Pytanie 1
Proces przygotowywania ciasta pszennego, który opiera się na jednorazowym połączeniu oraz wymieszaniu wszystkich składników określonych w recepturze, jest klasyfikowany jako metoda
Wynik: 29/40 punktów (72,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Proces przygotowywania ciasta pszennego, który opiera się na jednorazowym połączeniu oraz wymieszaniu wszystkich składników określonych w recepturze, jest klasyfikowany jako metoda
Ocenianie organoleptyczne składników piekarskich polega na
Jaki dokument potwierdza odbiór maku od producenta do magazynu surowców piekarskich?
Jakiego typu mąki należy użyć do wyrobu jasnego pieczywa pszennego?
Utrata masy ciasta podczas procesu pieczenia określana jest jako
Gdy zauważysz gryzoniowe odchody w mące, co powinieneś zrobić?
Kwas niedojrzały charakteryzuje się strukturą
Jakie materiały pomocnicze wykorzystuje się w produkcji pieczywa?
Podczas przygotowywania ciasta na chleb razowy używa się większej ilości jakiego składnika?
Przygotowanie mąki graham do wytwarzania ciasta na chleb graham wymaga jej
Można spowolnić rozrost końcowy kęsów ciasta poprzez zastosowanie
Aby uzyskać lśniącą skórkę pieczywa w trakcie pieczenia, należy zastosować
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W transporcie pneumatycznym do pomiaru masy mąki wykorzystywana jest waga
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wybierz surowiec, który jako pierwszy powinien zostać użyty do produkcji.
Surowiec | Data produkcji | Termin przydatności do spożycia | Należy użyć |
---|---|---|---|
I. | 16.09.2022 | 30.10.2022 | - |
II. | 18.09.2022 | - | w ciągu 2 miesięcy od daty produkcji |
III. | 23.09.2022 | 29.12.2022 | - |
IV. | 28.09.2022 | - | w ciągu 1 miesiąca od daty produkcji |
Jaki proces stosuje się w celu poprawy smaku i aromatu pieczywa?
Jakie oznaczenie charakteryzuje piec z trwałym trzonem, który jest ogrzewany jedynie przy wykorzystaniu rurek Perkinsa?
Który rodzaj pieca zapewnia równomierne pieczenie przez zastosowanie cyrkulacji gorącego powietrza?
Jaki wpływ na ciasto ma dodatek mleka w proszku?
Który z poniższych procesów jest istotny dla uzyskania lekkiej i puszystej struktury pieczywa?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Chleb razowy różni się od chleba białego przede wszystkim
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Optymalne warunki do przechowywania świeżego pieczywa to pomieszczenia
Bułki serduszka przygotowuje się ręcznie z
Celem nacinania kęsów ciasta na bułki jest
Podczas wytwarzania ciasta pszennego zastosowanie polepszacza enzymatycznego
Przed upieczeniem kawałków ciasta na chały zdobne należy
Krytycznym obszarem w procesie technologicznym podczas obróbki gotowego pieczywa, który powinien być monitorowany, jest
Jaki jest podstawowy składnik używany do produkcji ciasta chlebowego?
Niedostatkiem w wyglądzie zewnętrznym pieczywa jest
Wyroby takie jak bułki delikatesowe, poznańskie oraz kajzerki to
Na linii produkcyjnej do formowania bułek kajzerek wykorzystuje się
Który surowiec jest kluczowy dla uzyskania odpowiedniej struktury miękiszu w chlebie żytnim?
Przygotowanie wody do wypieku ciasta w piekarni wymaga
Dla zachowania bezpieczeństwa żywności w piekarni należy regularnie dezynfekować powierzchnie robocze. Który z poniższych sposobów jest prawidłowy?
Z 25 kg mąki można wyprodukować 50 sztuk chleba wiejskiego. Ile sztuk tego rodzaju chleba da się zrobić z 75 kg mąki?
Jaki jest główny składnik odpowiedzialny za fermentację alkoholu w cieście chlebowym?
Procedury zapewniające bezpieczeństwo zdrowotne żywności składowanej w chłodniach dotyczą codziennego nadzoru
Podczas produkcji chleba pszennego, jaki proces odpowiada za powstawanie porów w cieście?