodnicze jaj | ? | Włożenie jaj do czystych pojemników | Obróbka wstępna jaj |
Gzik to specyficzna potrawa z regionu Wielkopolski, serwowana z ziemniakami i przyrządzana
Jeśli wartość surowców niezbędnych do przygotowania 150 obiadów wynosi 1500 zł, a narzut to 50 %, to jaka jest cena gastronomiczna netto jednego obiadu?
W przypadku udzielania pierwszej pomocy osobie, która oparzyła dłoń, jak należy postąpić z oparzoną skórą ręki?
Temperatura wewnętrzna pieczonego kurczaka mierzona przez 2 minuty powinna wynosić co najmniej
Siekaną polędwicę wołową, która ma być użyta do befsztyku tatarskiego, powinno się przechowywać w warunkach chłodniczych maksymalnie
Mięso powinno być badane pod kątem obecności włośni
Prawidłowo przygotowany kotlet de volaille powinien charakteryzować się kształtem
Warzywa powinno się kroić na desce
Ile kcal dostarczy ser topiony?
Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
---|---|---|---|
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |
Jaką ilość groszku ptysiowego należy przygotować, aby wystarczyło na 150 porcji zupy, jeśli do jednej porcji wykorzystuje się 15 g?
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż maksymalny czas przechowywania pasternaka w chłodni.
Grupa warzyw | Czas przechowywania w chłodni | |
---|---|---|
A. | Liściowe | 2 tygodnie |
B. | Owocowe | 5 tygodni |
C. | Cebulowe | 6 miesięcy |
D. | Korzeniowe | 8 miesięcy |
Podczas procesów cieplnych mięso zmienia kolor z różowego na szary, ponieważ
Jakie danie przygotowane z mielonego mięsa zalicza się do potraw duszonych?
Jaką metodę konserwacji żywności należy wybrać, aby papryka zachowała maksymalną ilość witaminy C?
Wpływ światła na przechowywaną żywność
Mleko poddane obróbce UHT cechuje się
Stoły, regały, wagi oraz haki stanowią wyposażenie magazynów
Jakie są maksymalne parametry czasowe oraz zakres temperatury do przechowywania panierowanych produktów mięsnych?
Aby uzyskać lekką konsystencję naleśników, do ciasta należy dodać
Który z poniższych skrótów dotyczy kluczowego systemu gwarantującego bezpieczeństwo zdrowotne żywności?
Reakcje Maillarda mają miejsce w trakcie wytwarzania
Wybierz rodzaje kasz, które nadają się do przygotowania w sypkiej formie, z zachowaniem odpowiednich zasad obróbki cieplnej oraz proporcji wody.
Ile węglowodanów dostarczy drugie śniadanie?
Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
---|---|---|---|
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |
Jaja serwowane w szklance są częścią śniadania
Co to jest nerkówka?
Po oparzeniu gorącym olejem, na skórze utworzyły się pęcherze wypełnione płynem surowiczym. Jak należy postąpić z miejscem oparzenia?