Pytanie 1
Potrawę przygotowaną w systemie cook-chill należy podgrzać do co najmniej 70°C i podać do spożycia w ciągu
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Potrawę przygotowaną w systemie cook-chill należy podgrzać do co najmniej 70°C i podać do spożycia w ciągu
W diecie o niskiej wartości energetycznej nie zaleca się używania
Z wykorzystaniem mąki pszennej, masła, mleka, żółtek oraz przypraw należy przygotować sos
Jakiej metody obróbki cieplnej używa się, gdy produkt spożywczy nie ma kontaktu z wodą w stanie ciekłym?
Termin "marynowany" na etykiecie wskazuje, że produkt został zakonserwowany za pomocą roztworu
Jaką czynność należy wykonać w pierwszej kolejności, udzielając pierwszej pomocy osobie z krwawieniem z przedramienia?
Zarządzanie dietą osób cierpiących na miażdżycę wymaga szczególnej uwagi na spożycie produktów
Jakie właściwości ma fasola typu flageolet?
Który z produktów jest znaczącym źródłem witaminy E oraz NNKT w diecie ludzkiej?
W mikrofalówkach nie powinno się poddawać potraw obróbce cieplnej w naczyniach
Nadzienie składające się z rozgniecionych ziemniaków, białego sera i cebuli wykorzystuje się do wytwarzania
Z 1200 g mąki, 3 szt. jaj oraz wody przygotowano 2500 g klusek kładzionych. Waga jednej porcji klusek wynosi 250 g. Ile mąki oraz jaj należy użyć, aby zrobić 20 porcji klusek?
Przy przygotowywaniu kotleta de volaille, należy go obtoczyć w panierce
Zestaw ziół "bouquet garni" powinien być wykorzystany do przygotowania
Celem filetowania ryb jest
Na podstawie opisanego sposobu przygotowania, określ metodę zagęszczania dania.
Sposób przygotowania:
Wykonać obróbkę wstępną marchwi, pokroić w drobną kostkę, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać do gotującej się potrawy małą ilość masła, soli i cukru, gotować pod przykryciem. Pozostałe masło połączyć z mąką. Zmieszać z wywarem i powoli zagotować.
Marchew została zagęszczona
Jaką potrawę wykonaną z mielonej masy mięsnej powinno się zakończyć panierką z bułki tartej oraz grzankami?
Do krojenia należy zastosować niebieską deskę
Jakie aspekty nie są objęte systemem jakości zdrowotnej żywności GMP?
Co należy zrobić w przypadku krwawienia z nosa?
Jakie są surowce o długotrwałym charakterze?
Czym objawia się proces starzenia jaj?
Jakie danie jest typowe dla kuchni rosyjskiej?
Surówki stanowią cenne źródło witamin oraz
Jakiego składnika spulchniającego powinno się użyć do przygotowania sufletów?
Zamrożone truskawki w opakowaniach o wadze 20 kg powinny być przechowywane
W restauracji butelka wina o objętości 0,75 l kosztuje 60,00 zł. Oblicz cenę lampki wina o objętości 100 ml.
Jakie dodatki skrobiowe powinno się wybrać do kurczaka w potrawce?
Oblicz, jaka będzie cena sprzedaży 250 ml coca-coli w lokalu gastronomicznym, jeśli cena zakupu 1 litra coca-coli to 2 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT to 7%?
Jakie urządzenie chłodnicze jest stosowane w pomieszczeniach magazynowych?
W trakcie przygotowywania ciasta biszkoptowego konieczne jest użycie metody
W procesie przygotowywania herbaty w stylu angielskim należy wsypać liście do ogrzanego dzbanka, zalać je wrzącą wodą, poczekać aż się zaparzą, a następnie dodać
Spożycie może prowadzić do zatrucia jadem kiełbasianym
Którego produktu spożywczego nie powinno się trzymać w lodówce o temperaturze 5-10°C?
Pierwsze kroki w udzielaniu pomocy konsumentowi, który stracił przytomność, powinny obejmować
Daną potrawą kuchni włoskiej, przygotowaną z dużych kawałków makaronu wypełnionego nadzieniem i zapiekanego, jest
Która z przypraw dodana do dania nadaje mu pomarańczowy kolor?
Jak można zniszczyć bakterie Salmonelli znajdujące się wewnątrz jaja?
Pęczak wytwarzany jest
Ile kalorii ma obiad, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 40% z dziennego zapotrzebowania mężczyzny, które wynosi 3200 kcal?