Pytanie 1
Aby przygotować sos "tzatziki", konieczne jest wykorzystanie
Wynik: 22/40 punktów (55,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Aby przygotować sos "tzatziki", konieczne jest wykorzystanie
Normatyw surowcowy na sznycel ministerski należy uzupełnić
Surowiec |
Mięso mielone |
Bułka czerstwa |
Mleko |
? |
Jajo |
Cebula |
Bułka tarta |
Tłuszcz |
Sól, pieprz |
Przed gotowaniem kaszy krakowskiej, zacieranie jej jajkiem ma na celu
Wpływ światła na przechowywaną żywność
Jaki produkt uzyskuje się w wyniku zastosowania metody chemicznej do konserwacji?
Do sporządzenia którego wyrobu kulinarnego należy wykorzystać wszystkie surowce wymienione w zamieszczonym normatywie?
Nazwa surowca | Jednostka miary | Ilość |
---|---|---|
Mąka | g | 300 |
Mleko | ml | 300 |
Woda | ml | 250 - 300 |
Jaja | szt. | 2 |
Sól | do smaku | |
Słonina/olej do smażenia | g | 20 |
Uszkodzenie izolacji na przewodzie elektrycznym dostarczającym zasilanie do uniwersalnej maszyny gastronomicznej może prowadzić do
Na podstawie opisanego sposobu przygotowania, określ metodę zagęszczania dania.
Sposób przygotowania:
Wykonać obróbkę wstępną marchwi, pokroić w drobną kostkę, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać do gotującej się potrawy małą ilość masła, soli i cukru, gotować pod przykryciem. Pozostałe masło połączyć z mąką. Zmieszać z wywarem i powoli zagotować.
Marchew została zagęszczona
Jaką dietę powinno się zalecić osobie po hospitalizacji z powodu wirusowego zapalenia wątroby?
Procesy, które prowadzą do uzyskania żywności liofilizowanej, to
Jakie danie jest typowe dla kuchni rosyjskiej?
Koszt wyżywienia dla delegacji liczącej 15 osób wyniósł
- śniadanie - 225,00 zł
- lunch - 150,00 zł
- obiadokolacja - 375,00 zł
Jaką kwotę stanowi całodzienne wyżywienie jednego delegata?
Kluczowym elementem w procesie przygotowywania mleczka waniliowego jest
Osobie z podwyższoną temperaturą ciała nie zaleca się spożywania
Beszamel stanowi sos
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ wartość energetyczną 1 porcji kotleta z ziemniaków.
Surowce do produkcji Kotletów z ziemniaków | Zużycie surowca na 1 porcję | Wartość energetyczna 100 g surowca |
---|---|---|
ziemniaki | 300 g | 60 kcal |
jaja | 25 g | 138 kcal |
tłuszcz | 30 g | 900 kcal |
cebula | 30 g | 28 kcal |
bułka tarta | 25 g | 362 kcal |
Do dróg technologicznie nieskazitelnych należy zakwalifikować drogę
Specyficzną barwę barszczu czerwonego uzyskuje się, dodając do barszczu
Magazyn dla produktów suchych powinien spełniać następujące wymagania:
Kawior serwuje się jako
Na obiad w przedszkolu podano między innymi zupę kalafiorową w ilości 250 g. Korzystając z danych zawartych w tabeli, oblicz ile białka dostarczy ta potrawa. Zawartość składników odżywczych w 100 g potrawy:
Nazwa potrawy | Białko w 100 g | Tłuszcz w 100 g | Węglowodany w 100 g |
---|---|---|---|
Zupa kalafiorowa | 1,6 g | 0,6 g | 4,9 g |
Kalafior oraz brokuł zaliczają się do grupy warzyw
Zakres temperatur 0°C + 4°C powinien być utrzymywany
Aby przygotować sos potrawkowy, poza wywarem mięsnym, jakie składniki są potrzebne?
Zastosowanie mąki o niskiej zawartości glutenu do przygotowania ciasta parzonego prowadzi do
Z jakiego składnika mięsnego należy przygotować potrawkę cielęcą?
Rokfor klasyfikowany jest jako ser
Usługa a'la carte polega na wyborze dań
Podstawowymi składnikami nadzienia do pierogów ruskich są
Metoda biologicznego konserwowania ogórków opiera się na wykorzystaniu fermentacji?
Jakie wino powinno się serwować do dania z kurczaka?
Smalec powinien być przechowywany w temperaturze w zakresie od 0 °C do 4 °C, aby uniknąć jego
Jakie właściwości ma fasola typu flageolet?
Pasztet z kurczaka oraz warzyw powinno się kroić na desce w kolorze
Na podstawie danych z tabeli określ, ile białka, węglowodanów i błonnika dostarczy organizmowi człowieka spożycie 150 gramów dodatku skrobiowego do dania podstawowego.
Zawartość składników pokarmowych w 100 g dodatku skrobiowego | |
---|---|
Składnik pokarmowy | Zawartość [g] |
Białko | 21,4 |
Węglowodany | 62,0 |
Błonnik | 4,0 |
Jakiego rodzaju nóż jest najbardziej odpowiedni do filetowania ryb?
Co powinno być podane na podwieczorek w diecie o łatwej strawności?
Technikę smażenia mięsa w stylu angielskim należy wykorzystać do przygotowania
Jakie urządzenie jest przeznaczone do pieczenia potraw?
Największą zawartość cholesterolu ma