Pytanie 1
Proces obróbki cieplnej, który polega na podgrzewaniu półproduktu w atmosferze powietrza w zakresie temperatur od 180°C do 250°C, to
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Proces obróbki cieplnej, który polega na podgrzewaniu półproduktu w atmosferze powietrza w zakresie temperatur od 180°C do 250°C, to
Jakie desery schładzane na zimno można wymienić?
Glazurowanie to proces zagęszczania potraw?
Podczas przygotowywania mleka waniliowego, wytrącanie białek jest skutkiem
Jakie dodatki należy wykorzystać przy przygotowywaniu kawy po irlandzku?
Zielono-niebieska powłoka na powierzchni ugotowanego żółtka jaja kurzego powstaje wskutek
Jakie rozwiązanie w organizacji miejsca pracy kucharza gwarantuje najwyższą efektywność jego pracy?
Proces HACCP w trakcie produkcji majonezu obejmuje
Jaja, woda oraz ocet to składniki, które trzeba zastosować do przygotowania jaj
W mięsie zwierząt rzeźnych po 48 godzinach od momentu uboju, w warunkach chłodniczych następuje
Z mielonej masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć je w mące i gotować w wywarze z warzyw przez kilka minut – to fragment przepisu, który dotyczy przygotowania
Proces przygotowywania masy mięsnej mielonej to
Warzywa pokrojone w julienne przyjmują formę
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Który rodzaj sera jest typowy dla kuchni włoskiej?
Jakie składniki są potrzebne do przyrządzenia greckiej musaki?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zupy serwuje się w talerzach głębokich
Befsztyk to danie z chudego mięsa wołowego, które jest smażone po wcześniejszym rozbiciu, uformowaniu i pokryciu mąką. Wskaż, która część półtuszy wołowej powinna być wykorzystywana do sporządzania befsztyka?
Ile energii dostarcza porcja 100 g mięsa, jeśli zawiera ona 14 g białka i 7 g tłuszczu?
Smalec nie ulegnie jełczeniu, jeśli będzie przechowywany
Który z produktów powstał w wyniku chemicznej metody konserwacji?
Kucharz - mężczyzna, w ramach wykonywania pracy dorywczej, może podnosić i przenosić ładunki o maksymalnej masie
Dopuszczalne masy podnoszonych i przenoszonych ładunków dla różnych kategorii pracowników | ||
---|---|---|
Rodzaj pracy | KOBIETY | |
Wiek 16-18 lat | Wiek od 18 lat | |
Praca stała | 8 kg | 12 kg |
Praca dorywcza | 14 kg | 20 kg |
Rodzaj pracy | MĘŻCZYŹNI | |
Wiek 16-18 lat | Wiek od 18 lat | |
Praca stała | 12 kg | 30 kg |
Praca dorywcza | 20 kg | 50 kg |
Jak nazywa się metoda zarządzania odpadami komunalnymi, która polega na ich ponownym wykorzystaniu?
W skład instrukcji GHP/GMP nie wchodzi instrukcja
W przypadku udzielania pierwszej pomocy osobie, która oparzyła dłoń, jak należy postąpić z oparzoną skórą ręki?
Jakia powinna być optymalna temperatura przechowywania świeżych ryb przez maksymalnie 2 dni w lodówce?
Z masy przygotowanej z gotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej oraz jajek formuje się kulki z wgłębieniem w środku. Przedstawiony opis odnosi się do potrawy z kuchni
Który produkt zawiera najwięcej pełnowartościowego białka?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Mąka pszenna wysokiej jakości wyróżnia się smakiem
Oblicz brutto cenę gastronomiczną butelki piwa, mając na uwadze, że koszt zakupu butelki piwa to 4,10 zł, marża gastronomiczna wynosi 20%, a stawka VAT to 22%?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Aby przygotować 5 porcji sznycla ministerskiego, potrzebne jest 500 g cielęciny bez kości. Jaką ilość mięsa należy wykorzystać do sporządzenia 25 porcji tego dania?
Ser kremowy w stylu brie klasyfikowany jest jako ser
Wskaż, która z zasad jest niezgodna z regulacjami bhp obowiązującymi w lokalu gastronomicznym?
Jakie ryby zaliczamy do grupy ryb tłustych?
Jak należy podawać budyń serowy z sosem malinowym w wersji wieloporcyjnej?
Jakim środkiem spulchniającym dla sufletu jest?