Pytanie 1
Wymień działania związane z obróbką wstępną.
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Wymień działania związane z obróbką wstępną.
Aby zminimalizować straty składników odżywczych w trakcie krojenia owoców, należy podjąć działania w celu ochrony rozdrobnionych surowców
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Podstawowymi składnikami zupy postnej są jasny chleb żytni, masło, przyprawy, woda oraz piwo. Jak nazywa się ta tradycyjna polska zupa postna?
Która z wymienionych potraw jest wegetariańska?
Jakie zjawisko występuje przy przygotowywaniu mizerii?
W kontekście public relations, właściciel agroturystyki "Gazda"
Jaką czynność kelner wykonuje z lewej strony klienta podczas jego obsługi?
Czyszczenie miejsca pracy oraz pomieszczeń wykonuje się
Jak obliczyć cenę gastronomiczną jednej butelki (250 ml) wody mineralnej, jeśli cena detaliczna wynosi 1,00 zł, marża gastronomiczna to 100 %, a podatek VAT wynosi 7 %?
Jaki deser jest zagęszczany przy użyciu mąki ziemniaczanej?
Jaki deser powinien być wybrany zgodnie z regułami zdrowego odżywiania do obiadu, który obejmuje zupę truskawkową z makaronem, kotlet sojowy z sosem pomidorowym, ziemniaki oraz surówkę z białej kapusty?
Na podstawie danych o składnikach odżywczych potrawy zamieszczonych w tabeli określ, ile wynosi. wartość energetyczna potrawy.
Składnik odżywczy | Ilość [ g] |
---|---|
białko | 5 |
węglowodany przyswajalne | 62 |
błonnik | 2 |
tłuszcz | 1 |
Do czego używa się Steamery?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt produkcji 5 porcji omletów mieszanych z szynką.
Nazwa potrawy: Omlet mieszany z szynką | |||
---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na1 porcję | Cena w jednostce zakupu [zł] |
1. | Jaja | 2 szt | 0,50 |
2. | Szynka gotowana | 20 g | 30,00 |
3. | Masło | 30 g | 20,00 |
Aby przygotować pastę z jajek, należy wykorzystać
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na podstawie danych z tabeli wskaż, który środek spożywczy ma najwięcej węglowodanów.
|
Posypanie ugotowanej marchwi mąką pszenną z dodatkiem cukru i jej ponowne zagotowanie to metoda zagęszczania przez
Potrawą, której nie powinno się serwować podczas polskiej postnej kolacji wigilijnej, jest
Jakia jest zalecana temperatura do przechowywania lodów śmietankowych?
Orzechy stanowią surowiec o wysokiej wartości energetycznej z powodu znacznej obecności
Osoby cierpiące na miażdżycę tętnic powinny w szczególności zredukować spożycie
Która z wymienionych przypraw jest najczęściej używana do potraw kuchni włoskiej?
Jakie części tuszy wołowej powinny być wykorzystywane do potraw przygotowywanych na patelni?
Jaką wartość brutto ma cena gastronomiczna lampki wina o pojemności 0,1 litra, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 28 zł, marża gastronomiczna 200%, a VAT to 23%?
Chłodnik powinien być serwowany w temperaturze schłodzonej wynoszącej
W zależności od sposobu podawania, wina można klasyfikować na:
Jakie ilości mąki oraz cukru trzeba odmierzyć, mając 500 g tłuszczu, jeśli optymalne ciasto kruche uzyskuje się w proporcjach trzech części mąki, dwóch części tłuszczu i jednej części cukru (3:2:1)?
Wskaż właściwą metodę konserwacji środka spożywczego.
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz, ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.
Pyzy z mięsem | |
---|---|
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość [g] |
Ziemniaki | 2000 |
Mąka pszenna | 120 |
Słonina | 80 |
Kiełbasa | 300 |
Sól, pieprz | do smaku |
Jakie warzywo powinno być gotowane w niewielkiej ilości wody z dodatkiem tłuszczu?
Krokiety z nadzieniem mięsnym powinny być formowane
Który z poniższych napojów nie jest fermentowanym produktem mlecznym?
Jak długo maksymalnie można przechowywać świeże maliny w chłodni?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Podczas namaczania ziaren fasoli w chłodnej wodzie skrobia obecna w fasoli ulega
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania jabłek.
Surowiec | Temperatura środowiska [°C] | Wilgotność powietrza [%] | |
---|---|---|---|
I | owoce pestkowe | 0 ÷ 2 | 85 ÷ 90 |
II | owoce jagodowe | 0 ÷ 2 | 90 ÷ 95 |
III | owoce ziarnkowe | 2 ÷ 4 | 85 ÷ 90 |
IV | owoce południowe | 10 ÷ 15 | 90 ÷ 95 |
Skomponuj menu na angielskie przyjęcie bankietowe (stojące)?
Jakie urządzenia nie są odpowiedzialne za oczyszczanie ścieków w obiekcie gastronomicznym?