Pytanie 1
W jakich produktach owoce są wzbogacone cukrem i umieszczone w syropie?
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W jakich produktach owoce są wzbogacone cukrem i umieszczone w syropie?
Aby przygotować 10 porcji zupy jarzynowej o wadze 250 g każda, potrzebne będą rózga, kula drewniana oraz
Jakie powinny być idealne warunki temperaturowe dla przechowywania mrożonej żywności w zamrażarkach?
Co należy zrobić w pierwszej kolejności, gdy kucharz skaleczy się w rękę?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Obiekt gastronomiczny, zajmujący się przygotowaniem posiłków abonamentowych, regeneracyjnych oraz dietetycznych dla wyznaczonej grupy osób, to
Jaką metodę należy wybrać do aseptycznego pakowania i utrwalania płynnych produktów?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W przechowalni o wilgotności 56-60% oraz z dozwolonym pośrednim dostępem naturalnego światła można składować
Do przygotowania kotletów de volaille używa się
Na podstawie normatywu surowcowego na 1 porcję i cen surowca, określ cenę gastronomiczną mleczka waniliowego. Marża gastronomiczna wynosi 50%.
Nazwa surowca | j.m. | ilość | cena detaliczna w zł | wartość w zł |
---|---|---|---|---|
mleko | l | 0,070 | 2,00 | 0,14 |
jaja | szt | 0,5 | 0,50 | 0,25 |
cukier | kg | 0,120 | 4,0 | 0,48 |
cukier wanilinowy | kg | 0,005 | 50 | 0,25 |
Suflet serowy powinien być serwowany
Jakie urządzenia służą do utrzymywania wysokiej temperatury płynnych potraw podczas ich przewozu?
Solanina jest wynikiem niewłaściwego składowania
W systemie cook-chill produkcja oraz dystrybucja dania polega na obróbce termicznej oraz
Podczas przechowywania sosów zagęszczonych przy użyciu skrobi w temperaturze od -10°C do +20°C, zachodzi w nich proces
Podczas przygotowywania bulionu warzywnego, które z poniższych warzyw powinno być unikane ze względu na intensywny smak?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Ile porcji mięsa o wadze 100 gramów można uzyskać z 10 kilogramów wołowiny, biorąc pod uwagę, że straty podczas gotowania wynoszą 30%?
Aby przygotować 1 kg ryżu w wersji sypkiej, potrzebne jest 2,10 dm3 wody. Jaką ilość wody należy zastosować do przygotowania 200 porcji ryżu, jeśli na jedną porcję przypada 50 g ryżu?
Jakim skrótem określa się krytyczne punkty kontroli?
Owocami długo trwałymi są
Zasady higieny osobistej dla pracowników kuchni nakazują kucharzowi mycie rąk
Gdzie można znaleźć fitoncydy?
Przechowywanie kartofli w cieple i w wilgotnym miejscu przyspiesza proces ich
Który z produktów spożywczych zapewnia po zjedzeniu pełnowartościowe białko?
Jaką metodę przechowywania żywności trzeba zastosować, aby stworzyć warunki sprzyjające rozwojowi bakterii kwasu mlekowego?
Jedna porcja sztufady wołowej ma masę 0,1 kg. Ile mięsa należy przygotować na 60 porcji, biorąc pod uwagę, że podczas duszenia masa mięsa zmniejsza się o 40%?
Pierwsze kroki w udzielaniu pomocy konsumentowi, który stracił przytomność, powinny obejmować
Jaką czynność należy wykonać przy przygotowywaniu surówki z selera, aby zapobiec jego enzymatycznemu ciemnieniu?
Która z instrukcji obowiązujących w lokalu gastronomicznym odnosi się do systemu GHP?
Serwowanie kawy przez kelnera w tygielku oraz postawienie filiżanki przed gościem stanowi sposób podania kawy
Masa przygotowywana z mąki, wody bądź mleka, z minimalnym dodatkiem jaj, odznaczająca się najwyższą twardością, to masa
Kucharz powinien podać porcję ciasta "szarlotka na gorąco" na talerzu
Wskaż optymalne warunki przechowywania produktów zbożowych.
Temperatura | Wilgotność względna | |
---|---|---|
A. | 0-4°C | ok. 60% |
B. | 0-4°C | ok. 95% |
C. | 10-14°C | ok. 60% |
D. | 10-14°C | ok. 95% |
Jeżeli koszt surowców (pomijając przyprawy) do przygotowania 100 zestawów obiadowych wynosi 500 zł, a ryczałt na przyprawy to 3%, to koszt jednego zestawu obiadowego z przyprawami wynosi
System Dobrej Praktyki Higienicznej dotyczy
Na postawie zamieszczonego normatywu należy sporządzić
Normatyw surowcowy na 10 porcji | |
---|---|
Surowiec | Ilość |
Ziemniaki obrane surowe | 1 kg |
Ziemniaki ugotowane | 1 kg |
Jajo | 1 szt. |
Mąka ziemniaczana | 0,2 kg |
W diecie o lekkiej strawności dopuszczalne jest używanie łagodnych ziół w ograniczonej ilości. Do tych ziół należy
W przypadku montażu elementów zespołu roboczego w podajniku ślimakowym wilka, jaka jest właściwa kolejność ich instalacji?