Pytanie 1
Jakie danie deserowe można zalecić osobie na diecie łatwostrawnej?
Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie danie deserowe można zalecić osobie na diecie łatwostrawnej?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Gdzie powinny być przechowywane jaja w zakładzie gastronomicznym?
W jakiej potrawie z marchwi zachodzą zmiany w karotenie, które zwiększają jego przyswajalność do produkcji witaminy A?
Jakie dania powinny zostać uwzględnione w menu na przyjęcie koktajlowe?
Temperatura wnętrza upieczonej szynki mierzona przez 2 minuty powinna osiągać co najmniej
System oceny ryzyka w kluczowych punktach kontrolnych to
Jakie grupy produktów, według systemu jakości żywności, mogą być przechowywane razem w zamrażarce?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Podaj cenę netto gastronomiczną za 1 szklankę kompotu (200 ml), jeśli do sporządzenia 20 I kompotu, koszt owoców wyniósł 54 zł, cukru 6 zł, a marża gastronomiczna to 100%.
W diecie o lekkiej strawności dopuszczalne jest używanie łagodnych ziół w ograniczonej ilości. Do tych ziół należy
Która z procedur nie gwarantuje bezpieczeństwa zdrowotnego przygotowywanych potraw w lokalu gastronomicznym?
Jaki produkt został zakonserwowany metodą biologiczną?
Która kategoria obejmuje artykuły bogate w białko?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką ilość groszku ptysiowego należy przygotować, aby wystarczyło na 150 porcji zupy, jeśli do jednej porcji wykorzystuje się 15 g?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zamieszczony wykaz produktów do sporządzenia kawy po irlandzku należy uzupełnić
Produkty do sporządzenia kawy po irlandzku | |
---|---|
Cukier trzcinowy | |
Napar kawowy | |
? | |
Bita śmietana |
Przygotowano porcję jajecznicy z dwóch jajek i 10 g masła. Koszt jednego jaja wynosi 0,40 zł, a 10 g masła kosztuje 0,17 zł. Marża gastronomiczna to 100%. Jaką cenę netto ma jedna porcja jajecznicy?
Restauracja koszerna serwuje dania kuchni
Korzystając z zamieszczonej poniżej karty kalkulacyjnej, oblicz cenę gastronomiczną jednej porcji mazagranu (cenę sprzedaży zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku).
Nazwa surowca | Jednostka miary | Ilość na 10 porcji | Cena detaliczna [zł] | Wartość [zł] |
---|---|---|---|---|
kawa naturalna | kg | 0,09 | 26 | |
cukier | kg | 0,2 | 3,5 | |
rum | l | 0,25 | 65 | |
razem | x | x | x | |
marża 250% | x | x | x | |
razem 10 porcji | x | x | x | |
cena sprzedaży 1 porcji | x | x | x |
Która z metod jest odpowiednia do przygotowywania pulpetów mięsnych z wcześniej przygotowanej masy mielonej?
W przypadku diety łatwostrawnej zaleca się
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Płuczko-obieraczka to mechaniczne urządzenie, które ułatwia wstępną obróbkę zabrudzonych warzyw
W diecie o niskiej wartości energetycznej nie zaleca się używania
Aby przygotować 30 porcji kotletów panierowanych, które składają się z 800 g filetów drobiowych na 5 porcji, 2 jaj (100 g), 50 g mąki oraz 120 g bułki tartej, ile składników należy użyć:
Jaki sposób konserwacji mięsa został opisany w tym fragmencie?
"Wodę zagotować z pokrojoną w krążki cebulą, przyprawami i octem. Po ostudzeniu zalać ułożone w naczyniu mięso"
Knedle z nadzieniem mięsnym, twarogowym, ziemniaczanym lub śliwkowym stanowią danie kuchni
Część jadalna rośliny to korzeń
Osmoza występuje w trakcie
Na podstawie przedstawionego w tabeli składu chemicznego mąki pszennej wskaż jej typ.
Składnik mąki | Zawartość w % |
Woda | 13,5 |
Białko | 8,7 |
Tłuszcz | 1,9 |
Węglowodany | 75,0 |
Błonnik | 0,4 |
Popiół | 0,5 |
Jakie produkty pochodzą z roślin?
W gastronomii ścieżka dla pojemników z odpadami opakowaniowymi nie może się przecinać z trasą
Ocena organoleptyczna chrupkości wymaga skorzystania ze zmysłu
Sposób przygotowania jaj w kąpieli wodnej, które zostały wylane do szklanki, to metoda na zrobienie jaj
Z mielonej masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć je w mące i gotować w wywarze z warzyw przez kilka minut – to fragment przepisu, który dotyczy przygotowania
Aby przygotować 1 kg ryżu w wersji sypkiej, potrzebne jest 2,10 dm3 wody. Jaką ilość wody należy zastosować do przygotowania 200 porcji ryżu, jeśli na jedną porcję przypada 50 g ryżu?
Jakie aspekty w lokalu gastronomicznym mogą ułatwić poruszanie się osobie niepełnosprawnej korzystającej z wózka inwalidzkiego?
Aby przygotować rolmopsy, należy użyć