Pytanie 1
Który produkt żywnościowy zawiera zarówno węglowodany przyswajalne, jak i te, które nie są przyswajane przez ludzki organizm?
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Który produkt żywnościowy zawiera zarówno węglowodany przyswajalne, jak i te, które nie są przyswajane przez ludzki organizm?
W diecie o łatwej strawności zaleca się zupę
Które z warzyw zawiera kapsaicynę?
Korzystając z danych w tabeli wskaż, w którym drobiu jest najwięcej tłuszczu.
Art. spożywcze (na 100 g części jadalnych) | Białko w g (proteiny) | Tłuszcze w g ogółem | Kwasy tłuszczowe NNKT w g | |
---|---|---|---|---|
A. | gęś | 15,7 | 31,0 | 3,3 |
B. | kura | 15,5 | 20,3 | 5,6 |
C. | indyk | 20,2 | 8,5 | 2,4 |
D. | kaczka | 18,1 | 17,2 | 2,2 |
Wymień podstawowe wyposażenie bufetu winiarni.
Surówki stanowią cenne źródło witamin oraz
W jakiej temperaturze powinno się przechowywać warzywa do użytku domowego?
Jakie urządzenie skraca czas przygotowywania dań?
Tosty z serem, herbata z mlekiem oraz zupa ogonowa stanowią typowe potrawy i napoje charakterystyczne dla kuchni
Najwięcej tłuszczu znajduje się w mięsie
Chalazy są składnikiem strukturalnym
Subtelny smak kapusty włoskiej osiąga się poprzez jej gotowanie
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Która z metod konserwacji spowoduje najmniejsze straty składników odżywczych w produktach spożywczych?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką wartość energetyczną ma 100 g pizzy z pieczarkami i cebulą, jeśli zawiera 13 g białka, 13 g tłuszczu oraz 32 g węglowodanów?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie surowce po zjedzeniu stanowią najlepsze źródło witaminy C?
Jakie surowce są wyłącznie klasyfikowane jako produkty tłuszczowe?
Suchie warzywa strączkowe po zjedzeniu dostarczają organizmowi ludzkiego białka oraz
Zestaw ziół "bouquet garni" powinien być wykorzystany do przygotowania
Zupa z liściastych warzyw, w szczególności z kapusty, będąca popularna w rosyjskiej kuchni, to
Podczas malowania pokoju dziennego dwiema barwami, właściciele planują zastosować zasadę równoważenia kolorów. Który dobór kolorów nie powinien być przez nich wybrany?
W gastronomii do rozdrabniania oraz emulgowania mięsa, tłuszczu i dodatków smakowych stosuje się
Do przygotowania klusek potrzebne są składniki takie jak mąka krupczatka, masło, jaja oraz sól?
Potrawę przygotowaną w systemie cook-chill należy podgrzać do co najmniej 70°C i podać do spożycia w ciągu
Jaką metodę powinno się wykorzystać do oddzielania kości od surowej tuszki kurczaka?
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najmniej węglowodanów.
Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp. | Rodzaj kaszy | Białko (g) | Skrobia (g) | Błonnik (g) | Popiół (g) | Tłuszcz (g) |
1. | manna | 8,7 | 74,0 | 2,5 | 0,3 | 1,0 |
2. | jaglana | 10,5 | 55,0 | 3,2 | 1,0 | 3,5 |
3. | pęczak | 8,4 | 68,2 | 5,4 | 1,1 | 2,0 |
4. | gryczana | 12,6 | 60,5 | 5,9 | 2,0 | 1,9 |
Przygotowując danie "jaja po wiedeńsku", jak należy postąpić z jajami?
Schab oraz biodrówka są częściami rozbioru tuszy
Produkty mięsne z wołowiny po zjedzeniu stanowią źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, substancji ekstrakcyjnych oraz
Białe wino nie powinno być serwowane z
Których czynności brakuje w sposobie wykonania sufletu w miejscu oznaczonym znakiem zapytania?
Sposób wykonania sufletu jabłkowego. |
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. |
? |
Z białek ubić pianę, utrwalić cukrem. |
Wymieszać pianę z przygotowanymi jabłkami. |
Przełożyć masę do foremek. |
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C |
Ustalając cenę usługi gastronomicznej z wykorzystaniem metody konkurencyjnej, należy
Produktem spożywczym, który zawiera dużą ilość mioglobiny, jest
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kawior serwuje się jako
Ile kilogramów kartofli trzeba przygotować do przygotowania 200 porcji po 200 gramów każda, jeśli straty przy obieraniu wynoszą 20%?
Co nie wchodzi w skład tradycyjnego amerykańskiego śniadania?