Pytanie 1
Ile wody powinno być spożywane dziennie przez osobę dorosłą?
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Ile wody powinno być spożywane dziennie przez osobę dorosłą?
Dekoracja z wykorzystaniem kwiatów oraz wstążek w odcieniach białym i różowym jest odpowiednia do aranżacji stołu
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile kilogramów truskawek potrzeba do wykonania deserów zaplanowanych w barze mlecznym.
Plan produkcji deserów w barze mlecznym | ||
---|---|---|
Deser | Ilość truskawek potrzebna do wykonania 1 porcji deseru | Ilość porcji deseru |
kisiel truskawkowy | 50 g | 20 porcji |
omlet z truskawkami | 80 g | 50 porcji |
galaretka z truskawkami | 50 g | 30 porcji |
truskawki z bitą śmietaną | 100 g | 40 porcji |
Do grupy lokali uzupełniających zaliczają się
Aby przygotować 1 porcję sufletu jabłkowego, potrzeba 135 g upieczonych i przetartych jabłek. Ile jabłek będzie potrzebnych do zrobienia 80 porcji deseru, jeśli odpady wynoszą 10%?
Ile białka znajduje się w 1 porcji żurku o wadze 300 g, jeśli w 100 g zupy jest 7,40 g tego składnika?
Właściciel lokalu gastronomicznego oferując 30% rabatu dla grupy turystów, która zamówi przynajmniej 10 zestawów obiadowych, wykorzystuje strategię
Dieta Dukana polega na zmniejszeniu spożycia produktów
Jaki składnik odżywczy jest przekształcany oraz przechowywany w ludzkim organizmie w formie glikogenu?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W jakiej kategorii napojów w menu należy uplasować Tokaj, Merlot oraz Chardonnay?
Czy strategią, którą stosuje właściciel restauracji, gdy oferuje 20% rabatu dla rodzin z dziećmi zamawiających przynajmniej 3 zestawy obiadowe dnia, jest
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaki typ obrusów wykorzystuje się do przymocowania na bocznych częściach stołów bankietowych?
Czym jest HACCP?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
Zmiany w organizmie człowieka |
---|
Zahamowanie wzrostu |
Suchy wygląd skóry |
Pogorszenie widzenia |
Zmiany w układzie nerwowym |
Za ustabilizowanie poziomu glukozy w krwi u człowieka odpowiedzialna jest
Jakie z wymienionych artykułów spożywczych stanowią najlepsze źródło białka pełnowartościowego?
Do usług dodatkowych oferowanych przez zakład gastronomiczny dla klientów nie zalicza się
Ile gramów miodu jest równoważne spożyciu 20 g cukru, jeśli wg tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?
Jaką z wymienionych dań kelner powinien podać, korzystając z bocznego chwytu szczypcowego?
Wskaźnik BMI o wartości 28 świadczy o
Tabela wartości wskaźników BMI | |
---|---|
Niedowaga | <18 |
Norma | 18,5÷24,9 |
Nadwaga | 25÷29,9 |
Otyłość I i II stopnia | 30÷40 |
Otyłość III stopnia | >40 |
Korzystając z informacji zawartych w tabeli, oceń masę ciała kobiety, której BMI wynosi 39.
Analiza wskaźników BMI | |
---|---|
Interpretacja | Wartości BMI |
Niedowaga | < 19,00 |
Norma | 19 - 24,90 |
Nadwaga | 25 - 29,90 |
Otyłość II stopnia | 30 - 40 |
Otyłość III stopnia | > 40 |
Jaki obrus powinien być dobrany do stołu o wymiarach 80 cm x 120 cm?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę gastronomiczną netto posiłków dla czterech osób za dwutygodniowy pobyt, jeżeli marża gastronomiczna wynosi 200%.
Wykaz kosztów surowców dla jednej osoby w ośrodku | |
---|---|
Rodzaj posiłku | Koszt surowców jednego posiłku [zł] |
Śniadanie | 2,00 |
Obiad | 4,00 |
Kolacja | 3,00 |
Jakie jest określenie na zakład gastronomiczny typu uzupełniającego?
Jaką kartę menu wybierzesz, aby zobaczyć dania serwowane podczas uroczystości?
Jakie urządzenie powinno być zainstalowane w miejscu przygotowywania potraw przy zastosowaniu technologii sous-vide?
Od potraw z jakiej grupy powinna się zaczynać lista dań w standardowej karcie menu restauracji?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na białko, na poziomie EAR dla 19-letniego mężczyzny o masie ciała 65 kg.
Zapotrzebowanie na białko krajowej racji pokarmowej (g/kg/dobę) | |||
---|---|---|---|
Grupa/ lata | Masa ciała (kg) | Zalecane spożycie (RDA) | Średnie zapotrzebowanie (EAR) |
Chłopcy 16 - 18 | 67 | 0,95 | 0,81 |
Mężczyźni ≥ 19 | 50 - 90 | 0,90 | 0,73 |
Niewystarczające spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają witaminę B12, może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia
Wprowadzenie do asortymentu restauracji dodatkowych usług cateringowych stanowi przykład zastosowania strategii
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Posiłek składający się z bułki pszennej z masłem, twarogiem i herbatą jest uważany za niepełnowartościowy z powodu braku
Jaką wartość energetyczną mają 2 kostki czekolady o łącznej wadze 12 g, jeśli 100 g czekolady dostarcza 500 kcal?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W organizmie ludzkim żółć jest wytwarzana przez