Pytanie 1
Ciupka z grochem to danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej, przygotowywane
Wynik: 1/40 punktów (2,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Ciupka z grochem to danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej, przygotowywane
Potrawę przygotowaną w systemie cook – chill należy podgrzać do temperatury minimum 70°C i dostarczyć do spożycia w czasie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Stary chleb razowy można wykorzystać
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Nadzienie składające się z rozgniecionych ziemniaków, białego sera i cebuli wykorzystuje się do wytwarzania
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Do grupy tłuszczów utwardzonych należy
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować do przygotowania "Pstrąga na niebiesko"?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W jakiej temperaturze powinny być składowane odpady pokonsumpcyjne w pomieszczeniu magazynowym?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Tworząc stół wiejski, jako elementów dekoracyjnych nie powinno się używać
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W pomieszczeniu o wilgotności 50÷65% powinno się przechowywać
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionego schematu?
Filet z kurczaka rozbić, nadając kształt liścia → na duży filet nałożyć lekko rozbity mały filet → masło ułożyć wzdłuż filetu → dokładnie zwinąć nadając kształt wrzecionowaty → doprawić solą i pieprzem → panierować w mące, jaju i bułce → smażyć w głębokim tłuszczu |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie dodatki powinno się używać do jajek po wiedeńsku?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką kwotę należy zapłacić za przygotowanie dania głównego, jeśli jego koszt bez 5% dodatku na przyprawy wynosi 100 zł?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę konserwacji wykorzystuje się w produkcji liści laurowych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych z tabeli ustal zawartość węglowodanów w śniadaniu ucznia.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję śniadania ucznia [g] | Zawartość węglowodanów w 100 g produktu [g] |
---|---|---|---|
1. | Mleko | 250 | 4 |
2. | Bułka pszenna | 100 | 60 |
3. | Ser topiony | 50 | 2 |
4. | Pomidor | 50 | 4 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile energii dostarcza porcja 100 g mięsa, jeśli zawiera ona 14 g białka i 7 g tłuszczu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką czynność należy wykonać w pierwszej kolejności, udzielając pierwszej pomocy osobie z krwawieniem z przedramienia?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania należy sporządzić
Sposób wykonania |
---|
|
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W lokalach gastronomicznych do obróbki surowego drobiu powinno się używać deski w kolorze
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakiego produktu dotyczy utrwalanie w procesie biologicznym?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką metodę należy zastosować, aby nadać świeży wygląd zwiędniętej marchwi?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Która z wymienionych grup składa się tylko z owoców pestkowych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę należy wybrać do aseptycznego pakowania i utrwalania płynnych produktów?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jogurt jest charakterystycznym napojem kuchni
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Biologiczne zmiany, które zachodzą podczas przechowywania żywności, obejmują
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby wykończyć podłogę w kuchni, z uwagi na kwestie higieniczne, należy zastosować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Prawidłowo przygotowany kotlet de volaille powinien charakteryzować się kształtem
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby przygotować klasyczny krupnik, konieczne jest zastosowanie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować przy przygotowywaniu potrawy mięsnej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W diecie o niskiej strawności zaleca się konsumowanie jajek
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Odzież robocza jest używana przez pracowników działu produkcji w zakładzie gastronomicznym z powodów
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie podanego normatywu surowcowego określ metodę utrwalania kapusty czerwonej.
2 kg czerwonej kapusty |
50 dag jabłek |
3 łyżki soli |
kilka ziaren jałowca |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Przy stosowaniu diety o niskiej wartości energetycznej, jakie produkty należy ograniczyć w diecie?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
GHP to system zarządzania, który nie obejmuje procesów
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.