Pytanie 1
Jakie działanie nie ochroni obranych selerów ani jabłek przed enzymatycznym brunatnieniem?
Wynik: 29/40 punktów (72,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie działanie nie ochroni obranych selerów ani jabłek przed enzymatycznym brunatnieniem?
Jakie narzędzia są przeznaczone do wstępnej obróbki mięsa?
Jakie właściwości ma świeża ryba?
Aby poprawić smak filetów rybnych, pod koniec smażenia, należy dodać na każdą porcję
Pasztet z kurczaka oraz warzyw powinno się kroić na desce w kolorze
Na podstawie danych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania pasztetu drobiowego.
Środki spożywcze | Temperatura (w °C ) | Wilgotność (w %) |
---|---|---|
A. Koncentraty, produkty zbożowe | 10 ÷ 14 | ~ 60 |
B. Wyroby garmażeryjne, przetwory mleczne | 0 ÷ 4 | ~ 60 |
C. Warzywa korzeniowe, ziemniaki | 6 ÷ 10 | ~ 90 |
D. Ryby, mięso, drób | 0 ÷ 3 | ~ 80 |
Zupy serwuje się w talerzach głębokich
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz, ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.
Pyzy z mięsem | |
---|---|
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość [g] |
Ziemniaki | 2000 |
Mąka pszenna | 120 |
Słonina | 80 |
Kiełbasa | 300 |
Sól, pieprz | do smaku |
Oblicz, jaką ilość wody należy przygotować do wykonania kleiku z 250 cm3 kaszy manny, jeśli na jedną objętość kaszy przypada 6 objętości wody?
Jakie środki ochrony osobistej powinien używać pracownik pracujący w zmywalni naczyń?
Cykliczne składanie i wałkowanie podstawowego ciasta z tłuszczem to metoda przygotowywania ciasta
Befsztyk tatarski powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach od momentu jego przygotowania maksymalnie
Do przygotowania jednej porcji pierogów potrzebne jest 160 g ugotowanej wołowiny. Ile surowej wołowiny trzeba zamówić, aby przygotować 40 porcji pierogów, biorąc pod uwagę, że straty podczas obróbki cieplnej wynoszą 20%?
Jak nazywa się proces, w którym stopniowo wlewa się gorący wywar do śmietany, zanim zostanie ona dodana do gorącej zupy lub sosu?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaki składnik mięsny jest odpowiedni do przygotowania rumsztyku?
W zamieszczonym wykazie surowców do sporządzania klusek francuskich brakuje
Mąka krupczatka |
? |
Jaja |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego należy sporządzić
Normatyw surowcowy | ||
---|---|---|
Surowiec | Jednostka miary | Ilość |
ziemniaki | kg | 1,75 |
jaja | szt | 2 |
mąka ziemniaczana | kg | 0,38 |
sól | kg | do smaku |
Który z wymienionych artykułów spożywczych został zakonserwowany za pomocą metody biologicznej?
Jakie składniki znajdują się w 100 g mleka?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wskaż optymalne warunki przechowywania pieczywa.
temperatura | wilgotność | |
---|---|---|
A. | 4°C | 75% |
B. | 4°C | 90% |
C. | 18°C | 75% |
D. | 18°C | 90% |
Jaką ilość groszku ptysiowego należy przygotować, aby wystarczyło na 150 porcji zupy, jeśli do jednej porcji wykorzystuje się 15 g?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, ile tłuszczu dostarczy spożycie II śniadania składającego się z 50 g chleba razowego, 5 g masła roślinnego, 10 g szynki wędzonej i 100 g ogórka.
Produkt | Zawartość tłuszczu w 100g produktu [g] |
---|---|
chleb razowy | 1,2 |
masło roślinne | 83 |
szynka wędzona | 33 |
ogórek | 0,1 |
Nie można używać naczyń do podgrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych
Obecność światła podczas składowania ziemniaków podnosi stężenie
Koncentrat z pomidorów uzyskuje się poprzez procesy
Obniżenie wilgotności powietrza w przechowalni ziemniaków do wartości 60-70% prowadzi do
Kucharz - mężczyzna, w ramach wykonywania pracy dorywczej, może podnosić i przenosić ładunki o maksymalnej masie
Dopuszczalne masy podnoszonych i przenoszonych ładunków dla różnych kategorii pracowników | ||
---|---|---|
Rodzaj pracy | KOBIETY | |
Wiek 16-18 lat | Wiek od 18 lat | |
Praca stała | 8 kg | 12 kg |
Praca dorywcza | 14 kg | 20 kg |
Rodzaj pracy | MĘŻCZYŹNI | |
Wiek 16-18 lat | Wiek od 18 lat | |
Praca stała | 12 kg | 30 kg |
Praca dorywcza | 20 kg | 50 kg |
Przygotowując zupę, po zakończeniu wstępnej obróbki surowców i zagotowaniu bulionu, należy wykonać kolejno
Przygotowując "rybę po polsku", należy oczyszczoną rybę
Siekaną polędwicę wołową, która ma być użyta do befsztyku tatarskiego, powinno się przechowywać w warunkach chłodniczych maksymalnie
Określ, jakie naczynie jest przeznaczone do serwowania zupy - kremu z krewetek?
Jedna porcja sztufady wołowej ma masę 0,1 kg. Ile mięsa należy przygotować na 60 porcji, biorąc pod uwagę, że podczas duszenia masa mięsa zmniejsza się o 40%?
Deski oraz uchwyty noży wykonane z polietylenu, stosowane do obróbki surowego mięsa w restauracjach zgodnych z systemem HACCP, powinny mieć kolor
Aby w weekendy zwiększyć liczbę gości w hotelu położonym w pobliżu uczelni wyższej, zastosowano zniżki w wysokości 50 % dla studentów kształcących się w trybie zaocznym oraz nauczycieli akademickich. Który z poniższych instrumentów promocji został użyty?
W diecie o niskiej zawartości tłuszczu, jakie metody obróbki termicznej są wykorzystywane?
W liście surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego brakuje
Lista surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego |
---|
porzeczka czarna |
woda |
? |
cukier |
Obiekt gastronomiczny działający bez obsługi kelnerskiej, serwujący popularne dania bezmięsne oraz ciepłe i zimne napoje bezalkoholowe, które nie są przygotowywane na indywidualne życzenie klienta. Opis ten odnosi się do