Pytanie 1
Spożycie 100 g czego dostarczy człowiekowi największą ilość tłuszczu?
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Spożycie 100 g czego dostarczy człowiekowi największą ilość tłuszczu?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt usługi gastronomicznej dla 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.
Cennik usług żywieniowych | ||
---|---|---|
Usługa | Forma usługi | Cena brutto dla 1 osoby [zł] |
Przerwa kawowa | jednorazowa | 10,00 |
całodzienna | 25,00 | |
Lunch | serwowany | 30,00 |
w formie bufetu | 50,00 | |
Kolacja | serwowana | 30,00 |
w formie bufetu | 50,00 | |
uroczysta | 80,00 |
Jaką ilość węglowodanów zapewni 1 porcja surówki z buraków i jabłek o wadze 150 g, jeżeli w 100 g tej surówki znajduje się 12,10 g węglowodanów?
Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku usług cateringowych, oblicz ile zapłaci zleceniodawca usługi cateringowej trwającej 2,5 godziny, któremu udzielono 10% rabatu.
Cennik usług cateringowych | ||
---|---|---|
Lp. | Czas trwania usługi cateringowej | Cena jednostkowa brutto |
1. | 1 godzina | 400,00 zł |
2. | 2 ÷ 3 godziny | 500,00 zł |
3. | 4 ÷ 5 godzin | 600,00 zł |
Organizacja regularnych warsztatów dla pracowników kuchni dotyczących tematu "Zdrowie na talerzu" jest zgodna z strategią
Korzystając z informacji zamieszczonej w tabeli, oblicz ile powinna wynosić długość stołu – bufetu przygotowanego na przyjęcie dla 150 gości.
Wytyczne do planowania długości stołu - bufetu | |
– | stół - bufet dla 20 osób powinien mieć 3 m bieżące długości, |
– | każde dodatkowe 10 osób to dodatek 1 m bieżącego długości stołu. |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Która z witamin należy do grupy substancji rozpuszczających się w tłuszczach?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Serwując gościom zupę w głębokim talerzu, kelner korzysta z serwisu
Na podstawie zamieszczonej w tabeli analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.
Analiza wskaźników BMI | |
---|---|
Wartości BMI | Interpretacja |
< 19 | Niedowaga |
25 - 29,9 | Nadwaga |
30 - 40 | Otyłość II stopnia |
> 40 | Otyłość III stopnia |
Jaki deser powinien być przygotowany dla osoby intensywnie pracującej fizycznie?
Zgodnie z zasadami substytucji, produkt olejowy można zastąpić
W cateringu do transportu potraw powinno się używać
Jak długo powinny trwać przerwy między posiłkami zdrowej, dorosłej osoby?
Jaki deser powinien wzbogacić wartość odżywczą zestawu obiadowego, który zawiera zupę jarzynową oraz pierogi z jagodami?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W wyniku odwodnienia w organizmie człowieka mogą występować braki
Ile pęczków rzodkiewki o ciężarze 0,25 kg trzeba zarezerwować do przygotowania 50 porcji surówki, jeśli do jednej porcji potrzeba 30 g tego składnika?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Awitaminoza określana jako "ślepota nocna" wynika z niewystarczającego przyjmowania
Jaką metodę promocji zastosowała restauracja, wprowadzając zniżkowe kupony na sezonowe dania?
Amylaza ślinowa inicjuje proces trawienia
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Oblicz wartość rabatu przy zakupie 8 zestawów obiadowych, gdy cena jednego zestawu na karcie menu wynosi 25,00 zł, a liczba zamówionych zestawów uprawnia do 10% zniżki?
Jakie urządzenia są typowym wyposażeniem lokali gastronomicznych rodzaju 'fast food'?
Który z posiłków w ciągu dnia powinien zapewniać największą ilość energii?
Ile kilogramów chleba odpowiada 2 kg kaszy, jeśli według tabeli zamiany 100 g kaszy jest równoważne 135 g chleba?
Który z pracowników w branży gastronomicznej odpowiada za zamawianie win, ich przechowywanie oraz pomoc w doborze win do dań?
Zestaw posiłków zaplanowany według zasad tworzenia menu to:
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W ramach działalności zakładu gastronomicznego, korzystanie z kuponów rabatowych mieści się w dziedzinie
Od potraw z jakiej grupy powinna się zaczynać lista dań w standardowej karcie menu restauracji?
Jaką metodę wykorzystano do analizy diety młodzieży w internacie, jeśli próbki posiłków zostały przebadane w laboratorium fizykochemicznym, w celu określenia ich wartości energetycznej oraz odżywczej?
Pozytywny wpływ na redukcję napięcia nerwowego oraz poprawę pamięci i koncentracji wywiera spożywanie produktów, które są bogate
Która z alternatywnych diet bazuje na jedzeniu głównie produktów zbożowych pełnoziarnistych, wzbogaconych warzywami, roślinami strączkowymi oraz innymi nasionami i owocami, przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu spożycia mięsa i mleka?
Jeśli w planie obiadowym przewidziano przystawkę z wieprzowiny, kapuśniak, danie główne oraz deser, to talerzyk do pieczywa i nóż do masła powinny zostać usunięte ze stołu konsumenckiego
Aby serwować jajka garnirowane z półmiska na talerz klienta, należy używać serwisu
Nadmierne spożycie białka w ludzkim organizmie prowadzi do