Pytanie 1
Eliminację patogennych mikroorganizmów podczas obróbki cieplnej osiąga się po osiągnięciu oraz utrzymaniu wewnątrz tuszki drobiowej temperatury
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Eliminację patogennych mikroorganizmów podczas obróbki cieplnej osiąga się po osiągnięciu oraz utrzymaniu wewnątrz tuszki drobiowej temperatury
Do składników ciasta biszkoptowego należą jaja, mąka oraz
Które ciasto powinno być schłodzone w lodówce przed formowaniem wyrobów?
Związki Maillarda powstają w trakcie
Do przygotowania jednej porcji pierogów potrzebne jest 160 g ugotowanej wołowiny. Ile surowej wołowiny trzeba zamówić, aby przygotować 40 porcji pierogów, biorąc pod uwagę, że straty podczas obróbki cieplnej wynoszą 20%?
W celu opiekania produktów, należy używać
Procedury i instrukcje Dobrej Praktyki Higienicznej obejmują działania związane
Jaki proces ma miejsce podczas podgrzewania cukru na suchej patelni?
Truskawki są źródłem dużej ilości witaminy
Wędliny powinny być przechowywane w pomieszczeniu chłodniczym, gdzie wilgotność względna powietrza wynosi od 70% do 80% oraz temperatura
Jakie urządzenie chłodnicze jest stosowane w pomieszczeniach magazynowych?
Proces, który polega na obsmażeniu półproduktu, a następnie gotowaniu go w niewielkiej ilości wody pod przykryciem, nazywa się
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego na 1 porcję należy sporządzać
Nazwa surowca | Ilość |
---|---|
Jaja | 2 szt. |
Ocet | 40 cm3 |
Woda | 1 litr |
Sól | do smaku |
Podczas przyrządzania potrawy kawałek jedzenia dostał się do dróg oddechowych kucharza, co spowodowało atak kaszlu i nagłe duszenie. Poszkodowany potrafi wykonywać wdechy i wydechy. Jaką pomoc powinno się mu udzielić?
Jaką metodę powinno się wykorzystać do oddzielania kości od surowej tuszki kurczaka?
W magazynie, gdzie temperatura wynosi od 0 do +10 °C a wilgotność względna osiąga 95%, co powinno być przechowywane?
Jakie ilości mąki oraz cukru trzeba odmierzyć, mając 500 g tłuszczu, jeśli optymalne ciasto kruche uzyskuje się w proporcjach trzech części mąki, dwóch części tłuszczu i jednej części cukru (3:2:1)?
Podczas przygotowywania mleka waniliowego, wytrącanie białek jest skutkiem
W placówkach zbiorowego żywienia typu zamkniętego, przez jaki czas przechowuje się próbki żywności?
Aby przygotować sos potrawkowy, poza wywarem mięsnym, jakie składniki są potrzebne?
Jakie urządzenie powinno być zastosowane do schłodzenia gorącej galaretki owocowej?
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w najniższej temperaturze?
Jaką metodę obróbki termicznej należy wykorzystać do przygotowania pulpetów w sosie potrawkowym?
Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 100 ml koniaku, jeśli detaliczna cena butelki koniaku o pojemności 0,7 l to 140 zł, a marża wynosi 150%?
Jaką zupę powinno się zagęścić za pomocą żółtka?
Do cyklicznych prac porządkowych należy mycie
Ile czasu należy gotować jaja mollet po ich umieszczeniu w wrzącej wodzie?
Jakie urządzenia są potrzebne do wstępnej obróbki warzyw?
Jak długo maksymalnie można przechowywać mąkę pszenna w kuchennym magazynie podręcznym?
Jaką potrawę mięsną powinno się serwować z masłem smakowym jako dekoracją?
Proces wyrabiania ciasta przeprowadza się podczas wytwarzania
Na podstawie danych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania pasztetu drobiowego.
Środki spożywcze | Temperatura (w °C ) | Wilgotność (w %) |
---|---|---|
A. Koncentraty, produkty zbożowe | 10 ÷ 14 | ~ 60 |
B. Wyroby garmażeryjne, przetwory mleczne | 0 ÷ 4 | ~ 60 |
C. Warzywa korzeniowe, ziemniaki | 6 ÷ 10 | ~ 90 |
D. Ryby, mięso, drób | 0 ÷ 3 | ~ 80 |
Smalec powinien być przechowywany w temperaturze w zakresie od 0 °C do 4 °C, aby uniknąć jego
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować do przygotowania "Pstrąga na niebiesko"?
Radełko karbowane służy do
Barwniki betalainowe nieodwracalnie przyjmują barwę żółtobrązową w trakcie
Schab stanowi część półtuszy
Jakie danie wyróżnia się w polskiej kuchni?
W systemie "cook-serve" gorące potrawy, które są przechowywane w temperaturze przekraczającej 65 °C, powinny być serwowane od momentu ich przygotowania w ciągu
Podawanie potraw za pomocą wózka kelnerskiego lub stolika pomocniczego to rodzaj serwisu