Pytanie 1
Jakich grup produktów powinny unikać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu w swoim menu?
Wynik: 31/40 punktów (77,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakich grup produktów powinny unikać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu w swoim menu?
Kto jest odpowiedzialny za zidentyfikowanie braku ręczników kąpielowych w magazynie?
Jakie jest standardowe wyposażenie pokoju jednoosobowego w hotelu trzygwiazdkowym?
Która z wymienionych zasad dotyczących nakrywania stołu jest błędna?
Przygotowanie comiesięcznych grafików pracy dla pracowników działu pięter jest zadaniem
Podaj metodę układania pościeli, w której materac jest przykrywany jednym prześcieradłem, na którym umieszczane jest drugie prześcieradło, a następnie koc, który jest zawijany z fragmentu drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, tworząc coś w rodzaju śpiwora?
Jaką czynność powinna wykonać pokojowa w pierwszej kolejności, przystępując do codziennego sprzątania lokalu mieszkalnego?
Oblicz całkowity koszt usługi zamówionej przez gościa, czyli dostarczenie kolacji do pokoju dla dwóch osób, jeżeli cena kolacji wynosi 50,00 zł/szt., a opłata za room service wynosi 20% wartości zamówienia?
Która z usług oferowanych przez hotele nie jest uznawana za usługę dodatkową?
Hotel zyskał zlecenie na przygotowanie konferencji. Najlepszym sposobem podawania posiłków podczas konferencji jest zaproponowanie gościom stołu
Jaką czynność związana z serwowaniem śniadania należy przeprowadzać wyłącznie od prawej strony gościa?
Wskaź grupę składników koniecznych do przygotowania omletu biszkoptowego?
Ile wody należy dodać, aby przygotować roztwór z 0,5 litra koncentratu, jeśli wymaga on rozcieńczenia w proporcji 1:4?
W hotelu zmodernizowano 60 lokali mieszkalnych. Jakiego rodzaju sprzątanie powinno się zrealizować w tych lokalach?
Jak powinna się zachować pokojowa, która podczas porządkowania jednostki mieszkalnej "na czysto" dostrzegła pozostawioną walizkę?
Podaj terminy przedawnienia roszczeń o rekompensatę za szkody wynikłe z zagubienia lub uszkodzenia przedmiotów przekazanych do hotelu?
Dostarczanie śniadania do pokoju klienta to
Jaką metodę można zastosować do wyeliminowania plamy z masła na wykładzinie dywanowej?
Do kogo pokojowa powinna zwrócić przedmioty pozostawione w pokoju, który opuścił gość?
Jakie wymiary powinien mieć obrus do przykrycia stołu o wymiarach 80 cm x 120 cm, zakładając, że długość zwisu ma wynosić 30 cm?
Aby zabezpieczyć powierzchnię blatu przed zarysowaniami oraz zredukować hałas związany z odkładaniem zastawy, pod obrus należy umieścić
Jaką jednostkę noclegową powinno się przygotować dla gościa rezerwującego pokój dwuosobowy z dużym łóżkiem?
Jakie są odpowiednie warunki przechowywania świeżych ryb w chłodni magazynowej w restauracji hotelowej?
Która z poniższych czynności jest niezbędna podczas procedury wymeldowania gościa z hotelu?
W jakiej temperaturze powinno się przechowywać świeże, surowe mięso?
Jakie akcesoria bielizny stołowej są wykorzystywane do ozdabiania bocznych powierzchni stołów bankietowych?
Jakie obiekty są zobowiązane, zgodnie z wymaganiami kategoryzacyjnymi, do przeprowadzenia dodatkowego sprzątania pokoju i łazienki na prośbę gościa?
Jakie składniki są potrzebne do sporządzenia tradycyjnego omletu biszkoptowego?
Jaką kwotę odszkodowania powinien przeznaczyć hotel dla gościa, jeśli podczas porządkowania jednostki mieszkalnej uszkodzono laptop o wartości 6 000,00 zł, a cena za dobę hotelową wynosi 300,00 zł?
Który z poniższych sprzętów nie znajduje się w hotelowej sali konferencyjnej?
Jakie naczynie jest przeznaczone do serwowania rozlanych soków i nektarów?
Wskaż sposób przygotowania łóżka, w którym materac pokryty jest jednym prześcieradłem, a na nim umieszczone jest drugie prześcieradło, następnie kładzie się koc, który jest zawijany na końcu drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, tworząc coś w rodzaju śpiwora.
Aby usunąć plamę z mleka na dywanie, pokojowa powinna najpierw zastosować
Jaką formę przyjmuje posiłek składający się z kilku dań, często oferowany w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych, serwowany wszystkim gościom do stolików o ustalonych porach i za wcześniej ustaloną cenę?
Podaj właściwą sekwencję działań, które powinny zostać podjęte przez pokojową podczas sprzątania łazienki w hotelu?
Jaką czynność należy wykonać na początku procesu czyszczenia wykładziny dywanowej w hotelowym korytarzu?
Jaką z wymienionych metod serwowania śniadań rekomenduje się dla grup turystycznych?
Wymień czynności realizowane podczas codziennego sprzątania lokalu zamieszkiwanego przez gościa?
W terminie od 4 do 17 listopada 2016 r. pani Marta Lipińska przebywała w hotelu. Trzeciego dnia pobytu złożyła zamówienie na masaż klasyczny całkowity. Wskaż datę wystawienia dokumentu, którą powinien wpisać pracownik hotelu na zamieszczonym dokumencie.
Terminarz zabiegów | |
---|---|
Imię i nazwisko gościa: | Marta Lipińska |
Data zabiegu: | 8 listopada 2016 r., 9 listopada 2016 r. |
Rodzaj zabiegu: | masaż klasyczny całkowity |
Cena zabiegu: | 120 złotych |
Opłata za wykonany zabieg zostanie doliczona do końcowego rachunku Gościa. | |
Podpis gościa: | Marta Lipińska |
Podpis wystawcy dokumentu: | Jan Nowakowski |
Data wystawienia dokumentu: | ........................ |
W hotelowej restauracji część dania została przyrządzona na oczach gości, używając wózka serwisowego. Jaką metodę obsługi zastosowano?