Pytanie 1
Jakie zmiany powodują, że pieczywo staje się czerstwe?
Wynik: 19/40 punktów (47,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie zmiany powodują, że pieczywo staje się czerstwe?
Która potrawa powinna być wykluczona z diety seniorów?
Z masy przygotowanej z gotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej oraz jajek formuje się kulki z wgłębieniem w środku. Przedstawiony opis odnosi się do potrawy z kuchni
W liście surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego brakuje
Lista surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego |
---|
porzeczka czarna |
woda |
? |
cukier |
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego na 1 porcję należy sporządzać
Nazwa surowca | Ilość |
---|---|
Jaja | 2 szt. |
Ocet | 40 cm3 |
Woda | 1 litr |
Sól | do smaku |
Który rodzaj sera jest typowy dla kuchni włoskiej?
Aby zapobiec powstawaniu zielonej obwódki wokół żółtka jaja gotowanego na twardo, należy je gotować
Przygotowując danie "jaja po wiedeńsku", jak należy postąpić z jajami?
Jakiemu z wymienionych procesów podlega skrobia podczas przygotowywania zasmażki?
Na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania należy sporządzić
Sposób wykonania |
---|
|
Aby przyrządzić schab pieczony dla 5 osób, wykorzystano: 700 g schabu, 35 g masła oraz 70 g musztardy. Jakie ilości składników trzeba mieć, aby przygotować 25 porcji schabu pieczonego?
Do roślin warzywnych z jadalnymi ogonkami liściowymi możemy zaliczyć
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Gdy podczas przygotowywania potrawy nad patelnią zaczyna wydobywać się dym, podrażniający błony śluzowe nosa oraz oczu, oznacza to, że tłuszcz przeszedł
Aby przygotować sos beszamelowy, należy wykonać następujące kroki:
Urządzenie wykorzystywane do rozdrabniania, emulgacji oraz mieszania masy mięsnej to
W lokalu gastronomicznym, który specjalizuje się w sprzedaży hamburgerów, odnotowano spadek ich sprzedaży z powodu niskiej jakości składników. Jakie działanie powinno być podjęte w tej sytuacji, aby zwiększyć sprzedaż hamburgerów?
Głównym napojem alkoholowym Węgrów jest
Jakiego sosu należy użyć do zimnych dań mięsnych?
Mizerię w jednej porcji do dania głównego powinno się serwować
Jakie urządzenie powinno być zastosowane do precyzyjnego rozdrabniania oraz emulgowania masy mięsnej mielonej, a także do mieszania jej z przyprawami?
Która z wymienionych potraw jest uznawana za dietetyczną?
Suflet powinien być serwowany
Aby zapobiec znacznym utratom składników odżywczych, pokrojone warzywa powinny być
Jaką zupę powinno się zagęścić za pomocą żółtka?
Które urządzenie stosowane w zakładach do oczyszczania ścieków mieli odpady z gastronomii, umożliwiając ich bezpośrednie wprowadzenie do kanalizacji?
Aby całkowicie zlikwidować mikroorganizmy w konserwowanej żywności, należy zastosować
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Który sos należy sporządzić, wykorzystując wszystkie składniki wymienione w normatywie?
Surowce i półprodukty | Normatyw |
---|---|
Masło | 100 g |
Mąka pszenna | 90 g |
Mleko | 600 ml |
Żółtka | 4 szt. |
Gałka muszkatołowa | do smaku |
Sól | do smaku |
Jogurt jest charakterystycznym napojem kuchni
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż, który z wymienionych środków żywnościowych należy przechowywać w najniższej temperaturze.
Optymalne warunki przechowywania żywności | |||
---|---|---|---|
Temperatura | 0 ÷ 4°C | 6 ÷ 10°C | 10 ÷ 18°C |
Wilgotność względna | ok. 60% | ok. 90% | ok. 60% |
Środki żywnościowe | Drób | Warzywa | Koncentraty |
Tłuszcze | Owoce | Cukier | |
Przetwory mleczne | Ziemniaki | Przetwory zbożowe |
Jakie owoce klasyfikujemy jako jagodowe?
Podczas przygotowywania ciasta z mąki pszennej?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W restauracji miejsce dla kelnerów powinno znajdować się pomiędzy
Aby przyrządzić omlet naturalny, kucharz powinien przygotować na swoim stanowisku miskę, patelnię oraz
Jakie produkty są uważane za bogate w witaminę A?
Na podstawie danych z tabeli określ zawartość białka w 1 porcji medalionów cielęcych.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję medalionów cielęcych [g] | Zawartość białka w 100 g produktu [g] |
---|---|---|---|
1. | Cielęcina | 150 | 20 |
2. | Mąka pszenna | 2 | 10 |
3. | Smalec | 10 | - |
W trakcie czyszczenia i konserwacji automatycznej krajalnicy do wędlin, po zakończeniu pracy urządzenia, jakie kroki należy wykonać?
Posiłki serwowane w niektórych lokalach gastronomicznych w formie bufetu pomiędzy śniadaniem a obiadem to