Pytanie 1
Jakie rękawice powinien nosić kucharz, aby uniknąć wyślizgnięcia się żywej ryby z rąk podczas wstępnej obróbki?
Wynik: 17/40 punktów (42,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie rękawice powinien nosić kucharz, aby uniknąć wyślizgnięcia się żywej ryby z rąk podczas wstępnej obróbki?
Ile litrów wody potrzeba do przygotowania musu z jednej porcji kaszy manny?
Obecność światła podczas składowania ziemniaków podnosi stężenie
Która z instrukcji obowiązujących w lokalu gastronomicznym odnosi się do systemu GHP?
Peklowanie jest techniką, która służy do konserwacji
Które urządzenie stosowane w zakładach do oczyszczania ścieków mieli odpady z gastronomii, umożliwiając ich bezpośrednie wprowadzenie do kanalizacji?
Tosty z serem, herbata z mlekiem oraz zupa ogonowa stanowią typowe potrawy i napoje charakterystyczne dla kuchni
Jak nazywa się metoda zarządzania odpadami komunalnymi, która polega na ich ponownym wykorzystaniu?
Jakiego produktu dotyczy utrwalanie w procesie biologicznym?
Na obiad w przedszkolu podano między innymi zupę kalafiorową w ilości 250 g. Korzystając z danych zawartych w tabeli, oblicz ile białka dostarczy ta potrawa. Zawartość składników odżywczych w 100 g potrawy:
Nazwa potrawy | Białko w 100 g | Tłuszcz w 100 g | Węglowodany w 100 g |
---|---|---|---|
Zupa kalafiorowa | 1,6 g | 0,6 g | 4,9 g |
Jaki czynnik wpływa na utratę jędrności surówki z białej kapusty?
Do sprzętów magazynowych zalicza się:
Zupę gulaszową według węgierskiego przepisu serwuje się
Który z poniższych składników jest głównym źródłem glutenu?
Zjawisko wiązania wody za pomocą pektyn to
W jaki sposób należy przeprowadzać ocenę organoleptyczną żywności?
Na podstawie danych z tabeli określ wartość energetyczną 1 porcji kopytek.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję kopytek [g] | Wartość energetyczna w 100 g produktu [kcal] |
---|---|---|---|
1. | Ziemniaki | 200 | 80 |
2. | Mąka pszenna | 40 | 350 |
3. | Mąka ziemniaczana | 8 | 325 |
4. | Jaja | 10 | 150 |
5. | Słonina | 10 | 800 |
Krokiety z nadzieniem mięsnym powinny być formowane
W smażalni ryb nastąpił nagły spadek sprzedaży dań z powodu niewystarczającej jakości surowców. Jakie kroki powinny zostać podjęte natychmiast, aby zwiększyć sprzedaż?
Który produkt spożywczy ma w 100 g najwyższą zawartość sacharozy?
Suflet powinien być serwowany
Jakiego koloru deskę należy zastosować do porcjowania surowego kurczaka?
Która z wymienionych potraw nie należy do tradycji kuchni staropolskiej?
Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 100 ml koniaku, jeśli detaliczna cena butelki koniaku o pojemności 0,7 l to 140 zł, a marża wynosi 150%?
Jakie owoce klasyfikuje się jako jagodowe?
Jakie urządzenie skraca czas przygotowywania dań?
Proces przygotowywania masy mięsnej mielonej to
Jakie potrawy można zaliczyć do tradycyjnej kuchni polskiej?
Jakie aspekty nie są objęte systemem jakości zdrowotnej żywności GMP?
W diecie o niskiej wartości energetycznej nie zaleca się używania
Do przygotowania jednej porcji pierogów potrzebne jest 160 g ugotowanej wołowiny. Ile surowej wołowiny trzeba zamówić, aby przygotować 40 porcji pierogów, biorąc pod uwagę, że straty podczas obróbki cieplnej wynoszą 20%?
Pasztet z kurczaka oraz warzyw powinno się kroić na desce w kolorze
Aby wyciągać z pieca konwekcyjno-parowego ciężkie i gorące naczynia z jedzeniem, należy stosować rękawice
Sorbinian potasu, który znajduje się na etykiecie w składzie marmolady wieloowocowej, jest substancją
Jaką metodę obróbki termicznej należy wykorzystać do przygotowania pulpetów w sosie potrawkowym?
Jaką kwotę trzeba zapłacić za 1 porcję pierogów z mięsem, gdy koszt surowców na 1 porcję wynosi 5,00 zł, marża wynosi 30%, a stawka VAT to 8%?
Zestaw ziół "bouquet garni" powinien być wykorzystany do przygotowania
Która z metod jest odpowiednia do przygotowywania pulpetów mięsnych z wcześniej przygotowanej masy mielonej?
Jaką czynność obróbki wstępnej ryby należy wykonać podczas przygotowywania "ryby na niebiesko"?
Do jakich dań zaleca się zastosowanie zestawu przypraw Bouquet garni?