Pytanie 1
Według zasad zdrowego odżywiania 30% dziennej energii powinno pochodzić z tłuszczów. Ile gramów tłuszczu powinna przyjmować osoba, której codzienne zapotrzebowanie na energię wynosi 3000 kcal?
Wynik: 21/40 punktów (52,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Według zasad zdrowego odżywiania 30% dziennej energii powinno pochodzić z tłuszczów. Ile gramów tłuszczu powinna przyjmować osoba, której codzienne zapotrzebowanie na energię wynosi 3000 kcal?
Oblicz zapotrzebowanie na 20 porcji makaronu jako dodatek do drugiego dania, zakładając, że na jedną porcję przypada 150 gramów ugotowanego makaronu, a jego masa po ugotowaniu wzrasta 2,5-krotnie.
Właściciel lokalu gastronomicznego, analizując popularność oferowanych potraw według macierzy BCG, zakwalifikował dania charakteryzujące się wysoką marżą oraz rosnącym udziałem w sprzedaży jako
Jakie cechy jaj są wykorzystywane w procesie tworzenia mięsnej masy mielonej?
Aby przygotować 30 porcji kotletów panierowanych, które składają się z 800 g filetów drobiowych na 5 porcji, 2 jaj (100 g), 50 g mąki oraz 120 g bułki tartej, ile składników należy użyć:
W silnie kwaśnym środowisku kapusta czerwona zmienia kolor na
Potrawą, której nie powinno się serwować podczas polskiej postnej kolacji wigilijnej, jest
W niemieckim serwisie surówkę warzywną do dania głównego należy serwować
W placówkach zbiorowego żywienia typu zamkniętego, przez jaki czas przechowuje się próbki żywności?
Jakiej zupy dotyczy użycie podprawy zacieranej w celu jej zagęszczenia?
Wskaż odpowiednią metodę rozmrażania produktów spożywczych, z uwagi na aspekty technologiczne oraz bezpieczeństwo żywności.
Orzechy stanowią surowiec o wysokiej wartości energetycznej z powodu znacznej obecności
Który surowiec występuje w miejscu znaku zapytania w zamieszczonym wykazie surowców niezbędnych do sporządzenia sosu holenderskiego?
Wykaz surowców |
żółtka |
? |
ocet winny |
sok z cytryny |
sól, pieprz biały |
Jaką wartość energetyczną posiada 100 g filetów z dorsza po grecku, jeśli wiadomo, że filet zawiera 10,5 g białka, 11 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów?
Jakie jest główne zastosowanie marynaty w procesie przygotowywania mięsa?
Suflet powinien być serwowany
Najwięcej witaminy A zawiera śmietanka o poziomie tłuszczu
Jakie aspekty w lokalu gastronomicznym mogą ułatwić poruszanie się osobie niepełnosprawnej korzystającej z wózka inwalidzkiego?
Jakie danie jest typowe dla kuchni rosyjskiej?
Który zestaw posiłków składa się z potraw o łatwej do strawienia konsystencji?
Ile ziemniaków potrzebujemy obrać, aby przygotować 200 porcji dania głównego, jeśli porcja wynosi 200 g, a straty podczas obierania wynoszą 20%?
Jaki produkt uzyskuje się poprzez chemiczne utrwalanie?
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu "ryby po polsku"?
W mikrofalówce nie powinno się
Serowy budyń powinien być serwowany
Jakie powinno być właściwe względne nawilżenie powietrza w magazynie z mąką?
Kaszami o dużych ziarnach są
Na przyjęciu angielskim, w którym bierze udział 150 osób, ile kompletów sztućców powinno być przygotowanych na bufecie?
Zupę cebulową krem powinno się serwować
Największą ilość witaminy A można uzyskać po spożyciu
W trakcie przygotowywania ciasta biszkoptowego konieczne jest użycie metody
Jak można zniszczyć bakterie Salmonelli znajdujące się wewnątrz jaja?
Czym jest podlaski sękacz?
Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto jednej porcji klusek śląskich, jeśli koszt zakupu składników potrzebnych do przygotowania pięciu porcji wynosi 8 zł, a marża gastronomiczna to 100%?
Czym wyróżnia się krem brûlée pod względem dekoracyjnym?
Mięso zanurzone w marynatach na bazie wina powinno być przechowywane w temperaturze 0-7°C maksymalnie przez
Wybierz rodzaje kasz, które nadają się do przygotowania w sypkiej formie, z zachowaniem odpowiednich zasad obróbki cieplnej oraz proporcji wody.
Faworki są klasyfikowane jako produkty z ciasta
Który z dodatków do żywności poprawi jej smak?
Jakie jest zadanie systemu HACCP?