Pytanie 1
Produkty stworzone z białek jaj oraz cukru, czasami z niewielką ilością mąki i dodatków smakowych, to
Wynik: 36/40 punktów (90,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Produkty stworzone z białek jaj oraz cukru, czasami z niewielką ilością mąki i dodatków smakowych, to
Zgodnie z zasadami systemu HACCP, produkty i wyroby cukiernicze zawierające alergeny należy wytwarzać na odrębnej linii technologicznej lub w specjalnie wydzielonym pomieszczeniu produkcyjnym. Wskaź jaki półprodukt lub wyrób cukierniczy powinien być wytwarzany zgodnie z tą zasadą?
Zgodnie z zasadą "pierwsze przyszło - pierwsze wyszło", stosowaną w magazynach,
Produkty z ciasta piernikowego będą dłużej utrzymywać wilgotność, gdy do ich przygotowania użyje się dodatku
Dekoracyjny element z karmelu powinien być stworzony na macie
Jakiego środka spulchniającego używa się w produkcji ciasta biszkoptowo-tłuszczowego?
Jakie jest zadanie przebijania ciasta drożdżowego podczas jego fermentacji?
Jakim elementem dekoracyjnym wyróżniają się ciastka biszkoptowo-tłuszczowe karbowane?
Kiedy termometr w zamrażarce, w której przechowuje się lody, pokazuje 5°C poniżej zera, co należy zrobić z temperaturą?
Na podstawie zamieszczonego fragmentu instrukcji obsługi miesiarki planetarnej określ, którą czynność należy wykonać w pierwszej kolejności.
Fragment instrukcji obsługi miesiarki planetarnej 1. Zamontować dzieżę i zabezpieczyć dzieżę. 2. Zamontować odpowiednią końcówkę i wsypać produkty. 3. Za pomocą dźwigni podnieść dzieżę maksymalnie do góry. 4. Zamknąć osłonę dzieży. 5. Upewnić się, że przycisk STOP jest wyciśnięty. 6. Za pomocą dźwigni zmiany biegów ustawić odpowiedni bieg. 7. Wcisnąć przycisk START. |
Proces przygotowania śmietany kremowej w celu wytworzenia kremu bita śmietana obejmuje
Jakie składniki powinny być użyte do ozdobienia powierzchni masy serowej w serniku krakowskim?
W produkcji masy makowej, z uwagi na zagrożenie dla zdrowia, nie powinno się używać maku, który posiada
W magazynie surowców cukierniczych do ważenia worków z cukrem wykorzystuje się wagi
Marcepan naturalny to półprodukt stosowany w cukiernictwie, który powstaje z
Pączki mają jasny kolor i są przesiąknięte tłuszczem, gdy
Jakiego rodzaju mąki pszennej używa się do produkcji babki biszkoptowej?
Do przygotowania ciasta beżowego, białko powinno
Jakie właściwości babki marmurkowej są oceniane podczas analizy organoleptycznej?
Ile kilogramów maku jest wymagane do wytworzenia 100 kg strucli makowej, jeśli do wyprodukowania 1 kg tego ciasta użyto 0,2 kg maku?
Nasiona maku, które mają być wykorzystane do wytworzenia masy makowej, powinny zostać poddane procesowi
Przy przygotowywaniu ciasta powinno się zastosować zaparzanie przypraw korzennych?
Oblicz, ile kartoników jest potrzebnych do spakowania 320 sztuk mufinek, jeśli w jednej paczce mieści się 20 jednostek.
Świeże drożdże prasowane mogą być przyjęte do magazynu, jeśli mają
Przy ocenie organoleptycznej przypraw cukierniczych zauważono, że wyczuwalny jest aromat korzenny. Z czym jest związany ten zapach?
Gęsta, biała ciecz o kwaśnej woni i smaku to
Który z zestawów zawiera składniki konieczne do wytwarzania ciastek kokosanek?
W trakcie włączania urządzenia elektrycznego pracownik doznał porażenia prądem. Ustalono, że poszkodowany jest oswobodzony od prądu, świadomy i oddycha. Jakie powinno być pierwsze działanie przy udzielaniu mu pierwszej pomocy?
Aby zwalczyć szkodniki w obiektach produkcyjnych nie można używać
Jaką strukturę oraz konsystencję powinny mieć wyroby z ciasta drożdżowego?
Aby zminimalizować ryzyko zdrowotne wuzetki, należy ją przechowywać w magazynie wyrobów gotowych oraz regularnie
Jakie chemiczne zagrożenie może wpłynąć na zdrowotną jakość produktów cukierniczych?
Wskaż rodzaj wyrobu cukierniczego, który powinien być przechowywany w zamrażarce?
Aby wyprodukować 1000 kg cukierków pudrowych prasowanych, potrzebne jest 930 kg cukru. Ile kilogramów cukru jest niezbędne do wyprodukowania 500 kg tych cukierków?
W procesie wytwarzania ciasta francuskiego tłuszcz
Który z kremów powstaje z ubitych białek zaparzanych syropem cukrowym, wymieszanych z napowietrzonym tłuszczem oraz esencją rumową?
Precelki są klasyfikowane jako wyroby cukiernicze z ciast
Jakie surowce powinny być składowane w warunkach o wilgotności względnej około 60% oraz temperaturze 10-14°C?
Ile kilogramów mąki ziemniaczanej należy pobrać z magazynu, aby zrealizować zamówienie na 25 kg korpusów biszkoptowych zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli?
Receptura na korpusy biszkoptowe | |
---|---|
Surowce | Ilość w [g] |
Mąka pszenna typ 480 | 330 |
Mąka ziemniaczana | 100 |
Cukier kryształ | 220 |
Jaja | 700 |
Wydajność | 1 000 |
W trakcie oceny organoleptycznej pierwszej partii ciastek kruchych zauważono wytapianie się tłuszczu. Jak można temu zapobiec?