Pytanie 1
Jakie dodatki do sałatek zabezpieczają witaminę C przed jej utratą?
Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie dodatki do sałatek zabezpieczają witaminę C przed jej utratą?
Najlepsze obuwie, które zabezpiecza nogi przed chorobami podczas pracy w zmywalni, to
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką wartość energetyczną ma 100 g pizzy z pieczarkami i cebulą, jeśli zawiera 13 g białka, 13 g tłuszczu oraz 32 g węglowodanów?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Rękawiczki jednorazowe powinny być zakładane podczas
W zmywalni pracownik poślizgnął się na mokrej podłodze i istnieje podejrzenie złamania nogi. Jakie działania należy podjąć w pierwszej kolejności przy udzielaniu mu pierwszej pomocy?
Mięso powinno być badane pod kątem obecności włośni
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Przechowywanie kremu sułtańskiego w nieodpowiednich warunkach przez ponad 6 godzin może spowodować, że krem
Który rodzaj sera jest typowy dla kuchni włoskiej?
Wskaż właściwą metodę serwowania kawy po turecku?
Którego surowca brakuje w przedstawionym wykazie surowców, potrzebnych do sporządzenia pstrąga na niebiesko?
Surowiec |
Pstrąg rzeczny |
Włoszczyzna |
Ziele angielskie |
Pieprz |
Gorczyca |
Sól |
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kotleta mielonego.
surowce do produkcji kotletów mielonych | zużycie surowca na 1 porcję kotleta | wartość energetyczna 100g surowca |
---|---|---|
wołowina (okrawki) | 25 g | 127 kcal |
wieprzowina (okrawki) | 45 g | 290 kcal |
jaja | 15 g | 138 kcal |
tłuszcz | 12 g | 900 kcal |
cebula | 8 g | 28 kcal |
bułka tarta | 8 g | 362 kcal |
Suflet powinien być serwowany
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Najbardziej wartościowym źródłem żelaza pochodzenia roślinnego jest
Która z przypraw dodana do dania nadaje mu pomarańczowy kolor?
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego należy sporządzić
Normatyw surowcowy | ||
---|---|---|
Surowiec | Jednostka miary | Ilość |
ziemniaki | kg | 1,75 |
jaja | szt | 2 |
mąka ziemniaczana | kg | 0,38 |
sól | kg | do smaku |
Kwaszenie to technika konserwacji żywności polegająca na
W przypadku oparzeń drugiego stopnia, co powinno się zrobić z poszkodowanym?
Uszkodzenie izolacji na przewodzie elektrycznym dostarczającym zasilanie do uniwersalnej maszyny gastronomicznej może prowadzić do
W profilaktyce przed powstawaniem odleżyn u pacjentów leżących kluczową rolę odgrywa
Lokalizację ekspedycji potraw powinno się planować w pobliżu
Jaką metodę należy zastosować, aby nadać świeży wygląd zwiędniętej marchwi?
Jak nazywa się proces, w którym stopniowo wlewa się gorący wywar do śmietany, zanim zostanie ona dodana do gorącej zupy lub sosu?
Elementami konstrukcji są podajnik ślimakowy, nóż czteroskrzydłowy oraz szarpak
W przedmagazynie, oprócz wagi, stołu i umywalki, powinien znaleźć się wózek
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W zaciemnionych pomieszczeniach, w temperaturze między 4°C a 10°C, można przechowywać przez kilka tygodni
Zanim rozpoczniemy gotowanie fasoli do "Fasolki po Bretońsku", należy ją namoczyć w zimnej wodzie
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W pszennej mące obecne są białka:
Miejsce przeznaczone do relaksu i jedzenia posiłków dla personelu kuchni powinno być zlokalizowane
Z powodów sanitarno-epidemiologicznych oraz użytkowych zezwala się, aby trasa transportu pojemników z odpadami technologicznymi
Przechowując mleko pasteryzowane w okresie letnim przez więcej niż 7 dni, istnieje ryzyko mikrobiologiczne. Aby temu zapobiec, mleko należy trzymać
Gdzie można znaleźć fitoncydy?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Warzywa powinno się kroić na desce
Do jakich dań zaleca się zastosowanie zestawu przypraw Bouquet garni?