Pytanie 1
Pod wpływem ciepła, skrobia z dodatkiem tłuszczu lub w wersji suchej przechodzi w
Wynik: 0/40 punktów (0,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Pod wpływem ciepła, skrobia z dodatkiem tłuszczu lub w wersji suchej przechodzi w
Który zestaw cech jest charakterystyczny dla śmietanki?
Zestaw cech | Barwa | Smak | Konsystencja | Zawartość tłuszczu w % |
---|---|---|---|---|
I | biała | kwaśny, orzeźwiający | płynna, gęsta | 0 ÷ 4 |
II | kremowa | słodki | płynna | 12 ÷ 36 |
III | kremowa | lekko kwaśny | gęsta, zawiesista | 12 ÷ 20 |
IV | biała | łagodnie kwaśny | galaretowata | 10 ÷ 20 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie składniki zamieszczone w ramce?
galaretka porzeczkowa, chrzan, musztarda, wino owocowe czerwone, skórka pomarańczowa, kwasek cytrynowy, sól |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wpływ światła na przechowywaną żywność
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby zredukować hałas, wyrównać powierzchnię i zabezpieczyć blaty stołów w lokalach gastronomicznych, konieczne jest posiadanie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wymień podstawowe wyposażenie bufetu winiarni.
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który sos należy sporządzić, wykorzystując wszystkie składniki wymienione w normatywie?
Surowce i półprodukty | Normatyw |
---|---|
Masło | 100 g |
Mąka pszenna | 90 g |
Mleko | 600 ml |
Żółtka | 4 szt. |
Gałka muszkatołowa | do smaku |
Sól | do smaku |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zgniły, kwaśny i zjełczały aromat, porowata tekstura pokryta ciemnobrązową, śluzowatą powłoką, wzrost pH. Takie zmiany mają miejsce w wyniku niewłaściwego przechowywania
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę konserwacji żywności należy wybrać, aby papryka zachowała maksymalną ilość witaminy C?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie procesy obróbki cieplnej są stosowane w diecie o niskiej kaloryczności?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z produktów jest znaczącym źródłem witaminy E oraz NNKT w diecie ludzkiej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z produktów charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W profilaktyce przed powstawaniem odleżyn u pacjentów leżących kluczową rolę odgrywa
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki przetwór powinien być użyty do wypełnienia tradycyjnych wołowych zrazów zwijanych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zgodnie z aktualnymi regulacjami, zakąski zimne można serwować od momentu ich wytworzenia do chwili spożycia
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podstawą sosu tatarskiego jest sos
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W diecie ograniczającej, z redukcją substancji stymulujących wydzielanie soku żołądkowego i błonnika, jako dodatek zakwaszający potrawy, powinno się użyć
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie powinno być właściwe względne nawilżenie powietrza w magazynie z mąką?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W zakładzie gastronomicznym magazyn podręczny powinien być usytuowany w części
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę przechowywania żywności trzeba zastosować, aby stworzyć warunki sprzyjające rozwojowi bakterii kwasu mlekowego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W trakcie gotowania kaszy skrobia podlega
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który typ przetworów owocowych uzyskuje się poprzez konserwację surowca techniką zagęszczania?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W lokalach gastronomicznych do obróbki surowego drobiu powinno się używać deski w kolorze
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile czasu należy gotować jaja mollet po ich umieszczeniu w wrzącej wodzie?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Urządzenie wykorzystywane do rozdrabniania, emulgacji oraz mieszania masy mięsnej to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Dodatkiem do żywności, który hamuje rozwój mikroorganizmów, jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie składniki znajdują się w 100 g mleka?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Związki Maillarda powstają w trakcie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Bukiet wina to właściwość, którą należy ocenić przy użyciu zmysłu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zamieszczony wykaz produktów do sporządzenia kawy po irlandzku należy uzupełnić
Produkty do sporządzenia kawy po irlandzku | |
---|---|
Cukier trzcinowy | |
Napar kawowy | |
? | |
Bita śmietana |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do przypraw, które mają właściwości przeciwbakteryjne, można zaliczyć
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakim składnikiem zagęszczającym jest mleczko waniliowe?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie czynności technologiczne powinny być realizowane w przygotowalni czystej w obiekcie gastronomicznym?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W magazynie konieczne są warunki temperaturowe od +15 °C do +18 °C oraz wilgotność względna w zakresie od 56% do 60%
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Głównym składnikiem do wytwarzania musztardy jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zgodnie z przepisem, z 0,6 kg buraków można przygotować 5 porcji sałatki. Ile porcji tej potrawy można wykonać z 6 kg buraków?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W jakiej sekwencji powinny być rozmieszczone meble oraz urządzenia w zmywalni naczyń stołowych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do konserwacji należy wykorzystywać metodę pasteryzacji
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Płuczko-obieraczka to mechaniczne urządzenie, które ułatwia wstępną obróbkę zabrudzonych warzyw
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie ryzyko może wynikać z jedzenia chleba ze pleśnią?
Brak odpowiedzi na to pytanie.