Pytanie 1
Jakie danie deserowe można zalecić osobie na diecie łatwostrawnej?
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie danie deserowe można zalecić osobie na diecie łatwostrawnej?
Wątróbka wieprzowa w stylu saute powinna być zaklasyfikowana jako potrawa
Galaretę wieprzową powinno się przygotować
Jakim składnikiem, który spulchnia, jest suflet?
Procesy, które prowadzą do uzyskania żywności liofilizowanej, to
Jakiego składnika należy użyć do przygotowania sosu szodonowego?
Jaką metodę konserwacji wykorzystuje się w produkcji liści laurowych?
Jaki sos powinien być przygotowany na podstawie emulsji składającej się z żółtka i masła?
Kosze na odpady powinny być opróżniane, gdy są wypełnione do
Reakcje Maillarda mają miejsce w trakcie wytwarzania
Garnirowanie to metoda
Ile wynosi koszt zakupu surowców potrzebnych do produkcji jednej porcji zupy kurpiowskiej, ustalony na podstawie normatywu surowcowego na 4 porcje?
Normatyw surowcowy żupy kurpiowskiej na 4 porcje | |||
---|---|---|---|
Surowiec | Ilość [kg] | Cena 1kg [zł] | Koszt zakupu [zł] |
Kapusta | 0,5 | 4,0 | 2,0 |
Marchew | 0,2 | 3,0 | 0,6 |
Cebula | 0,1 | 3,0 | 0,3 |
Tłuszcz | 0,1 | 3,0 | 0,3 |
Mąka | 0,1 | 2,0 | 0,2 |
Przecier pomidorowy | 0,1 | 6,0 | 0,6 |
Jakiego naczynia należy używać do zaparzania kawy w stylu tureckim?
Uszkodzenie izolacji na przewodzie elektrycznym dostarczającym zasilanie do uniwersalnej maszyny gastronomicznej może prowadzić do
Jakie odpady stanowią zagrożenie dla środowiska?
Zasady higieny osobistej dla pracowników kuchni nakazują kucharzowi mycie rąk
Biologiczne zmiany, które zachodzą podczas przechowywania żywności, obejmują
Podgrzewanie produktu w zakresie temperatur od 115 °C do 125 °C w celu zniszczenia wegetatywnych oraz przetrwalnikowych form mikroorganizmów to
Filetując, można uzyskać cztery filety z
Który składnik zawarty w mące przyczynia się do zagęszczania dań?
Jakie danie wywodzi się z kuchni włoskiej?
W hotelowej restauracji serwowany jest gościom zestaw śniadaniowy, który zawiera: kawę z mlekiem, pieczywo drożdżowe, masło, dżem oraz miód. Jakie to śniadanie?
Jakie dodatki skrobiowe powinno się wybrać do kurczaka w potrawce?
W trakcie gotowania kaszy skrobia podlega
Osoby będące na diecie bezglutenowej powinny unikać picia
Potrawa z jajek ugotowanych, po wyjęciu ze skorupek, w osobnej wodzie z dodatkiem octu, to jaja
Przygotowanie marchwi do dalszej obróbki polega na wykonaniu następujących etapów w podanej kolejności:
Podczas przechowywania mięsa dochodzi do procesu
Przechowywanie schłodzonych produktów drobiowych nie powinno trwać dłużej niż 48 godzin od momentu produkcji w temperaturze
Przygotowując analizę SWOT w nowo otwieranej restauracji, właściciel powinien zakwalifikować zapis - "brak parkingu przed lokalem" do
Aby przygotować sos potrawkowy, poza wywarem mięsnym, jakie składniki są potrzebne?
Które z przypraw są kwiatami bądź ich częściami?
Co można dodać do zupy krem, aby ją wzbogacić?
Aromatyczna i kolorowa powłoka produktów w panierce powstaje na skutek
Lokal gastronomiczny, który specjalizuje się w serwowaniu smażonych ryb, frytek, sałatek, surówek oraz napojów, to
W obszarze czystym w lokalu gastronomicznym powinno się realizować
Który z poniższych napojów nie jest fermentowanym produktem mlecznym?
Sous vide to metoda obróbki termicznej wykorzystywana do przygotowywania potraw
Posiłki serwowane w niektórych lokalach gastronomicznych w formie bufetu pomiędzy śniadaniem a obiadem to
Flambirowanie to czynność, która polega na