Pytanie 1
W sekcji sprzedaży lodów i sorbetów w cukierni stosuje się do ich przechowywania i prezentacji
Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W sekcji sprzedaży lodów i sorbetów w cukierni stosuje się do ich przechowywania i prezentacji
Który rodzaj ciasta produkuje się na podstawie przedstawionej instrukcji technologicznej?
Instrukcja technologiczna Przesiej mąkę na stół roboczy. Dodaj tłuszcz i posiekaj z mąką, aż do uzyskania drobnych cząsteczek. Dodaj cukier puder i żółtka. Zagnieć ciasto. |
Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe po przygotowaniu należy
Który z poniższych skrótów jest związany z zasadami dobrych praktyk produkcji w zakładzie przetwórstwa żywności?
Jakiego sprzętu należy użyć do pieczenia wafli?
Dokumentem potwierdzającym przekazanie towaru z magazynu surowców do działu produkcji jest
Jakie narzędzia są używane do tworzenia napisów i falbanek z kremu na cieście?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wyroby w kolorze beżowym powinny charakteryzować się
Aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne gotowego produktu – tortu z bitą śmietaną, powinno się go przechowywać w temperaturze:
Świeże jaja mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia publicznego produktów cukierniczych z uwagi na możliwą obecność
Zamieszczony w ramce fragment instrukcji technologicznej dotyczy produkcji
...sporządź ciasto drożdżowe, odstaw do fermentacji, podziel na małe kęsy i uformuj, pozostaw do ponownego wyrośnięcia, smaż w temperaturze 160°C... |
Do kategorii produktów wykonanych z ciasta kruchego można zakwalifikować:
Aby zgłosić wydanie surowców z magazynu na potrzeby produkcji, należy zastosować formularz z oznaczeniem
W zakładzie produkcji cukierniczej przyjęto zamówienie na 40 kg ciastek kruchych krakowskich, sporządzonych wg receptury na 1 kg, zamieszczonej w tabeli poniżej. W magazynie znajduje się 1,80 kg jaj. Do realizacji zamówienia
Surowce | Ilość wg receptury w g na 1 kg |
---|---|
mąka pszenna | 650 |
margaryna | 380 |
cukier puder | 90 |
jaja | 60 |
wanilia | 0,2 |
marmolada | 50 |
Wskaż substancję chemiczną, która wymaga specjalnych technik monitorowania.
Kluczowym Punktem Kontroli, który istotnie wpływa na jakość zdrowotną lodów, jest
Jakie właściwości powinien mieć cukier puder wysokiej jakości?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zalewanie mąki pszennej przygotowanej ma miejsce w trakcie produkcji
Przygotowanie świeżych jaj do zastosowania w cukiernictwie polega na
Temperówka jest elementem wyposażenia linii produkcyjnej do wytwarzania
Jaką metodą tworzy się elementy dekoracyjne z karmelu?
Specjalnym tłuszczem wykorzystywanym do wyrobu ciasta francuskiego i półfrancuskiego jest
Ile pudełek trzeba wykorzystać do spakowania 2000 pączków o masie około 80 g, jeśli w jednym pudełku znajduje się 25 sztuk?
Aby ozdobić zewnętrzne części tortu, brzegi oraz kwiatowe motywy, należy użyć
Wskaź podstawowy składnik wykorzystywany do produkcji chałwy?
Jak najczęściej zawijane są irysy?
Jakiego sprzętu należy użyć do wykańczania kremu brulee?
Jakie składniki, oprócz masy serowej, są używane w produkcji sernika krakowskiego?
W produkcji biszkoptów przygotowywanych metodą "na ciepło" powinno się zastosować
Zaniedbanie daty ważności jaj może prowadzić do zakażenia
W jakim zakresie temperatur powinno się podgrzewać masę jajowo-cukrową w trakcie wytwarzania ciasta biszkoptowo-tłuszczowego przy użyciu metody na ciepło?
Jakim syntetycznym dodatkiem aromatycznym używanym w cukiernictwie jest:
Przyrządami pomiarowymi wykorzystywanymi w magazynach surowców cukierniczych powinny być
Jabłka, które są przeznaczone do przygotowania szarlotki, powinny zostać poddane procesowi
W przypadku stwierdzenia czarnej pleśni na ścianach w pomieszczeniach magazynowych, należy niezwłocznie wykonać zabieg
Krem bita śmietana przygotowywany jest w sposób
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W temperaturze otoczenia można zachować