Pytanie 1
Jakie parametry należy zastosować do przechowywania przetworów zbożowych?
Wynik: 25/40 punktów (62,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie parametry należy zastosować do przechowywania przetworów zbożowych?
Jaki sposób konserwacji mięsa został opisany w tym fragmencie?
"Wodę zagotować z pokrojoną w krążki cebulą, przyprawami i octem. Po ostudzeniu zalać ułożone w naczyniu mięso"
Rozbity kawałek mięsa wieprzowego, uformowany w okrąg o średnicy 14 cm oraz grubości 0,5 cm, przyprawiony solą, pieprzem i mąką, to jaki przygotowany półprodukt?
Kluczowym punktem, który powinno się nadzorować podczas przygotowywania udek faszerowanych pieczarkami oraz papryką, jest temperatura
Jakie warzywo zawiera karoten?
Który sos należy sporządzić, wykorzystując wszystkie składniki wymienione w normatywie?
Surowce i półprodukty | Normatyw |
---|---|
Masło | 100 g |
Mąka pszenna | 90 g |
Mleko | 600 ml |
Żółtka | 4 szt. |
Gałka muszkatołowa | do smaku |
Sól | do smaku |
Deser przygotowany z owoców gotowanych w wodzie z dodatkiem cukru powinien być serwowany konsumentowi
Truskawki są klasyfikowane jako owoce
Przygotowując sztufadę wołową, co należy wykorzystać do szpikowania mięsa wołowego?
Zakażenie włośniami może wystąpić po zjedzeniu surowego mięsa, które nie było przebadane weterynaryjnie
Usługa a'la carte polega na wyborze dań
Jakiego koloru deski należy używać do porcjowania surowego drobiu?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kotleta mielonego.
surowce do produkcji kotletów mielonych | zużycie surowca na 1 porcję kotleta | wartość energetyczna 100g surowca |
---|---|---|
wołowina (okrawki) | 25 g | 127 kcal |
wieprzowina (okrawki) | 45 g | 290 kcal |
jaja | 15 g | 138 kcal |
tłuszcz | 12 g | 900 kcal |
cebula | 8 g | 28 kcal |
bułka tarta | 8 g | 362 kcal |
Czarny kawior otrzymywany jest z ikry
Jakie danie wyróżnia się w polskiej kuchni?
Jakie warzywo strączkowe ma kształt przypominający orzech laskowy?
Jakie zmiany zachodzą w jajkach podczas ich składowania?
Obniżenie wilgotności powietrza w składowisku ziemniaków do zakresu 60-70% spowoduje
Jaką metodę obróbki termicznej należy wykorzystać do przygotowania pulpetów w sosie potrawkowym?
Do wytycznych GHP/GMP nie należy
Przy stosowaniu diety o niskiej wartości energetycznej, jakie produkty należy ograniczyć w diecie?
Jakie ciasto jest wymagane do przygotowania vol-au-vent?
Kalafior oraz brokuł zaliczają się do grupy warzyw
Zjawisko wiązania wody za pomocą pektyn to
Higrometr to instrument używany do pomiaru
Jakie składniki używa się do przyprawienia dietetycznego sosu potrawkowego?
Jaką metodę konserwacji żywności należy wybrać, aby papryka zachowała maksymalną ilość witaminy C?
Odparowywanie wywaru przy przygotowywaniu sosów do około 1/3 pierwotnej objętości to
Jakie warzywa powinny być uznawane za owocowe?
Schab stanowi część półtuszy
W hotelowej restauracji zamówiono danie kuchni węgierskiej. Które danie nie powinno być serwowane gościom?
Przygotowując wołowinę w rosole, jakie czynności należy wykonać w odpowiedniej kolejności?
W tabeli przedstawiono sposób wykonania klusek
Sposób wykonania | |
---|---|
1. | Do miski przesiać mąkę. |
2. | Wymieszać jaja z wodą i solą. |
3. | Wlać masę jajeczną do mąki mieszając. |
4. | Metalową łyżką zwilżoną we wrzącej wodzie formować małe kluski. |
5. | Kluski wrzucać do wrzącej wody. Gotować około 5 minut. |
Wpływ światła na przechowywaną żywność
Dodatkiem do żywności, który hamuje rozwój mikroorganizmów, jest
Aromatyczna i kolorowa powłoka produktów w panierce powstaje na skutek
Przygotowywanie rosołu z zamrożonego kawałka mięsa drobiowego powinno zaczynać się od
Jakie warzywa powinny być mielone w szyfonadzie?
Kombiwar to sprzęt wykorzystywany w kuchni do
Ile majonezu należy sporządzić według przedstawionego normatywu?
Normatyw surowcowy majonezu | |
olej słonecznikowy | 200 g |
jaja (1 szt.) | 50 g |
ocet | 4 g |
musztarda | 3 g |
sól, cukier | 1 g |
Zwroty poprodukcyjne | |
białka jaj | 30 g |