Pytanie 1
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania ragoût?
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania ragoût?
Który produkt spożywczy ma w 100 g najwyższą zawartość sacharozy?
Jakie zmiany powodują, że pieczywo staje się czerstwe?
Która z wymienionych grup składa się tylko z owoców pestkowych?
Suflet serowy powinien być serwowany
Do konserwacji należy wykorzystywać azotany oraz azotyny
Które z warzyw zawiera kapsaicynę?
Na zamieszczonym schemacie kolejnych etapów przedstawiono metodę przygotowania ciasta
Ubijanie jajek z cukrem › ucieranie tłuszczu na puszystą konsystencję › dodanie masy jajecznej do tłuszczu › wprowadzenie mąki pszennej z proszkiem do pieczenia › mieszanie składników › formowanie ciasta › pieczenie w temperaturze 180 ÷ 200°C
W zmywalni pracownik poślizgnął się na mokrej podłodze i istnieje podejrzenie złamania nogi. Jakie działania należy podjąć w pierwszej kolejności przy udzielaniu mu pierwszej pomocy?
Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto jednej porcji klusek śląskich, jeśli koszt zakupu składników potrzebnych do przygotowania pięciu porcji wynosi 8 zł, a marża gastronomiczna to 100%?
Jakie dania powinny być serwowane pojedynczo na talerzu razem z daniem głównym?
Jaki składnik mięsny jest odpowiedni do przygotowania rumsztyku?
Czynnikiem przyspieszającym proces zepsucia masła w trakcie jego przechowywania jest
Podczas smażenia wołowiny w płytkim tłuszczu na patelni uzyskuje się
Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej porcji surówki, jeśli koszt składników wynosi 3,5 zł, a marża wynosi 200%?
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.
Pyzy z mięsem | |
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość [g] |
Ziemniaki | 2000 |
Mąka pszenna | 120 |
Słonina | 80 |
Kiełbasa | 300 |
Sól, pieprz |
Miejsce, w którym odbywa się wydawanie gotowych potraw, nie powinno znajdować się w pobliżu
Ile kilogramów mrożonych filetów rybnych trzeba wziąć z magazynu, aby przygotować 150 porcji dania o wadze 100 gramów każda, jeśli straty podczas obróbki cieplnej wynoszą 25%?
Mięso zanurzone w marynatach na bazie wina powinno być przechowywane w temperaturze 0-7°C maksymalnie przez
Umieszczanie przyprawionych kawałków słoniny wewnątrz fragmentów chudej wołowiny przeznaczonej do duszenia to
Jakie działania w procesie technologicznym są klasyfikowane jako obróbka wstępna czystych surowców?
Resztki z filetowania ryb, takie jak głowy i kręgosłupy, powinny być
Aby przygotować kruszonkę, obok cukru, co należy dodać?
Jakie naczynie jest odpowiednie do pieczenia sufletu?
Jak obliczyć cenę gastronomiczną jednej butelki (250 ml) wody mineralnej, jeśli cena detaliczna wynosi 1,00 zł, marża gastronomiczna to 100 %, a podatek VAT wynosi 7 %?
Kluczowym etapem przy przygotowywaniu mleczka waniliowego jest
Do kategorii serów solankowych zalicza się
W oparciu o organizację funkcjonalną przestrzeni w zakładzie gastronomicznym zmywalnia naczyń kuchennych powinna
Pęczak wytwarzany jest
Jakie warzywo strączkowe ma kształt przypominający orzech laskowy?
Zbiornik na cukier powinien być usytuowany w przestrzeni pozbawionej obcych aromatów, z temperaturą nie poniżej 10 °C oraz odpowiednią wilgotnością względną powietrza
Ile energii dostarcza porcja 100 g mięsa, jeśli zawiera ona 14 g białka i 7 g tłuszczu?
Jakie surowce po zjedzeniu stanowią najlepsze źródło witaminy C?
Obiekt gastronomiczny działający bez obsługi kelnerskiej, serwujący popularne dania bezmięsne oraz ciepłe i zimne napoje bezalkoholowe, które nie są przygotowywane na indywidualne życzenie klienta. Opis ten odnosi się do
Jakie sztućce są odpowiednie do serwowania musów?
W trakcie gotowania kaszy skrobia podlega
Jakie środki ochrony osobistej powinien używać pracownik pracujący w zmywalni naczyń?
Aby przygotować klasyczny krupnik, konieczne jest zastosowanie
Właściciel lokalu gastronomicznego, analizując popularność oferowanych potraw według macierzy BCG, zakwalifikował dania charakteryzujące się wysoką marżą oraz rosnącym udziałem w sprzedaży jako
Oblicz wartość energetyczną posiłku, który zawiera 20 g białka, 7 g tłuszczu oraz 55 g przyswajalnych węglowodanów?