Pytanie 1
Podaj nazwę kuchni, w której część dań przygotowuje się na oczach klientów z użyciem wózka kelnerskiego?
Wynik: 21/40 punktów (52,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Podaj nazwę kuchni, w której część dań przygotowuje się na oczach klientów z użyciem wózka kelnerskiego?
Z mielonej masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć je w mące i gotować w wywarze z warzyw przez kilka minut – to fragment przepisu, który dotyczy przygotowania
Jakie danie wywodzi się z kuchni włoskiej?
Który z produktów nie ma cholesterolu?
Jak można zniszczyć bakterie Salmonelli znajdujące się wewnątrz jaja?
Czyszczenie miejsca pracy oraz pomieszczeń wykonuje się
Jakiej zupy dotyczy użycie podprawy zacieranej w celu jej zagęszczenia?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kotleta mielonego.
surowce do produkcji kotletów mielonych | zużycie surowca na 1 porcję kotleta | wartość energetyczna 100g surowca |
---|---|---|
wołowina (okrawki) | 25 g | 127 kcal |
wieprzowina (okrawki) | 45 g | 290 kcal |
jaja | 15 g | 138 kcal |
tłuszcz | 12 g | 900 kcal |
cebula | 8 g | 28 kcal |
bułka tarta | 8 g | 362 kcal |
Który z wymienionych kanałów dystrybucji powinien wykorzystywać właściciel lokalu gastronomicznego, jako najbardziej opłacalny z perspektywy ekonomicznej?
Na rodzinnej uroczystości nie powinno się
Stoły, regały, wagi oraz haki stanowią wyposażenie magazynów
Czym jest tartinka?
Przy przygotowywaniu kotleta de volaille, należy go obtoczyć w panierce
Deser o smaku malinowym to
Krokiety z nadzieniem z kapusty oraz grzybów należy formować
Leczo jest daniem
Jakie aspekty nie są objęte systemem jakości zdrowotnej żywności GMP?
W przedstawionym systemie technologicznym, w miejscu oznaczonym znakiem zapytania, należy zaplanować
System technologiczny sporządzania potraw mięsnych | |||||
---|---|---|---|---|---|
Dostawa mięsa | Magazynowanie w chłodni | ? | Gotowanie, smażenie, pieczenie, duszenie | Schładzanie, odgrzewanie | Wydawanie potraw |
W tradycyjnym przygotowaniu sałatki caprese, obok pomidorów, należy użyć sera
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania ragoût?
Który produkt zawiera najwięcej pełnowartościowego białka?
Potrawę przygotowaną w systemie cook-chill należy podgrzać do co najmniej 70°C i podać do spożycia w ciągu
Orzechy stanowią surowiec o wysokiej wartości energetycznej z powodu znacznej obecności
Procedury i instrukcje Dobrej Praktyki Higienicznej obejmują działania związane
W magazynie, gdzie temperatura wynosi od 0 do +10 °C a wilgotność względna osiąga 95%, co powinno być przechowywane?
Czego używa się do cyrkulacji temperatury?
Tosty z serem, herbata z mlekiem oraz zupa ogonowa stanowią typowe potrawy i napoje charakterystyczne dla kuchni
Jakiego koloru deski należy używać do porcjowania surowego drobiu?
Który z produktów powstał w wyniku chemicznej metody konserwacji?
Po spożyciu jaja, organizm człowieka otrzymuje
Osmoza występuje w trakcie
Jakie jest zalecane temperatura dla magazynowania świeżych tuszek drobiowych w warunkach o wilgotności 90 %?
Co określa typ mąki?
Do składników ciasta biszkoptowego należą jaja, mąka oraz
Jak powinna wyglądać prawidłowa sekwencja etapów w produkcji kotletów w podwójnym panierze?
W celu zwalczania gryzoni w placówkach gastronomicznych, należy zastosować
Gazpacho to zimna zupa warzywna, która jest typowa dla kuchni
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionego schematu?
Filet z kurczaka rozbić, nadając kształt liścia → na duży filet nałożyć lekko rozbity mały filet → masło ułożyć wzdłuż filetu → dokładnie zwinąć nadając kształt wrzecionowaty → doprawić solą i pieprzem → panierować w mące, jaju i bułce → smażyć w głębokim tłuszczu |
Biologiczne zmiany, które zachodzą podczas przechowywania żywności, obejmują
Brązowy osad, który pojawia się podczas gotowania rosołu, jest rezultatem